Uitkomsten duurzaamheidsonderzoek

null
Klimaatverandering kan ervoor gaan zorgen dat de wereld en daarmee de wintersport verandert. Om ervoor te zorgen dat we nog zo lang mogelijk met zijn allen kunnen genieten van de prachtige natuur, hebben verschillende grote organisaties, zoals de VN, maar ook de overkoepelende organisaties FIS en de IBU, verschillende maatregelen genomen op gebied van duurzaamheid. In het kielzog van deze ontwikkelingen heeft de Nederlandse Ski Vereniging begin dit jaar een onderzoek uitgevoerd onder haar leden, om na te gaan in hoeverre het thema leeft en wat de behoeften en standpunten van wintersporters uit Nederland zijn als het gaat om duurzaamheid.

Resultaten onderzoek

De resultaten van het onderzoek zijn hier te lezen en zijn kort samengevat in deze factsheet. Uit de enquête is vooral gebleken dat een zeer groot aantal mensen klimaatverandering als bedreiging ziet voor de wintersport. Ook is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen al actie onderneemt in het dagelijks leven om de impact op het milieu te verkleinen. Het percentage mensen dat dit ook rondom wintersportactiviteiten doet blijft echter nog achter. Daarbij werd aangegeven dat respondenten vaak niet weten hoe ze hun wintersportactiviteiten duurzamer kunnen inrichten.

Verder gaven respondenten aan dat ze behoefte hebben aan informatie rondom duurzaamheid en wintersport, en dat ze vinden dat de NSkiV een standpunt moet innemen en doelstellingen moet opstellen rondom het thema duurzaamheid. Ook gaven respondenten aan dat ze vinden dat de NSkiV in haar rol moet zorgen voor bewustzijn bij leden, aangesloten organisaties en partners. Hierbij werd het ondersteunen van aangesloten organisaties en het sluiten van partnerships op basis van duurzaamheid genoemd.

null

Vervolg

Dat 73% van de respondenten het belangrijk vindt dat de Nederlandse Ski Vereniging een standpunt inneemt, geeft aan dat er voor de NSkiV een belangrijke rol is weggelegd om als nationale sportbond haar leden goed te informeren en bewustzijn te creëren als het gaat om duurzaamheid in de wintersport. De resultaten van deze enquête en eventuele vervolgacties zullen besproken worden op de algemene ledenvergadering en meegenomen worden in het proces richting het meerjarenbeleidsplan van 2022-2026. Daarnaast is de NSkiV voornemens om dit onderzoek vaker uit te voeren, om te kijken of zowel de perspectieven van de wintersporters als de perceptie van het NSkiV-beleid veranderen en of daar meer aan gesleuteld moet worden.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie