Pyhä toneel van enige World Cup van het seizoen voor Bunschoten, Van Beek en Vos

MarkVermeulen op 15 februari 2021· geen reacties

Credits: Simo Vilhunen. Chris Vos tijdens de World Cup in Pyhä
Afgelopen zaterdag en zondag vond de eerste, en gelijk ook de laatste, World Cup van het seizoen voor de parasnowboarders plaats in het Finse Pyhä. Het Nederlandse team bracht de afgelopen maanden veel tijd door in Finland omdat de trainings- en leefomstandigheden daar momenteel perfect zijn, ook met het oog op de COVID-19-pandemie. Lisa Bunschoten won op beide dagen voor Renske van Beek. Chris Vos werd op zaterdag tweede en op zondag derde. Met zijn tweede plaats in een sterk deelnemersveld heeft Chris ook voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de Paralympische Spelen van Beijing in 2022.

Goede trainingsmogelijkheden en veilige leefomstandigheden in Finland ideale voorbereiding

In december heeft het team een maand getraind in Ruka. Coach Frank Germann over de ideale omstandigheden daar: “Dat is zo goed bevallen dat we hebben besloten om na de Kerst weer naar Finland af te reizen. Alle facetten die we nodig hebben om de ‘boardercross’ en de ‘banked slalom’ te kunnen trainen waren allemaal aanwezig. In januari hebben we daarom weer twee weken in Ruka doorgebracht. Daarna zijn we ons gaan voorbereiden op de World Cup in Pyhä.”

“Naast de goede trainingsmogelijkheden, was ook het verblijf erg aangenaam. In het afgelopen jaar zijn er in Pyhä en omgeving maar vier besmettingen met COVID-19 vastgesteld. Dat maakt ook dat we ons hier enorm veilig voelen. De restaurants, barren en supermarkten zijn allemaal gewoon open. We hebben dan ook een paar keer in een restaurant gegeten, wat heel apart was. Dat voelt enorm onwennig. Verder hebben we namelijk ook in Finland vooral in onze eigen bubbel geleefd. Maar het gegeven dat we hier niet bang hoeven te zijn voor corona zorgt voor veel rust. Deze rust vertaalt zich ook naar het welzijn en de resultaten van de atleten.”, aldus Germann.

Chris Vos actief in een sterk deelnemersveld

Chris Vos was actief in een sterk deelnemersveld van acht atleten. In dit deelnemersveld kon hij echt de concurrentie aangaan met de anderen. Uiteindelijk wist Vos een tweede en een derde plek te behalen. De winst ging op beide dagen naar de Japanner Daichi Oguri. “Over de races van Chris zijn we heel tevreden. Hij voldeed op zaterdag ook gelijk aan de kwalificatie-eisen voor de Paralympische Spelen. Dat geeft natuurlijk mentale rust.”, aldus Germann over Chris Vos.

Lisa Bunschoten en Renske van Beek gingen de strijd met elkaar aan

Bij de vrouwen bestond het deelnemersveld in hun klasse alleen uit Lisa Bunschoten en Renske van Beek. Germann baalt daarvan: “Dat is erg jammer. We zijn ervan overtuigd dat we het beste programma van de wereld draaien met onze atleten en dan wil je dat ook bewijzen in de wedstrijden… De echte spanning en de wedstrijdmodus hebben we daarom zelf moeten simuleren en dat is lastig. Door de afwezigheid van een deelnemersveld betekenen de resultaten van Lisa en Renske helaas niet dat zij hiermee hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de Paralympische Spelen. Misschien dat er nog een Europa Cup in maart wordt georganiseerd en dat ze daar eventueel kunnen aantonen dat ze op de Paralympische Spelen thuis horen.”

Credits: Simo Vilhunen.

Seizoen nog niet voorbij

Het team verblijft nog een paar dagen in Finland voordat ze weer afreizen naar Nederland. Hoewel afgelopen weekend ook gelijk de laatste World Cup van het seizoen plaatsvond, is het seizoen nog niet voorbij licht Germann toe: “We komen binnenkort naar Nederland en gaan dan eerst vijf dagen in quarantaine. Vervolgens draaien we waarschijnlijk tien dagen een activatieprogramma op Papendal onder begeleiding van Rob Walsh, de kracht- en conditietrainer. Vervolgens gaan we 8 maart weer richting de Alpen, of misschien weer naar Finland. In voorgaande jaren waren we twee weken op pad om vervolgens twee weken thuis te zijn. Maar dat is nu met de quarantaine-verplichtingen niet vol te houden. Daarom hebben we nu besloten om minimaal een maand van huis te zijn, maar dat vraagt extra voorbereidingen, zowel sportief als privé. Maar tot nu toe lukt het ons goed.”

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen jongeren kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.