In deze Wintersport Resort Podcast bespreek ik met Arjen de geschiedenis van het skigebied Ischgl. Die historie is nog helemaal niet zo oud, want toen er op de Arlberg al decennialang werd geskied, stonden er in Ischgl alleen wat boerenschuren. Pas in de jaren zestig ging het wintersportballetje rollen, maar daar ging nog een liftongeluk aan vooraf. Beluister deze geschiedenispodcast.

In deze podcast

0:00 Chalets Plus
0:35 Intro Ischgl
1:21 Leuk weetje!
2:22 Ischgl is een jong skigebied
7:29 Betekenis van de naam
8:36 De start van het skigebied
12:55 Groei vanaf de Idalp
14:52 Van armoede naar welvarend
15:38 Gelanceerd in de lift
17:25 Steeds maar vernieuwing
20:17 Nog verder uitbreiden?
21:49 Alles wordt geïnvesteerd
22:50 Toekomst van Ischgl

Meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van Ischgl lees je in het In kaart gebracht-artikel.
Meer weten over deze podcast? Bekijk dan wintersport.nl/podcast of abonneer je op ons kanaal.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Leuke Podcast!

Een jaar of zes, zeven geleden was ik een keer in Ischgl. We zaten in een pension net buiten de dorpskern.
De eigenaresse vertelde me hoe het ooit was begonnen. Ooit kwamen ze bij haar vader langs dat hij mee moest betalen voor de bouw van de lift, zoals Roel ook vertelt. Zo werden de bewoners eigenaar van het liftbedrijf en dat is nog steeds zo. Die vrouw vertelde dat het verschil met Ski Arlberg, dat is (of was op dat moment) eigendom van een investeringsmaatschappij uit Innsbruck en heeft als doel om winst te maken.
In Ischgl gaat het niet zozeer om winst maken door het liftbedrijf, maar dat de balans in het dorp goed is. Dus dat de verhouding tussen liftcapaciteit en beddencapaciteit in verhouding is. De winst die gemaakt wordt door het liftbedrijf wordt in het dorp gestoken voor investeringen en dat zag je ook terug.
Zelf vind ik Ischgl iets over de top. Geef mij maar een iets minder luxe gebied, maar op deze manier zullen ze altijd mee blijven doen met de topgebieden, omdat de winst niet verdwijnt in zakken van mensen buiten het dorp.

Ze vertelde ook dat de plaatselijke bedrijven eerst personeel uit het dorp moesten werven en pas daarna naar buiten mochten kijken. En áls er iets te koop komt, dat het eerst door eigen bewoners gekocht moet kunnen worden, zodat investeerders van buitenaf die niet denken aan het belang van het dorp, maar vooral aan de eigen portemonnee buitengesloten worden.

Dat was een mooi verhaal. Zoals ik het begreep was het destijds echt een enorme investering die de bewoners toen moesten doen en was er natuurlijk nog geen garantie op succes. Nu is iedere eigenaar in het dorp zeer welgesteld en hebben ze het goed voor elkaar.

Peter Pos

Leuke podcast mannen, leuk om te lezen over de moderne skifabriek dat Ischgl nu is.

Wat een voorpret, eindelijk ga ik er zaterdag naartoe…stond al heel lang op de verlanglijst!

Ik vind het daar nog altijd top, voor iedereen wat wils. Die top of the mountain concerten zijn legendarisch. Als ik kan wil ik dit jaar nog gaan. Heb wel geen booster genomen, is dat nog nodig, ik heb het zo niet meer gevolgd.

Ben daar al meer dan 20 keer gaan skien en het verveelt mij niet. Slechte reclame is ook reclame. bijna iedereen weet Ischgl ondertussen liggen. In de zomer doen ze ook het nodige om de toeristen te entertainen. Het plezante is dat ge de plaatselijk bevolkin ook leert kennen. De Manfred BV is nog een van de weinige boerenin het dorp, De Stefan van de Kiwibar kan redelijk wat nederlans klappen etc.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie