Ook Michelle Dekker naar Olympische Spelen

Michelle Dekker: Beeld: Mihai Matavz / FIS
Michelle Dekker: Beeld: Mihai Matavz / FIS
Het NOC*NSF heeft besloten de voordracht van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) voor deelname van snowboardster Michelle Dekker (25) aan de aankomende Olympische Spelen van Beijing goed te keuren. Hoewel Dekker slechts gedeeltelijk heeft voldaan aan de Nationale Prestatie-Eisen, heeft de sportkoepel oog voor de bijzondere omstandigheden. Daarmee gaat Dekker in Beijing op voor haar derde Olympische Spelen, want eerder kwam ze in actie in Sochi (2014) en Pyeong Chang (2018).

Michelle Dekker: “De afgelopen twee seizoenen waren enorm lastig voor mij als Nederlandse sneeuwsporter. Normaal gesproken moet ik al veel zelf regelen, maar nu kwam er helemaal veel bij kijken. Ik stond bijvoorbeeld pas in de week voorafgaand aan het wedstrijdseizoen voor het eerst op de sneeuw. Ook de zoektocht naar een nieuwe trainer duurde lang. Pas afgelopen november kwam daar duidelijkheid over met de komst van Richard Pickl. Ik ben het NOC*NSF heel dankbaar dat ze zich hebben verdiept in de extra uitdagingen die veel sneeuwsporters in de afgelopen twee seizoenen hebben gehad en ben natuurlijk supertrots op mijn prestatie van het afgelopen weekend.”

Uitzondering wegens bijzondere omstandigheden

Dekker haalde eerder in deze kwalificatieperiode al vier maal de achtste finale (top 16) en miste daarin bij twee gelegenheden op een haar na de kwartfinale (top 8) op het onderdeel parallelreuzenslalom. Daar kwam afgelopen weekend een achtste plaats (kwartfinale) bij in het Oostenrijkse Simonhöhe. Met die achtste plaats voldoet ze gedeeltelijk aan de gestelde Nationale Prestatie-Eisen (eenmaal top 4 of tweemaal top 8 geschoond). Toch heeft het NOC*NSF besloten de voordracht goed te keuren o.b.v. meerdere bijzondere omstandigheden. Zo zorgde COVID-19 ervoor dat Dekker benadeeld werd in haar voorbereiding t.o.v. de toplanden en blijkt ze in haar huidige vorm in staat tot ver in de finalerondes door te dringen.

De Vegt en Hendriks zien kansen voor Dekker in Beijing

Wopke de Vegt (technisch directeur NSkiV): “We hebben besloten deze voordracht te doen omdat Michelle in de afgelopen weken in topvorm is gekomen. Dat heeft ze bewezen door bij haar laatste wedstrijd in Simonhöhe gedeeltelijk aan de Nationale Prestatie-Eisen te voldoen. Ook heeft ze al meerdere keren in de finalerondes op een fractie van een seconde de top 8 gemist. Daarbij zijn onze atleten afhankelijk van andere landen voor hun sneeuwtraining en COVID-19 zorgde ervoor dat pistes met regelmaat alleen voor de eigen, nationale teams beschikbaar waren. Het zegt dus ook veel over de volhardendheid van Michelle, voor wie de nationale Prestatie-Eisen ditmaal strenger waren dan bij Sochi’14 en Pyeong Chang’18. Die optelsom rechtvaardigt naar onze mening de voordracht. Het NOC\NSF gaat daarin mee en dat is een groot compliment naar Michelle.”

Maurits Hendriks (technisch directeur TeamNL): “We hebben na de uitgebreide argumentatie van de NSkiV besloten op basis van de door hen ingediende voordracht Michelle Dekker uit te zenden naar de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Het is duidelijk dat de Nederlandse sneeuwsporters de afgelopen jaren door Covid veel hinder hebben ondervonden in de realisatie van hun trainings- en wedstrijdprogramma. Veel wintersportlanden waren gedwongen de grenzen te sluiten waardoor onze sporters geen toegang hadden tot pistes of banen. Michelle heeft al twee keer meegedaan aan de Spelen en weet wat er nodig is om te presteren. Met haar prestatie van afgelopen weekeinde heeft ze laten zien dat het bereiken van de finale tijdens de Spelen binnen haar mogelijkheden ligt. Evenals in Sochi en PyeongChang zal TeamNL haar daarin optimaal ondersteunen."

Zestal NSkiV-atleten naar de Olympische Spelen van Beijing

De Olympische parallelreuzenslalom bij de dames staat gepland op dinsdag 8 februari a.s. Naast Dekker zullen namens de NSkiV ook Maarten Meiners (alpineskiën), Adriana Jelinkova (alpineskiën) Niek van der Velden (snowboard slopestyle en big air), Glenn de Blois (snowboard boardercross) en Melissa Peperkamp (snowboard slopestyle en big air) naar Beijing afreizen. Daarmee zullen er zes atleten in sneeuwdisciplines in actie komen in Beijing, de grootste afvaardiging sinds Sochi’14 toen er ook zes sneeuwsporters deelnamen namens de NSkiV.

Wat is de parallelreuzenslalom?

Bij deze vorm van snowboarden gaat het om de snelheid en het snelle bochtenwerk. Er kunnen snelheden van meer dan 100 kilometer per uur worden gehaald. Meer informatie over hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over alpine snowboarden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over welke atleten in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook snowboarder worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Michelle Dekker en Kiki Bedier de Prairie actief wil worden als snowboarder? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als snowboarder. Misschien kom jij dan net als Michelle en Kiki ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herbert Cool (woordvoerder topsport NSkiV): 06-47007470, h.cool@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie