Terugblik: een seizoen in Oostenrijk in 30 foto's

Henri op 18 september 2020· 14 reacties

20 centimeter verse sneeuw zorgde voor een droomdag in Ski Arlberg op 8 maart
20 centimeter verse sneeuw zorgde voor een droomdag in Ski Arlberg op 8 maart

In dit blog neem ik jullie mee terug naar mijn eerste volledige winterseizoen in de Alpen, ik zat vorig seizoen namelijk de hele winter in Innsbruck. Ondanks een vroegtijdig einde en het karige aantal poederdagen was het voor mij een ontzettend geslaagd skiseizoen.

Gletscherbahn Zugspitze
De 100-persoons 'Gletscherbahn' in het ochtendgloren op de Zugspitze

Genoeg sneeuw op hoogte in december

Na een aantal leuke skidagen eind november in de skigebiedjes Bergeralm en Schlick 2000, twee van mijn favoriete skigebieden rondom Innsbruck, kwam mijn skiseizoen in december echt op gang. Boven de 1700 meter was het door de sneeuwval eind november al snel echt top, maar daaronder bleef het sneeuwdek dun. Het Zillertal bleek weer een uitstekende bestemming om vroeg in het seizoen al veel te kunnen skiën. In mijn ‘thuisgebied’ Hochzillertal - Hochfügen (ik kwam hier 14 jaar lang met kerst) en twee dagen later in Zillertal 3000 (zie het liveverslag) waren al veel pistes geopend en bleef het verrassend rustig.

Kristallexpress
Perfecte corduroy bij de Kristallexpress in Hochzillertal

Kappl
Boterzachte pistes in Kappl op 15 december door een verse laag sneeuw

Net voor kerst werd het stormachtig. De föhnstorm zorgde in Oostenrijk voor veel gesloten liften en een aangetast sneeuwdek. Ik was op dat moment een aantal dagen in Serfaus - Fiss - Ladis en ook hier bleven een aantal dagen meerdere liften gesloten. De door wind geëxponeerde hellingen waren grotendeels kaalgeblazen. Voor meer foto’s en het hele verhaal kijk hier.

Zonovergoten januari

Na een korte afwezigheid tijdens de drukke kerst- en nieuwjaarsweek stond een dagje Ski Arlberg op de planning. De Valfagehrbahn, het Arlbergse zorgenkindje met vaak technische problemen, gooide ook deze dag roet in het eten. Een defect zorgde ervoor dat de verbinding met Stuben en dus Lech - Zürs vanuit Sankt Anton dicht bleef. Desalniettemin was het een schitterende skidag in Sankt Anton en vond ik het met name in de deelgebieden Kapall en Rendl een genot om te skiën.

Een dag later leerde ik het skigebiedje Serlesbahnen in Mieders (Stubaital) kennen. Een charmant skigebied met een schitterend decor dat veel toeristen (ten onrechte) links laten liggen. Het beschikt over een aantal lieflijke afdalingen die worden ontsloten door twee sleepliften en een gondel. Het gebied is uitermate geschikt voor een skidag met slecht weer, omdat alles tussen de bomen ligt.

Sankt Christoph am Arlberg
Sankt Christoph am Arlberg

Mieders piste 2
De blauwe 2 in Mieders

Mini-skisafari

Op een zondag in half januari ging ik op skisafari door de drie grootste deelgebieden van Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Mijn eerste bestemming, Reither Kogel, bestaat uit één gondel en een aantal oefensleepliften. Door de neerslagarme periode was het skiën hier een harde aangelegenheid. Alleen met een paar scherp geslepen ski’s kon de combinatie van een schaduwhelling en een dikke laag kunstsneeuw overwonnen worden. Het hoofdgebied gebruikte ik enkel om van het Alpbachtal naar Wildschönau te traverseren. Als in een mini-safari nam ik daar de bus om in Niederau bij het skigebiedje Markbachjoch uit te komen. Je hebt hier niet alleen een mooi uitzicht op de bekende skigebieden zoals SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en Kitzbühel, maar ook de pistes mogen er zijn. Terwijl de zwarte 16/15 zonder twijfel mijn favoriet was, konden ook de andere pistes mij stuk voor stuk overtuigen.

Reither Kogel
De hoofdafdaling (rode 72) op de Reither Kogel

Markbachjoch
De blauwe 21 bij de Kropfraderjochlift (Markbachjoch) met uitzicht op de beroemde Hohe Salve in SkiWelt

Korte roadtrip in de Zuidoostalpen

Januari was ook de maand waarin ik een aantal keer buiten mijn seizoenskaart (de Snow Card Tirol) om in Italië ging skiën. Op 20 januari, de koudste ochtend van de winter voor Zuid-Tirol tot dan toe, leerde ik de prachtige zuidhellingen en daarnaast ook de schitterend lange dalafdaling van het skigebiedje Plose - Brixen kennen. Een echte geheimtip van het skipasverbond Dolomiti Superski!

Plose
Schitterende zuidhellingen tijdens een ijskoude ochtend in Plose

Plose
De kilometerslange dalafdaling slingert prachtig steil door het bos richting het Eisacktal

Samen met collega Rick bezocht ik tijdens een weekend-roadtrip 4 skigebieden van het skipasverbond Promotur. In een periode die in het teken stond van veel zon hadden we net pech met twee dagen verminderd zicht in de zuidalpen. Na een eerste ochtend in Tarvisio (lees ook: Op bedevaart naar Tarvisio) stond in de middag het grensoverschrijdende skigebied Sella Nevea - Kanin op het programma. Na meerdere pogingen in de afgelopen jaren zou het nu dan toch eindelijk moeten gebeuren: mijn eerste skimeters in Slovenië. Jammer genoeg bleek bij aankomst de verbindingslift tussen Italië en Slovenië al een aantal dagen dicht door een technisch defect. Ondanks deze telleurstelling hebben we ons goed kunnen vermaken aan de Italiaanse kant. De schitterende racebanen in combinatie met het prachtige decor dwingen me om spoedig nog eens terug te keren.

Prevala
De Funifor Prevala brengt je naar het hoogste punt aan de Italiaanse kant

Julische Alpen
Enorme sneeuwhoeveelheden in het hart van de Julische Alpen

Sella Nevea
Rick in actie in Sella Nevea met op de achtergrond de imposante rotsformatie van de Bila Pec (2146m)

Nog meer Italië en Osttirol

Onze volgende twee skigebieden waren Forni di Sopra en Ravascletto – Zoncolan, beide ook onderdeel van het Friulaanse skipasverbond van Promotur. Het eerstgenoemde dorp ligt vrij laag (ongeveer 900m) en had de grote ‘november-zuidalpendump’ misgelopen. Pas boven de 1600 meter was het hier wit. Ondanks het redelijk sfeervolle centrum en aardig wat goede (en spotgoedkope) eetgelegenheden zorgden de bruine omgeving en de miezerregen die viel voor een somber plaatje. Het skigebied bestaat uit twee delen: een dalskigebied met een handjevol verrassend leuke pistes en een hoofdskigebied bestaande uit drie stoeltjesliften die als één ketting tot een hoogte van 2065 meter reiken.

Tijdens onze laatste dag van het weekend bezochten we de twee skigebieden van Lienz in Osttirol, Zettersfeld en Hochstein. Zettersfeld is wat mij betreft een stuk diverser dan het pistekaartje doet vermoeden en in het ‘stadsskigebied’ Hochstein heb ik misschien wel mijn beste piste ooit geskied.

Forni di Sopra
Een droevige dag in het Davost deelgebied (dalskigebied) van Forni di Sopra

Lienz-Zettersfeld
IJskristallen (surface hoar) in het skigebied Lienz - Zettersfeld

Lienz-Zettersfeld
De schitterende zonnige hellingen van Lienz - Zettersfeld

Lienz-Hochstein
De Worldcupafdaling van Hochstein

Droomdagen en regen

Door de toenemende wisselvalligheid keerde eind januari en begin februari de sneeuw zo af en toe weer terug tot in het Inntal. Samen met forumgebruiker Bennie beleefde ik een absolute droomdag in Venet. Helaas werden deze sneeuwperiodes snel afgewisseld met flinke regenval, waardoor de winterse omstandigheden in het Inntal weer snel verdwenen.

Inntal
Eindelijk, verse sneeuw tot in het Inntal!

Patscherkofel
Uitzicht op het Stubaital vanaf de boterzachte pistes op de Patscherkofel door de verse laag sneeuw

Venet
Droomcondities in Venet

De drukte ontwijken

Op een leuke maar drukke skidag in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en een dagje in het carveparadijs Sankt Johann in Tirol na, zocht ik met de naderende vakantiedrukte wat rustigere skigebieden rondom Innsbruck op. Ook begin maart stonden er nog een paar skigebieden op het lijstje om af te werken, waaronder Nordkette, Glungezer en Rangger Köpfl. Het leuke van deze gebieden rondom de stad is dat ze allemaal echt een eigen karakter hebben. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen - een prachtig uitzicht op Innsbruck.

Sankt Johann in Tirol
De brede hellingen in St. Johann in Tirol nodigen uit tot carven

Gschwandtkopf Seefeld
Het familieskigebied Gschwandtkopf in Seefeld

Muttereralm
Het uitzicht vanaf het skigebied Muttereralm op Innsbruck blijft schitterend

Nordkette Innsbruck
De steile hellingen van het skigebied Nordkette zijn direct vanuit het centrum van Innsbruck te bereiken

Nordkette
De spectaculaire Karrinne op de Nordkette

Glungezer
Het was een van de laatste dagen om Glungezer in oude stijl te zien. Vanaf komende winter staat hier een nieuwe combibaan

Rangger Köpfl
Vanaf de Rangger Köpfl kijk je lijnrecht in het Inntal en richting Innsbruck

Bergeralm avondskiën
Nachtskiën op maar liefst 9 kilometer piste in Bergeralm

Onverwacht einde seizoen

Tegen het (onverwachte) einde van het seizoen kon ik nog een paar schitterende skidagen meepakken. Na een fabelachtige dag in Ski Arlberg (waardoor ik later noodgedwongen in thuisquarantaine moest) was Pertisau aan de Achensee een van mijn laatste bestemmingen van het seizoen. De gondel vanuit het dorp is wellicht niet meer helemaal van deze tijd, maar voor zo’n klein gebied zijn er schitterende pistes te vinden. Het absolute hoogtepunt in dit gebied is de Hubertusafdaling met een indrukwekkend uitzicht op de Achensee, het grootste meer van Tirol. Wanneer je de Breitlahnerskiroute (een aftakking van de Hubertusafdaling) neemt, kun je zelfs tot aan het meer skiën. Houd alleen goed in de gaten wanneer er vanaf hier een bus terug gaat naar de gondel, want ik kan helaas uit eigen ervaring spreken dat het een flink stuk lopen is.

Zondag 15 maart was het dan echt zover en eindigde dit bizarre seizoen voor mij in Lermoos. Nog één laatste keer op de latten. Het einde van het skiseizoen betekent echter ook meteen het begin van de voorpret voor het volgende winterseizoen.

Madloch Ski Arlberg
De Madloch in Ski Arlberg

Hubertusabfahrt Achensee
De prachtige Hubertusabfahrt met een schitterend uitzicht op de Achensee

Zoals je ziet, met de Snow Card Tirol had ik het geluk heel veel skigebieden te kunnen bezoeken. Hier het complete overzicht van mijn bezochte skigebieden in het afgelopen seizoen:

Bezochte skigebieden op een rijtje

december januari februari maart
Bergeralm Sankt Anton am Arlberg Venet Nordkette
Schlick 2000 Serles Hochoetz Glungezer
Hochzillertal - Hochfügen Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau Kühtai Rangger Köpfl
Zillertal 3000 Plose - Brixen (I) St. Johann in Tirol Lech - Zürs
Axamer Lizum Tarvisio (I) SkiWelt Warth - Schröcken
Kappl Sella Nevea (I) Seefeld Pertisau/Achensee
Serfaus - Fiss - Ladis Forni di Sopra (I) Muttereralm Kitzbühel - Kirchberg
Hoch-Imst Ravascletto - Zoncolan (I) Lermoos
Lienzer Bergbahnen
Patscherkofel

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Leuk stuk.
Klein puntje op de i (voor de fijnslijpers): de foto van “de Madloch” is niet echt “dé Madloch”.
“De Madloch” is de beroemde klassieke afdaling vanaf het Madloch naar Lech of Zug.
De foto hier is genomen op de piste Madloch-Zürsersee, terug naar Zürs dus.
Waarvan ik hoop dat je ‘m deed voor de tiefschnee, want die piste is een draak…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 18 sep 2020 13:45

Mooi verslag!

Mooi verslag!
Die Snow Card Tirol, is die in alle Tiroolse gebieden geldig?

Weerzinwekkend uitzicht op de Achensee? Ik neem aan dat je dat niet zo bedoelt?

NB: link naar ‘je mooiste piste ooit’ in Lienz werkt niet.

Mr. Slow

@Quick dat bedoel ik zeker ja, verschikkelijk ;) Nee, dat moet natuurlijk ‘indrukwekkend’ zijn :)
@Yippee Vrijwel alle Tiroolse skigebieden inderdaad, alleen een paar kleintjes zijn er geen onderdeel van. Hier een overzicht van alle skigebieden die meedoen:https://www.snowcard.tirol.at/#skigebiete

*bericht bewerkt door Henri op 18 sep 2020 18:24

Erg leuk verslag Henri en wat een heerlijke waslijst aan ski resorts heb je gedaan! Ik zie dat ´mijn’ thuis gebiedjes Hochoetz en Kuhtai ertussen staan, jammer dat je die niet verwerkt hebt in je verslag.

@Amelman dankjewel! Hochoetz en Kühtai heb ik inderdaad op één dag kunnen combineren, maar helaas was het erg mistig waardoor foto’s maken geen zin had. Kühtai stond eigenlijk ook nog voor maart en april op de planning, maar helaas… Aankomend seizoen zal ik er wat over schrijven, misschien wel een liveverslag van beide skigebieden.

@Henri
Nu wordt het echt slordig hier:
SkiArlberg -toch de parel in de kroon- zit niet in Snowcard Tirol…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 18 sep 2020 19:50

@Wunderkammer zoals ik al zei, een paar kleintjes zijn geen onderdeel van de Snow Card Tirol ;)

In het linkje kun je inderdaad zien dat Ski Arlberg niet in de Snow Card Tirol zit.https://www.snowcard.tirol.at/#skigebiete

*bericht bewerkt door Henri op 18 sep 2020 20:51

@Henri
Ik neem aan dat jullie een beetje verdienen aan het doorlinken naar de Snowcard? 😉

@Wunderkammer nee. Als dat zo zou zijn, staat dat erbij.

@Henri
Bij het doorlinken naar Booking wordt het volgens mij ook nooit vermeld. En ik neem toch aan dat jullie niet zo dom zijn dat jullie daar niet aan verdienen…😉

Hochstein is een lekker gebiedje hè

Dat nachtskiën in Bergeralm ziet er leuk uit!
Je hebt een mooie winter gehad @Henri !

*bericht bewerkt door Skimams op 19 sep 2020 19:21

mama on a mission in the snow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie