Dwars door Wallis: Roadtrip langs vier Zwitserse wintersportgebieden - Val d’Herens (1/4)

Rene op 16 november 2020· 7 reacties

Skitoeren door het gebied Espace Dent-Blanche
Skitoeren door het gebied Espace Dent-Blanche

Het staat bekend om zijn kaasfondue en raclette, telt 45 pieken van meer dan vierduizend meter hoog en heeft de grootste gletsjer van de Alpen. Maar is het nu Wallis of Valais? Beide goed. Het Zwitserse kanton is verdeeld in een Duits- en een Franstalig deel en samen met Kristy van Lieshout doorkruisen we beide. Een trip bezaaid met hoogtepunten langs vier opmerkelijke skibestemmingen. We nemen je komende weken mee op reis en lichten iedere week één skigebied uit. In dit eerste blog trappen we af met Val d’Herens!

Val d’Herens

Skigebied Espace Dent-Blanche

De trip begint in een rustig hoekje van Wallis, het Val d’Herens. Het is een zijdal van de Rhônevallei ter hoogte van Sion en kent drie losstaande skigebieden die zich hebben verenigd onder de naam Espace Dent-Blanche (100 km piste). Het zijn Evolène, Forclaz en Arolla waarbij we laatstgenoemde op een bezoekje trakteren. Het blijkt zo’n typisch klein-maar-fijn-skigebied met fantastische skitoermogelijkheden. De 47 kilometer piste worden door zes sleepliften aan elkaar geregen, waarbij de hoogste bijna 3.000 meter aantikt!

Biatloncursus

Net zo uniek is de yurt, een traditionele ronde nomadentent onderaan de pistes: de ideale plek voor een lunchbreak. We hebben de energie meer dan nodig want we eindigen de dag met een biatloncursus (CHF 45 pp) in Les Haudères. Het lijkt simpel, maar na een paar ronden langlaufen valt het toch opeens flink tegen om je adem onder controle te houden als je op de doelen moet schieten!

Traditionele yurt voor een lunchpauze
Traditionele yurt voor een lunchpauze
Schieten tijdens de biatloncursus
Schieten tijdens de biatloncursus

Skitoeren

Er zijn echter nog veel meer alternatieven om van de serene schoonheid van het Val d’Herens te genieten. De tweede dag zeggen we daarom de pistes vaarwel en gaan we skitoeren in St. Martin. Op de weg omhoog staan talloze borden die je van alles leren over lawinekunde. Ook onze gids geeft de nodige tips waardoor de excursie niet alleen mooi maar ook uiterst leerzaam is. We begeven ons naar het ander uiteinde van het dal, genaamd Vallée de la Dixence, waar we onderweg nog getrakteerd worden op een schitterend uitzicht op de Pyramides d’Euseigne. Deze 10 tot 15 meter hoge aardkegels ontstonden zo’n 90 duizend jaar geleden uit het puin van gletsjers en vormen nu een bekend natuurmonument.

Rene: “Onderweg begeven we ons in een typisch Zwitsers sprookjeslandschap met van die karakteristiek houten berghuisjes: betoverend!”

Vanuit Dixence lopen we met sneeuwschoenen richting de Grande Dixencedam wat de hoogste dam van Europa is. Onderweg begeven we ons in een typisch Zwitsers sprookjeslandschap met van die karakteristiek houten berghuisjes: betoverend!

Typisch Zwitsers sprookjeslandschap met karakteristiek houten berghuisjes
Typisch Zwitsers sprookjeslandschap met karakteristiek houten berghuisjes
Sneeuwschoenwandelen richting de Grande Dixencedam
Sneeuwschoenwandelen richting de Grande Dixencedam

Reis volgende week met ons mee naar het volgende dal, naar Nendaz en het naastgelegen Veysonnaz.
Klik hier voor veel meer inspiratie voor een wintersport in Zwitserland.


Coronamaatregelen
Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.
Noot van de redactie

Je hebt zojuist een promotioneel artikel gelezen. Dat betekent dat de redactie van Wintersport.nl in samenwerking met de partner bekijkt hoe we hun boodschap zo goed mogelijk over kunnen brengen. Het artikel is dus geschreven door de redactie, maar goedgekeurd door de partner. Daar ontvangen we een bedrag voor. » Lees meer

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Matthias12316 november 2020 · 11:03

Ik ben benieuwd of jullie ook nog in Nax- mt Noble zijn geweest. Hier heb ik namelijk, net als Arolla, nog mooie herinneringen liggen. Ook echt zo’n rustig pareltje hoog boven Sion gelegen.

Born to Ride
Elly316 november 2020 · 11:31

Leuk om te lezen en de foto’s, ben vroeger veel in Wallis geweest.

Dienten Die Alte schule
Reneauteur16 november 2020 · 11:40

@Matthias123 helaas! We hadden anderhalve dag de tijd en met 2 relatief lange tourtochten ben je dan al snel door je uren heen. Maar de rust die deze regio met zich meebrengt sprak mij persoonlijk enorm aan. Je schakelt echt even helemaal af en bevind je niet in een hypermodern skicircus. Ik denk oprecht dat ik meer mensen heb zien touren en wandelen dan dat ik mensen actief de lift heb zien pakken. Even heel wat anders, maar als je er naar opzoek bent echt een voltreffer!

Don't panic, you will always have your towel...
Matthias12316 november 2020 · 11:49

@Rene ik bedoelde meer of jullie er in 1 van de andere 4 afleveringen zijn geweest. Ik neem aan dat jullie niet 4 delen schrijven over 1,5 dag en dat je in die 1,5 dag dus bovenstaande gedaan hebben en ook nog Nendaz/Veysonnaz?

Born to Ride
Reneauteur16 november 2020 · 11:55

Ow dan kwam het wellicht wat verkeerd over. Nee we hebben die gebieden niet bezocht, anders had ik geen helaas gezegd, maar “die volgen nog” 😉 Wellicht voor een volgende keer!

Don't panic, you will always have your towel...
Slim16 november 2020 · 19:22

Ziet er prachtig uit! Leuk om te lezen, en spendeer er gerust wat meer woorden aan, pixels zijn goedkoop!

Reneauteur16 november 2020 · 19:25

pixels zijn goedkoop!

Slim op 16 nov 2020 19:22

Oei, dat doet m’n foto en film hart toch wel pijn 😉

Don't panic, you will always have your towel...

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.