Vasa Sport biedt digitale langlauftraining met videoanalyse aan

MarkVermeulen op 19 november 2020


Nu de coronamaatregelen ons dwingt om anders te sporten dan we gewend zijn, komt langlauforganisatie Vasa Sport met een nieuwigheid. Bij veel langlaufverenigingen liggen de lessen stil, maar Vasa Sport biedt de mogelijkheid om toch verder te blijven werken aan je techniek. Dit doen ze met behulp van videoanalyse.

Hoe werkt de videoanalyse?

De analyse wordt gedaan in drie verschillende stappen:

 1. Jij stuurt een filmpje in en geeft aan waar je aan wilt werken.
 2. De trainer van Vasa Sport analyseert de beelden.
 3. Je ontvangt een ingesproken filmpje met wat je kan verbeteren.

Het filmpje wat je terugkrijgt duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. De trainer spreekt de analyse in en vergelijkt jouw techniekbeelden met een goed voorbeeld. Beelden worden stilgezet, teruggespoeld of in slow motion afgespeeld zodat jij goed kan ontdekken wat er mis gaat en hoe je het kan verbeteren.

De analyse wordt verzorgd door een team van langlauftrainers onder leiding van meervoudig Nederlands kampioen Machiel Ittmann. Naast zijn eigen langlaufcarrière heeft hij ook een trainersopleiding gedaan en op de sportacademie gezeten. Machiel weet niet alleen zelf hoe het gaat, maar kan het ook uitstekend uitleggen aan de ander. Zijn sportopleiding zorgt voor de juiste didactische vaardigheden.

Wat krijg je toegestuurd?

In een reactie op het filmpje dat jij instuurt krijg je het volgende:

 • Beeldbewerking waarop jouw fouten duidelijk te zien zijn.
 • Voorbeeld van juiste uitvoering techniek.
 • Een ingesproken analyse (Nederlands of Engels).
 • Drie tips om mee aan de slag te gaan.
 • De mogelijkheid om vragen te stellen ter verduidelijking van de analyse.

Wat heb je nodig om een filmpje in te sturen?

 • Een smartphone, tablet of digitaal foto-/filmtoestel.
 • Iemand die jou kan filmen (of een statief).
 • Rolski’s of skiken.
 • Smartphone/computer/tablet om filmpje te uploaden.
 • Verkeersluw rolparcours.

Na inschrijving bij Vasa Sport voor de digitale techniektraining ontvang je een uitgebreide instructie over het maken en insturen van jouw filmpje.

Aanmelden voor de training

De kosten voor de techniektraining van Vasa Sport zijn 40 euro. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden vind je op de website van Vasa Sport.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om te langlaufen bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

SneeuwFit

Een andere optie om zelf aan de slag te gaan is SneeuwFit. Het Sneeuwfitprogramma helpt je om fit de sneeuw in te gaan! Met het programma kun je je thuis, in de sportzaal, buiten of bij een van de aanbieders van het Sneeuwfitprogramma fysiek voorbereiden op uren snowboard-, ski- en langlaufplezier. Het programma is gericht op alle spieren die je hierbij gebruikt. Ontdek SneeuwFit hier.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.