De ultieme wintervakantie in Zweeds Lapland

Arjen op 18 mei 2021· bewerkt op 14 september 2021· 17 reacties

Het Noorderlicht in Zweeds Lapland
Het Noorderlicht in Zweeds Lapland

Als er één ding op de bucketlist staat bij veel wintersporters dan is dat wel een reis naar Zweeds Lapland. Niets magischer dan het noorderlicht in het echt in Lapland te zien. Een wintervakantie in Zweeds Lapland is niet te vergelijken met een ‘normale’ wintersport naar de Alpen. Compleet andere landschappen en andere activiteiten zorgen voor een unieke beleving. René, Kristy en ik gingen met Nordic.nl een kleine week dit winterse deel van Europa ontdekken!

Met Nordic zit je in prachtige lodges
Met Nordic zit je in prachtige lodges

Neem alleen de reis al. In plaats van een uurtje of 10 in de auto vlieg je in een uurtje of vier naar Zweeds Lapland. Hier geen hoge pieken en diepe dalen. Het landschap is groots en uitgestrekt met hier en daar een pukkel die we in Nederland ongetwijfeld als berg zouden markeren, maar die in de Alpen weg zou vallen. Een wintervakantie in Lapland is dan ook geen ultieme skivakantie. Je gaat hierheen voor de ultieme winterbeleving. Eindeloze tochten maken op sneeuwscooters, op safari met sledehonden en uiteraard het noorderlicht.

Hieronder vind je in vijf hoogtepunten van onze reis naar Zweeds Lapland!

Het Noorderlicht in Zweeds Lapland
Het Noorderlicht in Zweeds Lapland

1) Noorderlicht

Het is ongeveer half één ’s nachts wanneer ik de kamer van René binnen storm. ‘Je moet nú komen! Het is fenomenaal!’. We hebben het geluk dat we al drie dagen op rij hebben kunnen genieten van het noorderlicht, maar deze avond is het net nog even wat intenser dan normaal. Het licht danst in het blauw en groen alle kanten op. Dít is waarom we naar Zweeds Lapland zijn gekomen. Het noorderlicht is echt zo uniek om live te zien. De natuur speelt z’n mooiste symfonie en wij mogen er live bij zijn. Eigenlijk was dit alleen al voldoende om voor naar Zweeds Lapland af te reizen.

Sneeuwscootertocht naar Snowy Mountain
Sneeuwscootertocht naar Snowy Mountain

2) Sneeuwscootertocht

Ben je van het noorderlicht nog een beetje afhankelijk van Moeder Natuur, dat ben je uiteraard niet wanneer je op pad gaat met een sneeuwscooter. Zweeds Lapland kent ontelbare meren en bossen en vanuit alle lodges waar we geweest zijn kun je een prachtige tocht op de sneeuwscooter maken. Het is het vervoersmiddel dat de lokale bevolking in de winter ook veel gebruikt om van A naar B te komen. Gids Johan leidt ons over bevroren meren en rivieren, door oneindige bossen en af en toe rijden we een berg op, waar het uitzicht tot in Finland reikt. Dit is de ultieme manier om deze schitterende regio te ontdekken. Iedereen kan een sneeuwscooter besturen en het is leuk om te zien hoe we steeds meer controle krijgen over deze indrukwekkende machines naar mate de dag vordert.

Husky Safari door de wildernis
Husky Safari door de wildernis

3) Husky safari

Bij een wintervakantie naar Zweeds Lapland denk je terecht aan een tocht met sledehonden. Iedere lodge waar we geweest zijn beschikt over een eigen kennel. De honden staan te trappelen om met je op pad te gaan. De leiders lopen voorop en worden ondersteund door een aantal krachtige honden die met speels gemak de slee door het uitgestrekte landschap trekken. Ook dit is weer een unieke ervaring die deze reis echt heel speciaal maakt. De honden nemen ons anderhalf uur lang mee door bossen, over bevroren meren. Ze werken ontwapenend, bijna therapeutisch. Na afloop heeft Kristy nog zeker een uur in de kennel rondgelopen en gestoeid en geknuffeld met de nog altijd enthousiaste sledehonden! Een absolute must-do wanneer je in Zweeds Lapland bent!

Skigebied Storklinten
Skigebied Storklinten

4) Skiën en snowboarden

Uiteraard is het ook mogelijk om te skiën en te snowboarden in Zweeds Lapland. De skigebieden zijn relatief klein met weinig hoogteverschil. Niet vergelijkbaar met wintersport in de Alpen, maar wel lekker om een ochtend of dag te glijden op rustige pistes. Wij hebben een ochtend geskied in het skigebied van Storklinten. Zeven kilometer aan pistes, maar wel zo’n 300 meter hoogteverschil. Ook de uitzichten zijn hier totaal anders. Groots en uitgestrekt. Langs de piste staan veel schuilhutten waar je mid-winter je lekker op kunt warmen aan de ‘kampvuren’.

Rendieren voeren bij de Sami
Rendieren voeren bij de Sami

5) De Sami en hun rendieren

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Zij leefden vroeger (en sommigen nog steeds) als nomaden en trokken met hun rendieren rond. Het leven was simpel en eenvoudig, maar puur. Er zijn diverse plekken waar je de Sami en hun rendieren kunt bezoeken. De meesten leven nu in simpele huizen, maar hun rendieren struinen nog altijd over de uitgestrekte vlaktes en bossen van Zweeds Lapland.

De Pinetree Lodge heeft een schitterende locatie
De Pinetree Lodge heeft een schitterende locatie

Onze reis is mogelijk gemaakt door Nordic.nl. We verbleven het grootste deel van onze reis in de Pinetree Lodge. Dit is dan ook de ideale uitvalsbasis. De sneeuwscootertocht en de husky safari starten vanuit de lodge en omdat alles in eigen beheer wordt gedaan zijn ze bijzonder flexibel. Wanneer het weer niet goed genoeg is om bijvoorbeeld met de sledehonden op pad te gaan kan je altijd de sneeuwschoenen onderbinden en een prachtige wandeling gaan maken. Ook kun je gebruik maken van de langlaufski’s en loipes die direct bij de lodge beginnen. Nordic biedt reizen naar Zweeds Lapland aan vanuit verschillende lodges en locaties.

Arctic Bath is één van de accommodaties die we bezochten
Arctic Bath is één van de accommodaties die we bezochten

Meer informatie vind je op Nordic.nl en vanaf september ook op de website (wanneer René, Kristy en ik je meenemen door Zweeds Lapland in een Snow Show) en in het magazine!

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Staat ook op mijn bucketlist. Welke maand is het beste om te gaan?

@petra4 hoewel de meeste mensen in december/januari/februari zullen gaan, ervaarden wij juist dat Maart echt fijn is. Je hebt dan niet meer met de extreme kou te maken, maar deze zijn meer zoals je ze gewend bent van wintersportvakantie of het voorjaar in de bergen. Ook zijn de dagen weer wat langer. Zo was het bij ons (midden/eind maart) rond 6 uur in de ochtend licht tot 5 a 6 uur in de avond. In de echte winter zijn de dagen echt een pak korter. Dit vergroot natuurlijk wel de kans op het noorderlicht.

Ik heb zelf in januari 2020 voor 5 dagen in de Pinetree Lodge verbleven via Nordic. En het was echt geweldig! Super mooie en gezellige lodge, leuke sfeer, lekker eten, heel veel schattige husky’s en de activiteiten waren top geregeld. De temperaturen vielen ons goed mee, kouder dan -17 is het niet geweest en zelfs dan hadden we niet het gevoel dat we meteen gingen bevriezen dankzij de lekker warme uitrusting die je ter plaatse krijgt. Het noorderlicht hebben we toen niet gezien maar dat is een uitstekend excuus om nog eens terug te gaan 😉

Ik vond het juist eind januari extra mooi. Dan is het zo koud dat de sneeuw als ijskristallen valt die zich hechten aan alles. Bomen, palen, hekken etc. Dit creëert samen met de laagstaande zon een magische sfeer die niet te evenaren is. Ik denk dat als de bomen ‘gewoon groen’ waren geweest dat ik dan de ruige bergen/natuur van de alpen wel gemist zou hebben. Nu had het zo’n andere kwaliteit dat ik geen seconde aan mijn traditionele wintersportvakantie gedacht heb. Je moet natuurlijk wel bereid zijn om extreem lage temperaturen te doorstaan : )

sneeuw witje en de 7 bergen

Moet ik maar eens op de bucketlist zetten.

*bericht bewerkt door jessedeconinck op 19 mei 2021 11:22

Ben benieuwd of er nog een Snow Show van komt…

Mooi artikel! Ik wil ook heel graag eens naar Zweeds Lapland. Ben zelf naar Fins Lapland geweest (Ylläs) begin maart 2016 voor 8 dagen en het is zeker een van de mooiste plekken die ik ooit gezien heb! Zoals @Rene zei, het was niet extreem koud (-5 of zo - zelfs “te warm” voor de husky’s heheh), de dagen waren niet heel kort en er lag nog steeds heel veel sneeuw. Helaas heb ik de noorderlicht gemist vanwege de wolken maar ja, dat is idd een goede “excuus om nog eens terug te gaan” hehehe.

Check. Als ‘ coronacompensatie’ geboekt voor as winter. Maar dan wel in Fins Lapland. Gebied zonder skipistes gekozen, maar wel met alle mogelijke excursies. Ben heel benieuwd, noorderlicht lijkt me fantastisch om te zien. Fingers crossed!

Life is what happens while you were checking your phone

Wij zijn eind januari 2006 in Yllas in Fins Lapland geweest . De dagen zijn dan wel erg kort maar het landschap is echt magisch doordat het kouder is en de sneeuw overal aan vast vriest zoals @SandraSki ook opmerkt. Wij hadden toen temperaturen tot -32 maar zonder wind was dit met juiste kleding heel goed te doen. We zijn in 10 dagen 3 of 4 keer wezen skiën en boarden en daarnaast hebben we mooie sneeuwschoenen wandelingen gemaakt, gelanglaufd, sneeuwscootertocht gemaakt, husky tocht en bij een rendieren farm geweest waar we heel gastvrij werden ontvangen door de Sami.

Wij hadden de pech dat we geen noorderlicht hebben kunnen zien en alleen daarom al staat Lapland nog steeds op onze bucketlist… Maar Lapland is zo mooi dat ik het iedereen die van sneeuw houdt echt aan kan raden!

🏂

Wel erg jammer dat er geen snowshow van is gemaakt… of komen de beelden later @Rene ?

Je denkt toch niet dat we een week lang op een droom bestemming zijn en daar geen bewegend beeld schieten he. Dat zou ik niet laten gebeuren. Er zit genoeg aan te komen 😄

*bericht bewerkt door Rene op 20 sep 2021 12:51

@Rene… tuurlijk niet… ben benieuwd… erg benieuwd !!

Ik heb zelf in januari 2020 voor 5 dagen in de Pinetree Lodge verbleven via Nordic. En het was echt geweldig! Super mooie en gezellige lodge, leuke sfeer, lekker eten, heel veel schattige husky’s en de activiteiten waren top geregeld. De temperaturen vielen ons goed mee, kouder dan -17 is het niet geweest en zelfs dan hadden we niet het gevoel dat we meteen gingen bevriezen dankzij de lekker warme uitrusting die je ter plaatse krijgt. Het noorderlicht hebben we toen niet gezien maar dat is een uitstekend excuus om nog eens terug te gaan 😉

Sofie3 op 19 mei 2021 09:45 [@Sofie](/profiel/sofie),

Wij gaan van 26/12 tem 01/01 naar de Pinetree Lodge (ook met Nordic).
Wij kijken er enorm naar uit.
Heb je enige tips of aandachtspuntjes waar we moeten op letten?
En vallen de prijzen in de Polar bear bar een beetje mee of zijn het echt astronomische bedragen zoals sommige beweren…
MVG Steven

*bericht bewerkt door KOTH op 20 sep 2021 19:33

Ik heb zelf in januari 2020 voor 5 dagen in de Pinetree Lodge verbleven via Nordic. En het was echt geweldig! Super mooie en gezellige lodge, leuke sfeer, lekker eten, heel veel schattige husky’s en de activiteiten waren top geregeld. De temperaturen vielen ons goed mee, kouder dan -17 is het niet geweest en zelfs dan hadden we niet het gevoel dat we meteen gingen bevriezen dankzij de lekker warme uitrusting die je ter plaatse krijgt. Het noorderlicht hebben we toen niet gezien maar dat is een uitstekend excuus om nog eens terug te gaan 😉

Sofie3 op 19 mei 2021 09:45 [@Sofie](/profiel/sofie),

Wij gaan van 26/12 tem 01/01 naar de Pinetree Lodge (ook met Nordic).
Wij kijken er enorm naar uit.
Heb je enige tips of aandachtspuntjes waar we moeten op letten?
En vallen de prijzen in de Polar bear bar een beetje mee of zijn het echt astronomische bedragen zoals sommige beweren…
MVG Steven

KOTH op 20 sep 2021 19:32

Als belangrijkste aandachtspunt is zorgen voor thermisch ondergoed en laagjes erover, afhankelijk van de activiteit die je doet en hoe koud het is. Daar begint alles mee. Wanneer je bijvoorbeeld gaat langlaufen of wandelen ben je actief bezig en zal je het sneller warm hebben dan tijdens een toch met de sneeuwscooter of de husky’s.
Verder moet je gewoon zo hard mogelijk genieten, maar dat zou niet al te moeilijk mogen zijn 😉
De prijzen van frisdrank en van standaard biersoorten vallen heel goed mee in de Brown Bear Bar. Als je voor het wat stevigere werk gaat kost het wat meer dan we gewoon zijn. Veel plezier in elk geval, je gaat er echt de vakantie van je leven hebben!

Vanaf welke leeftijd kun je bovengenoemde activiteiten leuk doen met kinderen. Dus qua tempratuur (waarschijnlijk begin februari) en veiligheid (scooter, sleetocht e.d.)?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Vanaf welke leeftijd kun je bovengenoemde activiteiten leuk doen met kinderen. Dus qua tempratuur (waarschijnlijk begin februari) en veiligheid (scooter, sleetocht e.d.)?

Veenhoorn op 21 sep 2021 16:51

Wij denken er zelf aan om volgend jaar ons zoontje mee te nemen hij zal dan 8,5 jaar zijn. Eerder denk ik dat ze er niet zo heel veel aan hebben en het is tenslotte een duurdere vakantie. Kinderen kunnen bij de tocht met de sneeuwscooter plaatsnemen in de slede achter de scooter van de gids en bij de tocht met de husky’s kunnen ze normaal gezien ofwel mee in de slede van de mama of papa, ofwel ook bij de gids. Als je met Nordic reist hebben ze ook de kledij ter beschikking ter plaatse voor volwassenen en kinderen, zit gewoon mee in de prijs.

@Sofie3

Bedankt! We kijken er enorm naar uit :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie