Vooruitblik: WK's in Oberstdorf & Maarten Meiners in Bansko

MarkVermeulen op 23 februari 2021· geen reacties

Het wereldkampioenschap alpineskiën is achter de rug, maar ook deze week wordt er om wereldtitels gestreden. De wereldkampioenschappen langlaufen en schannspringen vinden plaats in het Duitse Oberstdorf. Op zaterdag en zondag komt Maarten Meiners in actie op de reuzenslalom bij de World Cups in het Bulgaarse Bansko.

Woensdag 24 februari - Eerste dag WK’s langlaufen en schansspringen

De idyllische plaats Oberstdorf zal bij de meeste liefhebbers van wintersport bekend zijn om de jaarlijkse “Vierschanzentournee” die altijd na kerst van start gaat. Het dorp bevindt zich in Zuid-Duitsland nabij de Oostenrijkse grens. Vanuit Oberstdorf is er via de Fellhorn een liftverbinding met het Kleinwalsertal net over de grens in Oostenrijk. Hier moet je een klein stukje voor rijden. Verder heeft het twee eigen huisbergen, de Nebelhorn en Söllereck.

In het Duitse dorp vinden de komende twee weken de wereldkampioenschappen langlaufen en schansspringen plaats. Vandaag worden er nog geen wereldtitels verdeeld, maar vinden er wel kwalificaties plaats. Zowel de vrouwen (5km) als de mannen (10km) mogen aan de bak op het WK langlaufen, terwijl het WK schansspringen begint met de kwalificatie voor de vrouwen op de kleine schans (HS106). Dit alles is live te volgen bij Eurosport.

Donderdag 25 februari - Wereldtitel met een Nederlands tintje?

Oberstdorf is eigenlijk een sterk gegroeid bergdorp, met een oud centrum. Het is een plaats die zich heeft ontwikkeld tot een wintersporttopper met vele mogelijkheden. Toch heeft men in de groei ook aan de natuur weten te denken en is er daarom niet veel afbreuk gedaan aan de landschappelijke aantrekkelijkheid. In het centrum worden bijvoorbeeld alleen voertuigen toegelaten die milieuvriendelijk zijn.

In het Duitse dorp worden vandaag op het WK langlaufen de titels op de sprint bij zowel de vrouwen als de mannen verdeeld, maar vanuit een Nederlands oogpunt is het allicht interessanter om het WK schansspringen te volgen vandaag. De in Apeldoorn geboren Sara Marita Kramer moet gezien haar vorm zeker tot de kanshebsters worden gerekend om er met de titel vandoor te gaan. De negentienjarige Kramer, die uitkomt voor Oostenrijk, won dit seizoen al drie World Cups. De afgelopen weken zat het even flink tegen: ze werd gediskwalificeerd in Hinzenbach wegens een ‘verkeerd zittend’ pak en in het Roemeense Rasnov moest ze noodgedwongen vanaf de kant toekijken door een valse positieve coronatest. Maar in Oberstdorf is ze er weer bij en ongetwijfeld is ze vastberaden om de weer te tonen hoe goed ze is. Zowel het langlaufen als het schansspringen zijn live te volgen bij Eurosport.

Vrijdag 26 februari - World Cup in Val di Fassa

Het skigebied Val di Fassa ligt in Trentino, Italië. Het is een prachtig skigebied dat hoort bij de dorpen Campitello, Canazei, Pozza di Fassa en Vigo di Fassa. De pistes zijn (zoals in veel gebieden in de Dolomieten) uitstekend geprepareerd en dit skigebied is ook net even een tikje uitdagender dan andere skigebieden in de regio. Met name gevorderde skiërs zullen zich dus in het Val di Fassa goed kunnen vermaken. Rond de Col Rodella zijn er leuke rode pistes te vinden. Voor beginnende skiërs is het Val di Fassa misschien niet direct het meest ideale skigebied, hoewel je er ook wel behoorlijk wat brede pistes tegenkomt.

In dit Italiaanse skigebied vindt vandaag een World Cup op de afdaling voor vrouwen plaats. Corinne Suter werd vorige week in Cortina d’Ampezzo wereldkampioen op deze discipline. Lukt het haar ook in Val di Fassa om te winnen? Ze krijgt in ieder geval onder andere concurrentie van de in topvorm verkerende Lara Gut-Behrami. Verder wordt ook vandaag in Oberstdorf weer gestreden om wereldtitels. Je ziet het allemaal live bij Eurosport.

Zaterdag 27 februari - Revanche voor Maarten Meiners in Bansko?

Bansko is een pittoreske bergstad die op een hoogte van 936 meter ligt. In het stadje vind je eigenlijk alle faciliteiten waaronder traditionele restaurantjes die enorme vleesschotels serveren onder het genot van live-muziek. De gondel richting het skigebied vertrekt aan de rand van de stad. Wanneer je niet in Bansko zelf verblijft, dan is het ook mogelijk om direct aan de piste te verblijven. Je vindt in het skiresort van Bansko enkele hotels, maar ook veel ‘Franse’ accommodaties direct bij het skigebied in de vorm van grotere complexen. Veel van deze accommodaties zijn ski-in, ski-out.

In de Bulgaarse bergstad gaat Maarten Meiners proberen om World Cup-punten te behalen. Op het WK vorige slaagde Maarten Meiners er niet in om een goede uitslag neer te zetten, maar z’n vorm is goed gezien zijn uitslagen eerder op de Europa Cup. Verder is er een World Cup skicross in Georgië, wederom een afdaling voor de vrouwen in Val di Fassa en WK-spektakel in Oberstdorf. Je ziet dit alles live bij Eurosport.

Zondag 28 februari - Bomvolle sportzondag met o.a. Maarten Meiners

Het skigebied Bansko is compact, maar biedt toch een behoorlijk aantal pistekilometers. Het bevindt zich vooral op de noordelijke helling van de berg Todorka. Vanuit de rand van het dorp gaat een gondel naar het basisstation Banderishka. Daar bevindt zich de oefenweide en kun je verder het skigebied in. Het skigebied telt behoorlijk wat pistes waar zowel beginnende als gevorderde skiërs zich goed kunnen vermaken. Je vindt hier nauwelijks sleepliften.

Ook vandaag mag Maarten Meiners zijn kunsten laten zien in Bulgarije. Verder kan je de hele dag voor de tv doorbrengen, want je wordt de hele dag vermaakt met live wintersport bij Eurosport.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.