Nederlandse dames volop in actie bij World Cups

MarkVermeulen op 14 december 2020

Adriana Jelinkova, Michelle Dekker, Kiki Bédier de Prairie en Janneke Berghuis

Adriana Jelinkova, Michelle Dekker, Kiki Bédier de Prairie en Janneke Berghuis zorgden er afgelopen weekend voor dat Nederland goed vertegenwoordigd was op de World Cups. Adriana Jelinkova toonde opnieuw haar goede vorm met twee mooie klasseringen. Voor Kiki Bédier de Prairie was het haar debuut op de World Cup. En in Zweden behaalde Berghuis haar eerste World Cup-punten.

Alpineskiën - World Cup Courchevel: Reuzenslalom

Jelinkova blijft goede vorm tonen

Adriana Jelinkova toonde ook dit weekend weer een goede vorm. Onlangs stuntte ze met een historische tiende plek op de parallelreuzenslalom, maar ook de resultaten van dit weekend zijn bewonderenswaardig. Zo werd Jelinkova op de race van zaterdag 23e, een prestatie die wederom World Cup-punten opleverde. De winst ging naar de Italiaanse Marta Bassino.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Marta Bassino 1:09.31 1:09.72 2:19.03
2 Sara Hector 1:09.56 1:09.93 2:19.49 (+0.46)
3 Petra Vlhova 1:08.82 1:10.80 2:19.62 (+0.59)
23 Adriana Jelinkova 1:11.87 1:13.85 2:25.72 (+6.69)

Race van zondag verplaatst naar maandag

De race van zondag werd, door hevige sneeuwval in Courchevel, verplaatst naar maandag. Op maandag waren de omstandigheden hierdoor zwaar. Meerdere dames kwam niet zonder te vallen beneden, ook de in topvorm verkerende Petra Vlhova kreeg een ‘DSQ’ achter haar naam. Jelinkova stond na de eerste run op een mooie 17e plaats en kwam zodoende in de middag ook in actie tijdens de tweede run. Uiteindelijk wist ze die positie te behouden na de tweede run. Wederom een knappe prestatie van Adriana Jelinkova die de weg naar boven duidelijk heeft ingezet. De winst ging naar de Amerikaanse Mikaella Shiffrin, die haar eerste World Cup van het seizoen won. Shiffrin deed begin dit jaar even een stapje terug na het overlijden van haar vader, maar is nu dus weer helemaal terug.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Mikaella Shiffrin 1:08.32 1:11.31 2:19.63
2 Federica Brignone 1:08.46 1:11.99 2:20.45 (+0.82)
3 Tessa Worley 1:09.20 1:11.52 1:20.72 (+1.09)
17 Adriana Jelinkova 1:10.75 1:12.50 2:23.25 (+3.62)

De tiende plek op de parallelreuzenslalom bij de World Cup in Lech/Zürs heeft mij extra zelfvertrouwen gegeven. Dat merkte ik ook dit weekend weer. De omstandigheden waren zwaar. Op zaterdag hadden we te maken met veel mist en sneeuw en op maandag was de sneeuw best ijzig en waren de temperaturen hoog. Ik ben blij met de klasseringen voor nu. Ik weet wel dat ik nog beter kan, want als ik m’n races analyseer zie ik nog verbeterpunten. Ik maak nu echt grote stappen voorwaarts, dus daar ben ik gewoon blij mee”, aldus Adriana Jelinkova.

Snowboard - World Cup Cortina d’Ampezzo: Parrelelreuzenslalom

Lange periode zonder wedstrijden

Michelle Dekker kwam voor het laatst in actie op 3 maart 2020 tijdens de Nor-Am Cup in Blue Mountain, Canada. Afgelopen weekend, ruim negen maanden later, kwam ze pas weer in actie tijdens een officiële wedstrijd. Kiki Bédier de Prairie kwam voor het eerst sinds de Europa Cup in het Oostenrijkse Tauplitz op 8 maart 2020 in actie.

Debuut voor Bédier de Prairie

Voor Bédier de Prairie was de World Cup in Cortina d’Ampezzo haar eerste krachtmeting op het World Cup-toneel. Ze behaalde de afgelopen seizoenen mooie resultaten bij verschillende FIS-wedstrijden en Europa Cups. Daarbovenop viel ze tijdens het wereldkampioenschap voor junioren in 2018 met een vierde plek maar net naast het podium op de parallelreuzenslalom.

