Kitzbühel 2021: nu gaat het (helaas) enkel om de sport

ChristopheJ op 21 januari 2021· 4 reacties

aankomstkitzbühel
Een lege aankomstplaats (foto: FB Hahnenkamm-Rennen Kitzbühel)
We zijn het bij ons ondertussen al gewend. Hoewel, went het ooit? De holle geluiden van een leeg voetbalstadion op tv, het online streamen van een concert, … Ook het bekende ‘Hahnenkamm-Rennen’ in Kitzbühel zal zonder publiek plaatsvinden.

Berucht én geliefd

Wat het jaarlijkse hoogtepunt moet zijn van de winterse wereldbekerwedstrijden wordt herleid tot een krachtmeting die puur over de sportieve prestaties gaat. De beste skiërs ter wereld nemen het tegen elkaar op met als hoogtepunt de spectaculaire afdaling van de ‘Streif’. De ‘Streif’ is één van de moeilijkse afdalingen ter wereld met hellingen tot 85 procent, snelheden van meer dan 140 kilometer per uur en sprongen tot 80 meter lengte. De afdaling is even berucht als geliefd.

Voor Kitzbühel heeft dit evenement (normaal) echter veel meer dan het sportieve aspect. De tienduizenden enthousiastelingen maken er een jaarlijks volksfeest van verspreid over meerdere dagen. Dit jaar zal het via een live online streaming zijn.

Terug naar de jaren ‘50

We krijgen een aankomstgebied zoals in de jaren 50: een hek met daarachter een rij vlaggen van de deelnemende landen. Waar in normale jaren alleen op zaterdag al 50.000 fans verzamelen, is het dit jaar verdomd stil. Gans de site is trouwens, net zoals bij risicowedstrijden in het voetbal, uitgeroepen tot veiligheidszone. Maar uiteindelijk zijn alle betrokkenen ook gewoon blij dat het evenement kan doorgaan, dit werd pas op 17 januari beslist.

Dit jaar twee afdalingen

Wel bijzonder is dat er voor het eerst sinds 1931 geen slalom zal plaatsvinden, die is verschoven naar Flachau om alle andere wedstrijden gespreid te kunnen laten plaatsvinden. En omdat de Lauberhorn-afdaling in Wengen uitviel vinden er maar liefst twee afdalingen plaats, op vrijdag én zaterdag.

“Dit jaar draait alles om sport en atleten”, zo verklaarde de Oostenrijkse alpineskiër Vincent Kriechmayr. Voor mij verandert er eigenlijk niets, “want naar de festiviteiten ga ik sowieso niet”, zegt zijn collega Matthias Mayer. “Vooral in het begin zal het verschil merkbaar zijn door het ontbreken van de roepende fans, maar daarna zit je in zo’n flow, dat alles rond je in het niets verdwijnt”, aldus Kriechmayr. Net dit jaar opent Kitzbühel een nieuwe luxueuze startplaats n.a.v. het 750-jarig bestaan. De inhuldiging mét publiek zal voor later zijn.

sprongkitzbühel
Soms is het meer vliegen dan skiën. (Foto: FB Hahnenkamm-Rennen Kitzbühel)

Programma Hahnenkamm 2021

Wie de atleten naar beneden wil zien knallen kan dit weekend terecht bij ZDF en Eurosport. Dit is het programma:

  • Vrijdag 22 januari 2021, 11.30 uur: Afdaling (vervanging Wengen)
  • Zaterdag 23 januari 2021, 11.30 uur: Afdaling
  • Zondag 24 januari 2021, 10.20 uur: Super-G

Tip: bekijk ook zeker de documentaire STREIF | One Hell of a Ride.

Bron: www.sn.at, www.visittirol.nl, www.fis-ski.com/

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
NathalieMaes21 januari 2021 · 10:22

Jammer hé :-(

Sem_Gorter21 januari 2021 · 16:07

Hahnenkamm Rennen 2021 , jammer dat dit event zonder publiek moet plaatsvinden vanwege
Covid-19 maar het is helaas niet anders. Wereldbeker circuit de kortste afdaling met het grootste verval
altijd zeel spectaculair. Let’s go Streif!

ChristopheJauteur25 januari 2021 · 19:35

Het waren bewogen dagen op de Streif!

Uiteindelijk heeft Vincent Kriechmayr heeft de Super G gewonnen. De Oostenrijker bleef op een keiharde, hobbelige Streif de Zwitser Marco Odermatt en zijn landgenoot Matthias Mayer voor. Dit wel een dag later dan voorzien want op zondag werd de afdaling geskied, die op zaterdag voorzien was maar uitgesteld werd door het weer en bezorgdheid over de veiligheid na enkele horrorcrashes op vrijdag.

De Zwiters Beat Feuz won beide afdalingen op vrijdag én zondag en dus ook het eindklassement.

*bericht bewerkt door ChristopheJ op 25 jan 2021 19:35

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.