Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Spectaculaire afkoeling met kerst, sneeuw in Sauerland

Roel op 20 december 2020· 8 reacties


In deze bizarre aanloop naar kerst doet de natuur ook meteen een duit in het zakje. Want precies tijdens de kerstdagen komt er een indrukwekkende kou-inval en gaat er weer sneeuw vallen. Oók in het Sauerland!

Forse temperatuurdaling en sneeuw

Terwijl de liften in de andere Alpenlanden nog steeds gesloten zijn, stonden in het Zwitserse Leysin om 8:40 de skiërs al klaar om hun eerste skikilometers van vandaag te maken. Daarbij is het vrij zacht en dat blijft het tot Kerstavond, maar daar komt verandering in.

Leysin (CH)

In de animatie bovenaan zag je al hoe het van zeer zacht naar behoorlijk koud gaat. Dit zijn de temperaturen op 1500 meter. In de Alpen gebeurt dit precies met de Kerst. Binnen een dag keldert het kwik 10 tot 15 graden en wordt het ineens winter. Het contrast is het grootst in Oostenrijk waar het donderdag door föhn plaatselijk nog 16 graden kan worden, terwijl het kwik vrijdag, Eerste Kerstdag, nog maar nauwelijks boven nul uitkomt. Niet alleen wordt het kouder, het gaat ook sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Gemiddeld 20 tot 40 centimeter zit in de verwachting voor de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en delen van Oostenrijk.

Sauerland waarschijnlijk een witte kerst

Niet alleen daar valt sneeuw. Ook het Sauerland en mogelijk zelfs de Ardennen mogen zich verheugen op een sneeuwdek tijdens de Kerst. Het heeft te maken met een kleine storing die donderdag via België naar het oosten trekt, waarachter meteen koude lucht wordt aangezogen. Vanaf een meter of 300 tot 500 gaat de regen over in sneeuw en kan deze ook blijven liggen. Ik ga uit van 5 tot 10 centimeter in Winterberg en omgeving. Even zag het ernaar uit dat meer delen van Nederland en België kans maakten op een sneeuwdekje, maar ik denk nu dat het hoogstens bij wat natte sneeuwvlokken blijft.

afterbefore
Modelverwachting dinsdag 29 dec: Links GFS / Rechts ECMWF

Meer sneeuw op komst

Voor de Alpen en ook het Sauerland lijkt dit een voorproefje van veel meer sneeuw. Dan kijk ik vooral naar begin volgende week. Een depressie komt dan vanaf Groenland afzakken naar Europa, met opnieuw koude, vochtige lucht. Waar hij precies terechtkomt is nog niet duidelijk en dit bepaalt de hoeveelheid sneeuwval die gaat komen, maar dat het opnieuw winters wordt lijkt zeker. Dan misschien ook in het Nederlandse en Belgische laagland waardoor we mogelijk toch een beetje winterpret krijgen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

GeJe20 december 2020 · 12:14

Mooi man, laat maar komen, het is al mooi om te zien.

Flinty20 december 2020 · 13:36

Ik geniet van deze berichten👏👏👏 ook als we er niet zelf van kunnen proeven🤪😁

Piefke20 december 2020 · 13:37

Hahah, jarenlang is het al ellende met kerst met juist de dooi die dan inzet en nu gaat het juist koud worden en sneeuwen🥶☃️

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Amelm20 december 2020 · 13:54

Ik denk het niet, maar laten we hopen dat het tegen de jaarwisseling ook nog iets op kan leveren in Nederland ☃️

Wel sneu voor het Sauerland, vorig jaar zo’n *** jaar en nu er eindelijk natuursneeuw is moeten ze dicht blijven.

Tiny-M20 december 2020 · 14:17

Jammer dat we er nu inderdaad weinig aan hebben. Hopelijk hebben we nog iets aan een goede basis nu, voor het voorjaar…

Eijsski21 december 2020 · 09:20

Hahah, jarenlang is het al ellende met kerst met juist de dooi die dan inzet en nu gaat het juist koud worden en sneeuwen🥶☃️

Piefke op 20 dec 2020 13:37

Ik zei het…denk dat Elfstedentocht ook gaat lukken dit seizoen hahaha je zal het zien !

PRC21 december 2020 · 10:20

Wat een ironie, vooral voor het Sauerland. Hoop dat ze er op één of andere manier nog wat van kunnen maken.

Nico-S22 december 2020 · 09:25

Wat een mooie vooruitzichten wat het weer betreft.
Iedereen hoopt natuurlijk dat we tegen februari, maart toch nog terug mogen reizen. Ik persoonlijk vrees ervoor dat dit jaar een domper wordt, maar ik blijf mee duimen dat het goed komt en veilig kan. Want ik zit ook vooraan om last minute shortskitje te maken van zodra het kan en mag (zonder quarantaine nadien)
Wat gaat iedereen extra genieten als het kan! Loss gehen.

NB : is er al iets geweten over de skipasprijzen? Stijgen deze dit jaar niet te fel?

Plaats een reactie