Meegemaakt: Almabtrieb in Wagrain

WouterVdB op 22 september 2022· 1 reactie

Almabtrieb in Wagrain
Almabtrieb in Wagrain

De zomer is ten einde en ook het weer voelt al aan als herfst. Dit is de tijd van het jaar waarin het vee van de bergweiden terug naar de dalen wordt gebracht. Traditioneel gaat dit gepaard met een heus dorpsfeest: prachtig uitgedoste koeien, rinkelende koebellen in dorpsstraten en een boerenmarkt. Een niet te missen evenement voor wie op dit moment in de Alpen vertoeft. Afgelopen weekend was ik bij de Almabtrieb in Wagrain.

Een oude boerentraditie

Het leven als koe of schaap in een groene Alpenweide is niet zonder gevaar. Er loert een risico in hevige stormen, steile hellingen en onverwachte sneeuwval. De boerentradities schrijven voor dat bij een zomer zonder incidenten het vee op een eervolle en feestelijke manier terug naar het dal moet worden gebracht. Weken op voorhand worden de mooie kopstukken met de hand gemaakt, bestaande uit bloemen, linten, takken en postuurtjes. Deze kransen worden vervolgens met speciale riemen op de dieren bevestigd. Op een rustig tempo wordt het vee vervolgens naar beneden geleid, vaak eindigend in het dorpscentrum. Alleen al in Tirol en het Salzburgerland maken zo’n 200.000 runderen jaarlijks deze tocht van en naar één van de meer dan 2.100 almen.

Almabtrieb in Wagrain

Quasi overal in Oostenrijk kan je tussen half september en begin oktober zo’n Almabtrieb meemaken, vaak omkaderd in een ‘Baurenherbst’-week met meerdere evenementen. Op zaterdag 17 september was het de beurt aan Wagrain. Voor aanvang verzamelden de boeren en hun vee zich net buiten de dorpskern, de meeste dieren waren al van de weiden gehaald. Er stond immers sneeuw op de kaarten voor dat weekend! Het dorpscentrum van Wagrain ligt echter niet zo hoog waardoor dit feest getrakteerd werd op regenbuien. De sfeer bleef echter uitbundig gezellig.

De ceremonie werd ingezet door een stoet jeugdige Aperschnalzers. Aperschnalzen is het ritmisch klappen met een zweep onder muzikale begeleiding. Dit is een gebruik dat vooral in het Salzburgerland nog in ere wordt gehouden. Daarna volgt het hoogtepunt; de passage van de koeien. Met een milde draf passeerden ze door de dorpsstraat, onder begeleiding van boeren en boerinnen die hen zachthandig begeleiden met een stok. De doorloop van de koeien ging snel, hooguit in een vijftal minuten waren alle dieren gepasseerd.

Na de doortocht zette het feest zich voort onder de lindeboom op het dorpsplein. Zoals het een Oostenrijks dorpsfeest betaamt was er in volgorde een schnapps-, bier- en glühweinkraam. Ook aan lekkernijen als braadworst en taart was geen gebrek, net als kraampjes met ambachtsproducten zoals houtwerk, kazen en vlees. Een leuke randanimatie was een namaakkoe die je zelf kon melken. Hier hing een competitie aan vast: de beste melker ging naar huis met twee skipassen voor Salzburger Sportwelt. Een optreden van het Strochner-ensemble zorgde tot laat in de namiddag voor een straal van zonneschijn in de regenachtige setting.

Wie graag deze herfst graag nog een Almabtrieb meemaakt, zal zich moeten haasten. Een kalender vind je hier.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Altijd mooi om te zien deze plaatjes. Hoop het ook een keer in het echt te zien.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie