Vanuit het zuidoosten opnieuw sneeuwval

Roel op 15 oktober 2020· 7 reacties


Opnieuw valt er sneeuw in de Alpen. Dit keer komt hij vanuit het zuidoosten opzetten wat prachtig te zien is via de animatie op onze sneeuwverwachtingspagina (je kunt deze zelf downloaden). Regionaal valt er in Oostenrijk en het noordoosten van Italië weer zo’n 20 tot 40 centimeter, in Zwitserland en Frankrijk valt duidelijk minder.

Regelmatig sneeuw

De oorzaak is dit keer een Italiaans lagedrukgebied dat richting Polen trekt. De laatste weken lijkt Midden-Europa een trekpleister voor lagedrukgebieden wat verklaart dat er zo regelmatig sneeuw valt deze maand. Gisteren hadden we even een rustpauze en daar profiteerde Henri van die naar de Stubaier Gletscher trok.

Perfecte omstandigheden op de Stubaier Gletscher
Perfecte omstandigheden op de Stubaier Gletscher

Tot en met morgen valt er in ‘Stubai’ weer zo’n 20 tot 30 centimeter bij. De sneeuwgrens ligt tussen de 900 en 1300 meter wat helemaal niet slecht is voor oktober. Sowieso is het vrij koud geweest de afgelopen dagen waardoor de bomen in de afgelopen week goedbedeelde Dolomieten zelfs nog deels wit zijn. Hier in Val Gardena bijvoorbeeld.

Sankt Christina (Val Gardena)
Sankt Christina (Val Gardena)

Zachter

Vanaf zaterdag wordt het een heel stuk rustiger. Hogedrukgebieden krijgen meer invloed waardoor de zon op steeds meer plaatsen terugkeert. Wel blijven de nachten in eerste instantie koud, zeker waar sneeuw ligt. Begin volgende week wordt het waarschijnlijk flink zachter met eerst föhn en daarna toenemende regenkansen. Ook dat hoort bij de herfst, maar voor de gletsjers ziet het er onverminderd goed uit.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heerlijke berichten weer. En het is nog wat te ver, maar na volgende week vrijdag lijkt het weer een stuk kouder te worden ook.

Born to Ride

Bakken en bakken sneeuw vallen er hier in Zuid-Tirol uit.
De hele dag al.
Bergwandeling van morgen toch maar eens herbekijken. 🤔

Bla, bla, bla.

@bartvwg Pictures please…en PB lezen.

Born to run. B.S.

@dan58 je laatste pb is 5 dagen oud. 😉
Speciaal voor u alweer een schitterende minimalistische sneeuwman. 😎😎

null

Bla, bla, bla.

null
null

Nog een paar, speciaal voor @dan58 😁😉

Bla, bla, bla.

Dit weekend met onze kleine jongen gaan wandelen… hebben even de pale san martino aangedaan (40 minuutjes van waar we wonen) en daar lag op de passo rollo toch een goeie 40-50cm sneeuw. Vandaag met sneeuwschoenen, en zoon in de rugzak, naar rifuggio Cita di Fiume gewandeld (onder Pelmo, dicht bij Alleghe) en daar lag toch ook goed sneeuw. Goed begin van 't seizoen.

Zagen al wat alpinist skiers de flanken opwandelen met hun skies… en langlauf was ook volop bezig.

Een lekker begin! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie