Jelinkova scheurt kruisband dag na kwalificatie voor de Olympische Spelen

MarkVermeulen op 18 januari 2021

© RHF/Vid Ponikvar

Het was op zaterdag groot nieuws: Adriana Jelinkova had voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen van Beijing in 2022. Op zondag had de media opnieuw veel aandacht voor de skiester, maar nu om een minder leuke reden. Adriana Jelinkova ging bij de tweede World Cup van het weekend in Kransjka Gora na een paar bochten onderuit. Later op zondag bleek dat ze bij haar val een voorste kruisband van haar knie heeft afgescheurd. Ze wordt op maandag of dinsdag geopereerd in het Oostenrijkse Innsbruck. Na de operatie zal een revalidatie volgen waar normaal gesproken 6 tot 9 maanden voor staat. Daarmee zit het succesvolle seizoen van Jelinkova er halverwege januari al op.

Technisch directeur Wopke de Vegt over de situatie van Adriana Jelinkova: “Na de euforie op zaterdag, overheerst na zondag nu een heel andere emotie.

Een seizoen vol mijlpalen

De eerste World Cup van Adriana Jelinkova dateert al van 2012. En hoewel ze in het seizoen 2017/2018 al een paar keer World Cup-punten behaalde, bleek dat dit het seizoen van haar doorbraak was. Als donderslag bij heldere hemel behaalde ze in het Oostenrijkse Lech/Zürs een tiende plek bij de parallelreuzenslalom. De Slowaakse Petra Vlhova had de grootste moeite om haar te verslaan in een onderling duel. Adriana zei hierover: “Ik baalde heel kort, want het was echt mogelijk geweest om haar te verslaan. Nu overheerst de blijdschap. Dat ik haar in de eerste run te snel af was, is al heel bijzonder en dus opgevallen bij alles en iedereen.

Bij de daaropvolgende World Cup, in het Franse Courchevel, bleek dat het resultaat in Oostenrijk een week eerder geen toevalstreffer was. Op beide reuzenslaloms behaalde Jelinkova opnieuw World Cup-punten. Daarmee bevestigde ze zich voor zichzelf dat al die jaren van trainingsarbeid en het rondreizen van de wereld het waard waren: “De tiende plek op de parallelreuzenslalom bij de World Cup in Lech/Zürs heeft mij extra zelfvertrouwen gegeven. Dat merkte ik ook dit weekend weer. De omstandigheden waren zwaar. Op zaterdag hadden we te maken met veel mist en sneeuw en op maandag was de sneeuw best ijzig en waren de temperaturen hoog. Ik ben blij met de klasseringen voor nu. Ik weet wel dat ik nog beter kan, want als ik m’n races analyseer zie ik nog verbeterpunten. Ik maak nu echt grote stappen voorwaarts, dus daar ben ik gewoon blij mee”, aldus Adriana Jelinkova.

Rond de jaarwisseling lukte het even niet om de lijn door te trekken en viel ze buiten de punten in Semmering en Zagreb, maar afgelopen weekend verbaasde ze weer iedereen met een bijzonder knappe prestatie op de ijzige piste van Kransjka Gora. Haar uitslagen van Courchevel en Kransjka Gora betekende tegelijkertijd dat ze op de reuzenslalom had voldaan aan de kwalificatie-eis van de Olympische Spelen van Beijing in 2022. De kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen is tweemaal top 16 of eenmaal top 8 op de World Cup. In de geschoonde uitslag van Courchevel schoof Jelinkova namelijk nog een plekje op aangezien er vijf Oostenrijkse dames voor haar in de uitslag stonden en de uitslagen worden opgeschoond tot maximaal vier atleten per land.

Op zondag kwam er dus een abrupt einde aan het seizoen vol mijlpalen, toen Jelinkova na een paar bochten de controle verloor en vervelend viel. “We zijn trots op de prestaties van Adriana dit seizoen en daarvoor verdient ze echt de complimenten. Ze is al jaren voornamelijk op eigen houtje bezig om het maximale uit haar carrière te halen. Deze prestaties en het voldoen aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen zijn echt de verdienste van haar eigen talent en doorzettingsvermogen.”

Uitslagen Adriana Jelinkova World Cups 2020/2021

World Cup Discipline Uitslag
Sölden Reuzenslalom DNQ (31)
Levi Slalom DNQ (38)
Levi Slalom DNQ (47)
Lech/Zürs Parallelreuzenslalom 10
Courchevel Reuzenslalom 23
Courchevel Reuzenslalom 17
Semmering Salom DNQ (41)
Zagreb Salom DNF
Kransjka Gora Reuzenslalom 11
Kransjka Gora Reuzenslalom DNF

Bassino blijft onverslaanbaar

Ze deed het weer. De Italiaanse Marta Bassino won haar tweede reuzenslalom op rij in Kranjska Gora, waarmee ze haar vierde reuzenslalom-overwinning dit seizoen behaalde. Op zondag zag het ernaar uit dat het lastig zou kunnen worden voor Bassino, die na de eerste run op de tweede plaats stond achter Mikaela Shiffrin, om wederom te winnen. Maar de Amerikaanse verloor in de tweede run veel tijd op de onderste helft van het parcours en moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats.

De tweede plaats ging naar Michelle Gisin uit Zwitserland, die nog niet eerder op het podium stond bij een World Cup reuzenslalom. Het podium werd gecompleteerd door de Sloveense Meta Hrovat. De laatste keer dat ze op het podium stond, was precies een jaar geleden tijdens hetzelfde raceweekend in Kranjska Gora.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Marta Bassino 1:10.72 1:07.34 2:18.06
2 Michelle Gisin 1:10.86 1:07.86 2:18.72 (+0.66)
3 Meta Hrovat 1:11.28 1:07.51 2:18.79 (+0.73)
- Adriana Jelinkova DNF - -

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl. Voor mediaverzoeken kun je contact opnemen met Wopde de Vegt via w.devegt@wintersport.nl.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.