Winterverwachting 2021: zacht en zonnig?

Roel op 23 oktober 2020· 13 reacties

Wacht ons een zachte maar ook zonnig winter?

Ook deze herfst is het weer interessant om te zien met welke winterverwachting de weermodellen voor de dag komen. Krijgen we in 2021 een koude winter? Krijgen de Alpen veel sneeuw? Of wordt hij weer heel zacht zoals vorig jaar? Dit zijn de wintervoorspellingen voor de winter 2020-2021, berekend door de belangrijkste weercomputers.

Iets over winterverwachtingen

Anders dan de jaarlijkse sensatieberichten in de media, is de opsomming van weermodellen een resultaat van serieuze, complexe berekeningen. Dit wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk uitkomen, maar we kunnen er mogelijk een trend uit herleiden ten aanzien van temperatuur en neerslag. Als het grove weerpatroon door meerdere modellen op dezelfde manier wordt opgepakt, zegt dat mogelijk iets over het karakter van de winter. Helaas presenteert ieder weermodel de resultaten iets anders (per seizoen/per maand, wel/geen kansberekening). Je kunt ze dus niet simpelweg naast elkaar leggen; er moet een interpretatieslag overheen. Dat is wat we hieronder proberen te doen.

ECMWF: iets te zacht, december in het zuiden sneeuwrijk

Het Europese ECMWF - een goed scorend weermodel voor de korte termijn - voorziet een vrij zachte winter. Verspreid over de maanden december, januari en februari ligt de temperatuur 0,5 tot 1,0 graad boven normaal. Dat is niet heel spannend, wetende dat afgelopen winter maar liefst 2 tot 3 graden warmer was dan normaal. Het zou voldoende sneeuw in ieder geval niet in de weg staan. Kijken we naar de neerslaghoeveelheden dan lijkt de winter normaal, tot iets te nat, te verlopen.

December is daarbij een opvallende maand. De zuidkant van de Alpen is duidelijk natter dan normaal. De Noordalpen daarentegen blijven vrij droog. Dit wijst op een of meerdere südstau-situaties met flinke sneeuwval voor Italië.

CFSv2: te zacht, neerslag normaal

Het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gebruikt voor seizoensverwachtingen het Coupled Forecast System (CFSv2). Het model produceert iedere 10 dagen een update, maar de rode draad voor de komende maanden is te warm. Over de periode december t/m februari wordt de winter 1 tot 2 graden warmer dan normaal. Vooral januari verloopt erg zacht met in Oostenrijk een afwijking van +2 tot +3 graden.

De hoeveelheid neerslag is vrij normaal. Er zitten geen extreme uitschieters tussen (niet de droge en niet de natte kant op). In combinatie met het zachte weer kan dit duiden op veel zon, afgewisseld door korte neerslagperiodes.

Neerslagafwijking december - januari - februari (CFSv2)

GCFS: iets te warm, normale hoeveelheid neerslag

De berekeningen van het German Climate Forecast System (GCFS) komen van een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Hamburg, het Max Planck Instituut voor Meteorologie en de Duitse weerdienst (DWD).

We zien een vergelijkbaar temperatuurbeeld als bij de vorige twee weermodellen. De winter wordt iets warmer dan normaal; in de Franse Alpen minder uitgesproken dan in Oostenrijk. Ook op het gebied van neerslag zien we geen schokkende dingen, er valt een normale hoeveelheid regen of sneeuw, tot iets te weinig in de Franse Alpen.

CanSIPS: iets te zacht, geen uitschieters

Ook CanSIPS, het Canadian Seasonal to Inter-annual Prediction System, geeft een vergelijkbaar beeld: iets te zacht maar geen uitschieters of bijzondere hoeveelheden neerslag als je dit uitsmeert over de drie wintermaanden.

IRI: als enige te koud

Het International Research Institute for Climate & Society (IRI) is als enige een buitenbeentje, net als vorig jaar. Als enige model berekent IRI een normale tot te koude winter. De neerslaghoeveelheden zijn vrij normaal. Of we hier waarde aan moeten hechten is de vraag. Twee jaar geleden miste dit model de extreme sneeuwval en vorig jaar was de berekening ongeveer hetzelfde als nu. We weten hoe warm het uiteindelijk is geworden.

Conclusie

  • Er is opvallend veel overeenstemming in de berekeningen van de grote weercomputers. Bijna alle modellen voorzien een te zachte winter, maar zonder de extreme uitschieters die we vorig jaar bij sommige modellen zagen (en zijn uitgekomen).
  • De neerslaghoeveelheden zijn vrij normaal. Geen enkel model berekent veel meer neerslag dan anders, maar ook geen droogte.
  • Dit tezamen wijst erop dat hogedrukgebieden komende winter vaak vertegenwoordigd zijn. Vooral de prognose dat het warmer dan normaal wordt, zonder grote neerslaghoeveelheden, wijst erop dat we geen onbestendige winter krijgen met een trein aan storingen vanaf de oceaan. Er kunnen dus hele fraaie weken tussen de neerslagmomenten zitten.
  • Tegelijkertijd hoeft er maar één goede sneeuwstoring tussen te zitten die een lading sneeuw achterlaat, om een perfecte winter te hebben. Vorig jaar was een mooi voorbeeld. Italië heeft toen bijna de hele winter kunnen teren op een dik pak novembersneeuw. Het dubbeltje kan ook de andere kant opvallen: als de neerslag in een zachte fase valt (als regen) en het wordt daarna kouder en zonniger, dan wordt het een sneeuwarme winter.

Kortom het blijft zoals altijd een beetje koffiedik kijken, al ziet het er op voorhand niet slecht uit voor goed ‘vakantieweer’. Let wel dat deze verwachtingen globaal zijn. Zeker bij driemaandelijkse kaarten kunnen er tussendoor best wat uitschieters voorkomen die in deze kaarten niet zichtbaar zijn. De frisse verwachting van IRI zou ik aan de kant willen leggen. Dit model wijkt sterk af van de rest en de afgelopen twee jaar presteerde het vrij slecht.

Bronnen: ECMWF, NOAA, DWD, Tropicaltidbits.com, IRI. Berekeningen zijn voorlopig en kunnen door de instituten tussentijds worden bijgesteld.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Amelm23 oktober 2020 · 08:47

Leuk en interessant artikel! Laten we hopen dat we die mooie zonnige weken ook kunnen gebruiken in de alpen. Als we toch die kant niet op kunnen dan is een winter als vorig jaar ook wel prima;)

Harry(Winterberg)23 oktober 2020 · 10:23

Ik mis Jan Pelleboer!

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
Tiny-M23 oktober 2020 · 10:39

Ik hou me aan de gele gentiaan voorspelling

Rogieradmin23 oktober 2020 · 10:45

Ik hou me aan de gele gentiaan voorspelling

Tiny-M op 23 okt 2020 10:39

Ik ook :-)

Click. Click. Peace
Edwin.23 oktober 2020 · 11:26

Beter dan de verwachting vorig seizoen, dus…

Voor Nederland een voortzetting van de herfst, zoals altijd. Eeuwig grijs, nat en soms winderig t/m maart

Not all who wander are lost
Hellred66623 oktober 2020 · 12:42

Alleen al als de voorspelling van iets minder warm dan vorig seizoen uitkomt, verwacht ik een prima winter :-)

Jarred.
Gillesski23 oktober 2020 · 13:17

Gele gentianen die @Rogier zo hoog zag kunnen daar in de zuid Franse alpen wel eens gelijk gaan hebben :)

*bericht bewerkt door Gillesski op 23 okt 2020 13:18

FULL SEND
Jeffrey.23 oktober 2020 · 14:24

Ik hou me aan de gele gentiaan voorspelling

Tiny-M op 23 okt 2020 10:39

Dat wou ik net schrijven ;)

Seriously snow addicted family!
nils323 oktober 2020 · 21:21

Tsja, een iets te warme winter zou iedereen kunnen voorspellen, ook zonder computers of enige kennis. Hopen op het tegendeel!

Harry(Winterberg)24 oktober 2020 · 12:20

Vooralsnog komt er net na het weekend eerst weer dik een halve meter aan op de hogere pistes… Hintertux verwacht op 1500m 9 cm en op 3250m 69 cm

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
Gerrit26 oktober 2020 · 15:11

Dit wordt gewoon afwachten. Alleszins wij hebben een grotere oogst aan okkernoten gehad dan vorig jaar en in principe wil dit zeggen dat we een strenge winter tegemoet gaan. Alhoewel je dit nu moet interpreteren kouder dan je normaal gewent bent de laatste jaren want een winter hebben we niet meer in de lage landen :-(

Matthias12312 januari 2021 · 08:41

Het enige model specifiek voor Januari lijkt er in ieder geval flink naast te gaan zitten. Januari is tot nu behoorlijk fris verlopen met in de Bilt een gemiddelde temperatuur tot nu toe van 2,4 graden tegenover 3,6 graden gemiddeld. En zeker de 2e helft van januari lijkt, gezien de koude korte en lange termijnverwachting flink kouder dan gemiddeld te gaan verlopen en zeker niet 1 a 2 graden te warm.

Born to Ride
Asterino12 januari 2021 · 09:49

Erg interessant Roel!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.