Zusjes Berghuis bereiden zich momenteel in Zweden voor op nieuw seizoen op moguls

MarkVermeulen op 16 november 2020

null

De zussen Janneke en Laura Berghuis trainen momenteel in het Zweedse Idre Fjäll. Dit zijn de laatste weken in de voorbereidingsfase voordat het wedstrijdseizoen voor beide mogulskiesters begint. Voor allebei een spannend seizoen waarin ze de volgende stap hopen te kunnen zetten. De 18-jarige Janneke zal haar debuut op de World Cup gaan maken, terwijl de 16-jarige Laura zich focust op de Europa Cup.

Een volle zomer

Het vorige seizoen werd abrupt afgebroken door de uitbraak van het coronavirus, anders had Janneke al afgelopen maart haar eerste World Cup-wedstrijd kunnen skiën. Desondanks werd het toch een goede zomer voor de familie Berghuis, want beide zussen behaalden hun HAVO-diploma en begonnen aan hun studie ‘Commerciële Economie’.

Naast het nodige schoolwerk waren ze echter ook druk bezig om zich voor te bereiden op wat er komende winter op hun te wachten staat: een bomvolle wedstrijdkalender. Deze voorbereiding vonden deels gewoon thuis plaats en op de thuisbasis Montana Snowcenter. Daarnaast hebben ze echter ook op de waterschans in het Oostenrijkse Villach getraind en op de sneeuw in Zermatt en het Zwitserse Saas-Fee. Zo hebben ze hard kunnen werken aan hun kracht, techniek, conditie en sprongen.

Zomers doen beide zussen zes keer per week krachttraining en trainen ze één of twee keer per week op een waterschans. Ook wordt er vaak aan de sprongen gewerkt op een trampoline. Nu de zusjes in de sneeuw zitten, skiën ze twee keer per dag. Drie trainingsdagen worden steeds opgevolgd door een rustdag waarop er ook meer tijd is voor de studie.

Wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op

Janneke en Laura zullen het seizoen deze week samen aftrappen bij de FIS-wedstrijd in Idre Fjäll, maar daarna zullen een grotendeels apart wedstrijdschema doorlopen. Janneke skiet achtereenvolgens World Cups in Ruka (Finland), Idre Fjäll (Zweden), Calgary (Canada), Deer Valley (VS), Tazawako (Japan) en Almaty (Kazachstan). Tussendoor skiet ze het WK in Zhangjiakou (China). Ze zal naar deze wedstrijden afreizen met trainer Fred Weiss.

Laura skiet de Europa Cups in Duved-Åre (Zweden), Taivalkoski (Finland), Jyvaskyla (Finland), Krasnoe Ozero (Rusland), Megève (Frankrijk), Airolo (Zwitserland) en Tignes (Frankrijk). Laura reist naar de wedstrijden met aan haar zijde moeder Desi Berghuis.

Zowel Janneke en Laura zullen deelnemen aan het Jeugd Wereldkampioenschap in Krasnoyarsk (Rusland).

Vooruitgang blijven boeken als doelstelling

Komend jaar hoopt Laura de sprong ‘truck driver’ volledig onder de knie te kunnen krijgen. Daarbij hoopt ze af en toe het podium op de Europa Cup te behalen. Vervolgens hoopt ze het jaar erop ook de sprong ‘D-Spin’ goed aan te leren en dan stabiele podiumkandidaat te zijn.

Voor Janneke wordt het komende seizoen eentje waarin ze op een hoger podium zal acteren en dus meer concurrentie kan verwachten. Ze hoopt minstens tweemaal de top-16 te behalen op een World Cup met fatsoenlijke runs. Dit seizoen focust ze zich vooral op de sprong ‘D-Spin’. Volgend jaar hoopt ze de ‘D-Spin’ uit te kunnen breiden met een grab en daarmee stabiel in de top-16 te skiën.

Kortom: een vol en spannend seizoen voor de familie Berghuis! We wensen ze alvast veel succes en zullen tijdens het seizoen updates geven over de uitslagen en ontwikkeling van de zussen.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie.Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.