Onze atleten zijn klaar voor het pre-Olympisch seizoen!

MarkVermeulen op 24 augustus 2020

Credits: The Prehab Studio. Selectielid Barbara van Bergen heeft weer in de sneeuw van Saas Fee getraind

Het nieuwe wintersportseizoen staat voor de deur! Dat lijkt ons een mooi moment om terug én vooral vooruit te blikken. Verschillende afdelingen van de Nederlandse Ski Vereniging komen voorbij.

Vandaag nemen we je mee voor een kijkje achter de schermen bij de afdeling ‘Topsport’.

Tevredenheid over hoe er is omgegaan met corona
Technisch directeur Wopke de Vegt geeft aan dat het seizoen 2019-2020 door corona vroegtijdig en abrupt tot een einde is gekomen, met als gevolg dat enkele trainingskampen en World Cups geen doorgang hebben kunnen vinden. Dat is natuurlijk jammer, zeker voor de atleten. Toch is er tevredenheid over hoe er is omgegaan met de situatie. “We hebben het eigenlijk heel goed opgepakt. De atleten zijn naar huis gegaan en al diezelfde week zijn ze door blijven trainen. We hebben ervoor gezorgd dat de atleten de trainingsmiddelen die ze nodig hadden thuis tot hun beschikking hebben gekregen.” aldus De Vegt.

Daarnaast is er ook aandacht geweest voor het mentale aspect. De atleten hebben veel gesprekken gevoerd met de begeleidingsstaf. “Als we nu terugkijken en onszelf afvragen of we goed zijn omgegaan met deze situatie, dan is het antwoord ja” vertelt De Vegt. De situatie heeft weinig negatieve impact op de atleten gehad, zowel fysiek als mentaal.

Protocollen staan centraal in het nieuwe seizoen
Zoals atleten gewend zijn, kijken ze altijd vooruit naar nieuwe doelen. De huidige maatregelen tegen de verspreiding van corona bieden inmiddels al flink meer ruimte voor activiteiten, maar het virus blijft op de loer liggen. Daarom wordt er in de voorbereiding op het nieuwe seizoen veel met protocollen gewerkt. Voor elke activiteit wordt een specifiek protocol geschreven. Op deze manier zijn zowel de begeleidende staf als de atleten zich bewust van hoe ze zich moeten gedragen, maar ook hoe ze om moeten gaan met de omgeving. De voorbereiding verloopt in zoverre normaal dat er vanuit wordt gegaan dat alle wedstrijden op de kalender door zullen gaan. De Vegt geeft aan dat er wordt toegewerkt naar het grote doel: “We hanteren de periodisering die nodig is in de komende 20 maanden richting de volgende Olympische Winterspelen van Beijing in 2022.

De wereldkampioenschappen als blauwdruk voor het Olympisch seizoen
In het pre-Olympisch seizoen zullen de WK’s de absolute hoogtepunten en hopelijk piekmomenten zijn voor de atleten. “Ook een aantal World Cups, afhankelijk van de representativiteit van het veld, zullen goede meetmomenten worden en daar kunnen we ook daadwerkelijk zien waar we staan ten opzichte van de rest van de wereld.” aldus de technisch directeur. Andere hoogtepunten zijn de testevents die zullen plaatsvinden op de Olympische pistes in China.

TeamNL volgde Niek van der Velde afgelopen zomer
Freestyle snowboarder, en selectielid, Niek van der Velden werd afgelopen maanden gevolgd door de camera van TeamNL. Benieuwd hoe hij de afgelopen zomermaanden is doorgekomen? Bekijk dan de vlog!

Wil jij meer weten over onze programma’s en atleten?
Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie! Voor vragen kun je contact opnemen met Pepijn van Schijndel via p.vanschijndel@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.