Afgelopen weekend maakte ze, ook op de parallelreuzenslalom, haar debuut op de World Cup. Tijdens de eerste run kwam ze helaas ten val waardoor ze gediskwalificeerd werd. Toch is ze blij met haar debuut en heeft ze alweer zin in de volgende World Cup: donderdag 17 december in Carezza.

Het is te gek om te mogen debuteren op de World Cup, ik heb hier jaren lang hard voor gewerkt. Het was even wennen na de lange zomer. Ik stond met zelfvertrouwen aan de start, maar toch is het spannend om mee te doen op het allerhoogste internationale niveau. Het was een gave ervaring. Ik was lekker volle bak aan het boarden toen ik helaas onderuit ging. Donderdag ga ik gewoon weer volle bak tijdens de eerste run, en hopelijk is dat genoeg om ook een tweede run te kunnen doen”, aldus Kiki Bédier de Prairie.

Het wedstrijdtoneel in Cortina d'Ampezzo

Michelle Dekker begint het seizoen met een 23e plaats

Voor Michelle Dekker is het in actie komen op de World Cup niet nieuw. De ervaren snowboardster komt al sinds 2012 uit op de World Cups en nam ook al deel aan de Olympische Spelen van 2014 en 2018. Haar beste prestatie op World Cup-niveau is tot nu een tweede plaats. Afgelopen weekend werd ze 23e. De winst ging naar Ester Ledecka, de Tsjechische die in 2018 zowel bij het snowboarden als bij het alpineskiën een olympische gouden medaille behaalde.

Het was wel een beetje gek, omdat tussen begin maart en afgelopen weekend veel tijd zat. Er is ook veel veranderd rondom de wedstrijden door corona. Maar het was natuurlijk heel fijn om eindelijk weer te kunnen racen. Het goede gevoel tijdens de trainingen had ik helaas niet tijdens de wedstrijd. Maar ik heb vertrouwen in de komende wedstrijd in Carezza op donderdag. Daar is een piste die mij goed ligt, dus dan wil ik weer meedoen in de finales”, aldus Michelle Dekker.

Positie Atleet
1 Ester Ledecka
2 Selina Joerg
3 Ramona Hofmeister
23 Michelle Dekker
DSQ Kiki Bédier de Prairie

Freestyle & freeski - World Cup Idre Fjäll: Moguls & Dual moguls

Eerste World Cup-punten voor Janneke Berghuis

Janneke Berghuis maakte een week geleden in het Finse Ruka haar debuut op de World Cup met een 33e plaats. In het Zweedse Idre Fjäll afgelopen weekend zette ze een volgende stap in de goede richting.

Op vrijdag kwam ze in actie op de moguls en liet ze progressie zien ten opzichte van vorige week. Ze behaalde een 28e plek. Een plek in de top 30 levert World Cup-punten op en dus was dit de volgende mooie stap in de carrière van Janneke Berghuis.

Positie Atleet Punten
1 Perrine Laffont 82.53
2 Anri Kawamura 80.61
3 Hannah Soar 78.63
28 Janneke Berghuis 60.02

Op zondag kwam ze voor een eerste keer in actie op het onderdeel ‘dual moguls’. Ook daar behaalde ze World Cup-punten. Ze werd 27e. Ze werd in het knock-outsysteem uitgeschakeld door de Amerikaanse Tess Johnson die uiteindelijk vierde werd.

Positie Atleet
1 Perrine Laffont
2 Jaelin Kauf
3 Anri Kawamura
27 Janneke Berghuis

Vanaf het vliegveld liet Janneke Berghuis het volgende weten: “Ik heb een heel gaaf weekend gehad op de World Cup. Ik ben blij dat ik twee keer top 30 heb kunnen skiën. Het is hopelijk een opstapje naar het grote doel van dit seizoen om een keer bij de beste zestien te staan. Het was heel cool om nu ook de ‘dual moguls’ op de World Cup te skiën, want dan merk je gelijk hoe hoog het niveau is. Ik was ook drie seconden sneller dan ik daar ooit was, dus de competitie maakt me echt sterker.

Lees de volledige uitslagen van de World Cups op de FIS-website.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.