Jelinkova voldoet met nieuwe topprestatie aan kwalificatie-eisen Olympische Spelen

MarkVermeulen op 16 januari 2021· 1 reactie

Adriana Jelinkova in Kransjka Gora

Adriana Jelinkova heeft in het Slovenische Kransjka Gora met een nieuwe topprestatie voldaan aan de informele kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen van Beijing in 2022. De Nederlandse behaalde op zaterdag een elfde plek op de World Cup reuzenslalom. Eerder dit seizoen behaalde ze in Courchevel een geschoonde top 16-klassering. De kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen is tweemaal top 16 of eenmaal top 8 op de World Cup. De Italiaanse Marta Bassino behield haar ongeslagen status op de reuzenslalom dit seizoen.

Nederlandse Ski Vereniging trots op Jelinkova

Nu er is voldaan aan de kwalificatie-eisen zal de Nederlandse Ski Vereniging haar voordragen bij sportkoepel NOC*NSF, dat haar deelname nog officieel moeten bevestigen alvorens Adriana Jelinkova haar ticket naar China definitief kan boeken. Dat Adriana Jelinkova dit seizoen al meerdere malen World Cup-punten heeft behaald en nu de deur naar de Olympische Spelen heeft opengezet vervult de Nederlandse Ski Vereniging met trots. Het is bijzonder knap dat Adriana Jelinkova erin slaagt om zich als Nederlandse te mengen tussen de atleten uit de traditionele toplanden binnen het alpineskiën. De structuur, de middelen en de ondersteunig die de atleten uit bijvoorbeeld de Alpenlanden hebben, heeft Adriana Jelinkova niet tot haar beschikking. Des te knapper is de prestatie van de Nederlandse.

Eerder dit seizoen stuntte ze ook al met een tiende plek op de World Cup parallelreuzenslalom in Lech/Zürs

Jelinkova kan de tweede skiester worden die voor Nederland uitkomt op de Olympische Spelen. Op de Winterspelen van 1952 in Oslo was Margriet Prajoux-Bouma de eerste.

Bassino voorlopig onverslaanbaar op de reuzenslalom

Bassino leidde na de eerste run met een voorsprong van 0,23 seconden en breidde haar dominantie nog verder uit in de tweede run. Uiteindelijk greep ze de overwinning met een marge van 0,80 seconden.

De tweede plaats was voor Tessa Worley. Ze zette de snelste tweede run neer en steeg daarmee naar de tweede plaats.

Michelle Gisin eindigde de eerste run op de tweede plaats en zakte naar de derde plaats aan het einde van de dag, maar de Zwitserse was nog steeds heel blij met het behalen van haar allereerste reuzenslalompodium in haar carrière. Petra Vlhova en Mikaela Shiffrin eindigden net buiten het podium op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Marta Bassino 1:04.15 1:07.75 2:11.90
2 Tessa Worley 1:05.00 1:07.70 2:12.70 (+0.80)
3 Michelle Gisin 1:04.42 1:08.94 2:13.36 (+1.46)
11 Adriana Jelinkova 1:06.06 1:09.53 2:15.59 (+3.69)

Morgen staat er wederom een World Cup reuzenslalom op de planning in Kransjka Gora.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Skiwi8717 januari 2021 · 00:28

Super knap!! Trots op deze prestatie en leuk om te volgen!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.