Dubbelslag voor Vlhova bij wereldbeker in Levi, Jelinkova wil meer

MarkVermeulen op 23 november 2020

FIS Alpine World Cup Tour: Petra Vlhova

Afgelopen weekend ging de internationale top van de vrouwelijke skiërs twee keer met elkaar de strijd aan op de slalom tijdens het wereldbekerweekend in Levi. Zowel zaterdag als zondag ging de winst naar Petra Vlhova. Adriana Jelinkova wist zich helaas op beide dagen niet te plaatsen voor de 2e run, maar voelt dat er meer mogelijk is.

Zaterdag: Terugkerende Shiffrin zet Vlhova onder druk

Op voorhand waren de schijnwerpers gericht op Mikaela Shiffrin, die een paar wereldbekers had laten schieten sinds januari. De vader van de Amerikaanse skiester overleed begin dit jaar en dat was reden voor de grote kampioen om de focus even niet op het skiën te leggen. Bij de start van het wereldbekerseizoen in Sölden was Shiffrin ook nog afwezig, toen vanwege een blessure.

Shiffrin deed gelijk weer mee om de prijzen en behaalde uiteindelijk een tweede plaats in het noorden van Finland. De winst ging naar de Slowaakse Vlhova, niet geheel verrassend aangezien de winst op de slalom in wereldbeker sinds januari 2017 altijd naar Shiffrin (16 keer winst) of Vlhova (9 keer winst) ging.

Voor Vlhova was het haar vijftiende wereldbekerzege in totaal. Achter de twee topfavorieten eindigde de Oostenrijkse Katharina Liensberger als derde.

Namens Nederland liet Adriana Jelinkova in de eerste run de 38ste tijd noteren en daarmee was ze dus niet een van de eenendertig skiester die zich kwalificeerde voor de tweede run. Hiervoor kwam ze 0,47 seconden te kort.

FIS Alpine World Cup Tour: Podium zaterdag

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Petra Vlhova 54.19 55.92 1:50.11
2 Mikaela Shiffrin 54.34 55.95 1:50.29 (+0.18)
3 Katharina Liensberger 54.71 55.97 1:50.68 (+0.57)
38 Adriana Jelinkova 56.95 DNQ -

Zondag: Wederom Vlhova

Ook op zondag werd er een slalom geskied en opnieuw was Vlhova de beste. Nu viel Shiffrin voor het eerst in lange tijd eens buiten de podiumplaatsen. Ze werd vijfde.

Michelle Gisin eindigde zondag als tweede. De Zwitserse, olympisch kampioene op de combinatie, zette samen met Vlhova de snelste tijd neer in de eerste run.

In de tweede run was Vlhova, wereldkampioene op de reuzenslalom, 0,31 seconde sneller dan Gisin, waardoor de Slowaakse haar zestiende wereldbekerzege kon gaan vieren. De Oostenrijkse Katharina Liensberger eindigde wederom als derde.

De Nederlandse Adriana Jelinkova plaatste zich opnieuw niet voor de tweede run. Ditmaal moest ze het doen met een 47e plek in de ochtend. Nu kwam ze 1.17 seconden te kort voor kwalificatie.

FIS Alpine World Cup Tour: Podium zondag

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Petra Vlhova 54.32 54.73 1:49.05
2 Michelle Gisin 54.32 55.04 1:49.36 (+0.31)
3 Katharina Liensberger 54.89 54.66 1:49.55 (+0.50)
47 Adriana Jelinkova 56.99 DNQ -

Jelinkova: Blik vooruit

Jelinkova baalde vanzelfsprekend van het feit dat ze zich niet wist te kwalificeren voor een tweede run. Naar eigen zeggen heeft ze in Levi niet haar beste skiën en voldoende constantheid laten zien. Ze heeft het gevoel dat het wel mogelijk is om zich te kwalificeren en kijkt alweer uit naar de volgende wereldbeker. Succes met de voorbereidingen, Adriana!

FIS Alpine World Cup Tour: Adriana Jelinkova

Lees de volledige uitslagen van de World Cup in Levi op de FIS-website of bekijk alle FIS-wedstrijdresultaten van Adriana Jelinkova.

Komende week gaat het seizoen verder met een wereldbeker parallelslalom in het Oostenrijkse Lech/Zuers.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie.Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.