Vijf vragen over duurzaamheid aan skimerk Elan

gesponsord op 21 januari 2021

Het populaire skimerk Elan viert dit jaar z’n 75e verjaardag. Al deze jaren maakt Elan de ski’s met de hand in de Alpen, maar hoe duurzaam gaat dit eraan toe? Elan beantwoord voor ons vijf vragen over duurzaamheid:

1. Wat doen jullie aan sociaaleconomische duurzaamheid?

“Elan ski’s worden al 75 jaar met de hand gemaakt in de Alpen, waardoor banen worden gecreëerd voor de lokale economie. Elan heeft zich altijd ingezet voor het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving en voor het continu bijscholen en delen van kennis in de branche. We steunen onze lokale non-profitorganisaties en ngo’s waar mogelijk en doneren ski-uitrusting aan lokale schoolsystemen in Slovenië, waardoor jongeren meer kunnen deelnemen aan de skisport.”

2. Wat doen jullie aan ecologische duurzaamheid?

“Elan ontwikkelt zich voortdurend en we leren steeds meer manieren om afval te verminderen, te recyclen en onze productiecyclus duurzamer te maken. We hergebruiken afval waar mogelijk en integreren gerecyclede materialen in nieuwe producten. Ons productieproces omvat specifieke stappen gericht op het verminderen van afval en het sorteren van afval voor verwerking of hergebruik. Aan de drukzijde hebben we het aantal prints in de collectie teruggebracht en het klassieke zeefdrukproces is grotendeels vervangen door een milieuvriendelijker digitaal drukproces.”

3. Hoe gaan jullie om met afval?

“Als bedrijfsstandaard controleert Elan maandelijks alle afvalhoeveelheden. Het houtafval van de houtkerninstallatie wordt gebruikt om de installatie te verwarmen en het energieverbruik het hele jaar door te verminderen. Naast het scheiden van verpakkingen en ander afval, monitoren we het afval dat ontstaat bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om een ski te ontwikkelen met slechts 8% afval tijdens het volledige ontwikkelingsproces (van het selecteren van het printmateriaal tot de verpakking). Dit is volgens ons een unieke prestatie in de branche. Efficiëntie creëren is een topprioriteit van Elan om een gezonde en energiezuinige productie te creëren en te behouden.”

4. Recycled of hergebruikt Elen onderdelen van oude ski’s?

“Elan gebruikt elementen gemaakt van gerecyclede materialen bij het kiezen van nieuwe ski-componenten. In het recyclingproces worden onze restmaterialen opnieuw verwerkt tot een basisgrondstof en gebruikt om nieuwe producten van te maken. Daarnaast werken we actief samen met zakenpartners en zoeken we naar mogelijkheden om oude ski’s te recyclen.”

5. Worden er duurzamere materialen gebruikt?

"Absoluut. We hebben verschillende onderzoeken lopen die de mogelijkheid onderzoeken om nog meer gerecyclede componenten te gebruiken. We controleren ook ons end-to-end-proces vanaf het punt van de leverancier en moedigen recycling aan. Verder wordt al het hout dat gebruikt wordt om onze ski’s te maken legaal gekapt in de bossen waar er goed gezorgd wordt voor bebossing. Dit controleren we bij elke aankoop door de officiële kapvergunningen te controleren.

Lees meer over Elan en bekijk de nieuwste collectie: klik hier.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.