Eerste sneeuwdek lonkt voor Winterberg, volgende week mogelijke Alpendump

Roel op 16 november 2022· 13 reacties

Op de Roc des 3 Marches in Les Menuires (F) ligt inmiddels een net pak sneeuw
Op de Roc des 3 Marches in Les Menuires (F) ligt inmiddels een net pak sneeuw

Het ziet er steeds beter uit. Vanochtend worden de hogere Franse skigebieden al lekker wakker met een verse laag sneeuw, kijk maar eens hier in Les Menuires. En er is meer sneeuw onderweg. Tegelijkertijd stroomt droge kou vanuit Rusland langzaam Duitsland binnen, waardoor het Sauerland zaterdag wellicht wit kleurt.

Gevecht tussen luchtsoorten

De komende dagen tekent zich een gevecht af tussen zachte oceaanlucht en koude Russische lucht. Het is knap dat de weermodellen dit scenario al een week geleden aan zagen komen. Er gaat een depressie voor anker boven de Noordzee die in de buurt van Engeland blijft rondcirkelen. Dat die blijft ‘hangen’ komt door luchtdrukstijgingen boven Scandinavië en een opkomende oostelijke stroming boven Denemarken. Westenwinden boven de Alpen en oostenwinden boven Zuid-Scandinavië creëren een zogenaamde Luftmassengrenze, waaruit het boven Duitsland vrijdag en zaterdag kan gaan sneeuwen.

Het oosten van Duitsland krijgt waarschijnlijk het eerste sneeuwdek van dit seizoen en mogelijk gebeurt dat zaterdagochtend ook in het Sauerland. Het wordt ook gevoelig kouder, de vorstgrens ligt zaterdagmorgen tegen Groningen aan en wellicht valt er zelfs in Noordoost-Nederland een enkele vlok.

West-Alpen veelvuldig sneeuw

Voor de Alpen zijn de westenwinden meer van belang, net als afgelopen nacht geven die vooral in de Franse Alpen sneeuw. Vanaf enige hoogte zeg ik erbij, want tot het weekend zijn de luchtmassa’s veelal zacht. Op de webcam van Les Menuires zie je de sneeuwgrens rond zo’n 2000 meter liggen en dat is ook voor de hogergelegen gebieden eigenlijk nog te krap aan. In Oostenrijk stroomt vrijdag wel iets frissere lucht binnen maar de sneeuwhoeveelheden blijven binnen de perken. Een echte neerslagpiek met een daling van de sneeuwgrens zit er gelukkig aan te komen vanaf zondag. Vanaf de oceaan stroomt dan frissere lucht binnen, waardoor de sneeuwgrens naar 1000 tot 1500 meter zakt. Vooral tussen zondagmiddag en maandag verwacht ik sneeuw van betekenis in de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk en Italië valt minder.

De nog vrij hoge sneeuwgrens in Les Menuires (F)
De nog vrij hoge sneeuwgrens in Les Menuires (F)

Sneeuwbom na het weekend?

Wat Italië betreft wordt het na het weekend wel weer spannend. De meeste modellen berekenen een actieve storing die het Middellandse Zeegebied induikt. Volgens het Duitse en Amerikaanse model (GFS) net te zuidelijk voor een dump, maar het Europese model (ECMWF) berekent een full hit voor de Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en het zuiden van Oostenrijk. Spannende ontwikkelingen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Sneeuwbom klinkt sowieso goed. Laat maar komen. Het gaat nu echt beginnen. Lekker weer elke dag met winterport.nl opstarten!

Mooi begin! Ik was in maart in Val di Fiemme. Ze vertelden daar dat het eigenlijk maar twee dagen flink had gesneeuwd in die regio. Eén dag in december en 1 dag in januari of zo. Desondanks prima kunnen skiën daar.
Maar ik hoop natuurlijk op een dik pak sneeuw tot in de dalen. Dat geeft zoveel meer het wintersport-gevoel.

Aftellen maar!

null

Zermatt ligt er ook lekker bij.
Fijn om weer die regelmatige weerberichten te horen Roel.

*bericht bewerkt door MountainHugger op 16 nov 2022 11:12

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

We rijden op 26 november naar de alpen, dus ik word heel blij van dit weerbericht. Ik ben benieuwd waar de meeste pistes open gaan en wanneer. Ze zullen toch even nodig hebben om deze sneeuwbom te verwerken tot pistes. Maar de winter staat in ieder geval voor de deur.

sneeuw witje en de 7 bergen

Laat maar komen die sneeuw. Vanaf 16 december weer een aantal dagen in Val Gardena.
Zin in!

@Roel, Ik begrijp dat je niet op ieders verzoek in kan gaan, maar wij gaan 2 januari naar La Bresse in de Vogezen. Misschien dat je dit gebied ook een keer mee kan nemen in je verhaal

Gurgl zegt nog steeds morgen open te gaan, ik ben benieuwd welke pistes dat zullen zijn. Misschien moet je eerst met de lift omhoog omdat alleen op de hoogste pistes enige sneeuw ligt. Momenteel +2 en regen in het dorp.

null
null
null

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Ik hoop er echt op! Die Italiaanse bom :-)

Dump komt iets te laat voor mij maar wel lekker, laat het zo veel mogelijk gaan sneeuwen.

Zelf onderweg naar Sölden, morgen de gletsjer op en hopelijk meer pistes.

Gurgl zegt nog steeds morgen open te gaan, ik ben benieuwd welke pistes dat zullen zijn. Misschien moet je eerst met de lift omhoog omdat alleen op de hoogste pistes enige sneeuw ligt. Momenteel +2 en regen in het dorp.

null
null
null

KrisWeer op 16 nov 2022 13:30

Volgens de website van het gebied zelf:

On Thursday, 17.11.2022 the following lifts will open in the Gurgl ski area:
Festkoglbahn
Rosskarbahn
Plattachbahn
Wurmkogl 1
Wurmkogl 2

Let it snow

Bij dit soort berichten begint het toch al behoorlijk te kriebelen.

lekkerrr, laat maar komen!!
Toch mooi op de 3 marches in de openingsfoto te zien! oei wat begint het te kriebelen!!

@KrisWeer, het is ze toch gelukt daar in Gurgl en de beelden zien er lang niet gek uit daar!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie