Skiën bovenop de Stelviopas: hoogtepunt van een zomervakantie

Rick op 24 september 2021· 8 reacties

Zomerskiën in Passo dello Stelvio
Zomerskiën in Passo dello Stelvio

Na een volledig gemist winterseizoen en een vakantieloze periode van meer dan een jaar (we weten allemaal waardoor), was het voor mij in augustus weer mogelijk om een reis naar de Alpen te maken. Tijdens deze roadtrip ben ik veel skigebieden gepasseerd en heb ik van het uitgebreide zomeraanbod gebruik kunnen maken: van wandelen en (race)fietsen tot zomerrodelen en de berg af razen met mountain carts. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en daarom stond er ook een minder voor de hand liggende, maar langgekoesterde wens op de planning: zomerskiën op een gletsjer.

Alleen in de zomer open

Het gebied wat ik geselecteerd had om deze wens in vervulling te laten gaan, was de gletsjer van het Italiaanse Passo dello Stelvio. Hoewel er zomerskigebieden in de Alpen zijn met meer mogelijkheden (de Hintertuxer Gletscher in het Zillertal of het Matterhorn Glacier Paradise bij Zermatt bijvoorbeeld), heeft Passo dello Stelvio een unieke eigenschap die maakte dat ik er graag naartoe wilde: dit skigebied is namelijk het enige skigebied in de Alpen dat alléén in de zomer open is! Dat klinkt vreemd, maar heeft een logische verklaring. Het skigebied ligt namelijk bovenop de Stelviopas, een bergpas met 48 haarspeldbochten (of 34 vanaf de andere kant) bekend van de Giro d’Italia. Deze 2.760 meter hoge bergpas is in de wintermaanden gesloten vanwege de grote sneeuwhoeveelheden. In mei, wanneer de sneeuw op de pas wordt geruimd, opent het skigebied, om weer te sluiten wanneer de pas door sneeuwval weer wordt afgesloten.

En zo stond ik op 20 augustus in skikleding en met gehuurde ski’s op de Stelviopas om met de oude gondel naar middelstation Trincerone (3.050 meter) te gaan. Om bij de gletsjer met de pistes te komen, is nog een tweede gondel nodig, in dit geval een Funifor (grote gondel aan twee parallelle kabels) die je naar het bergstation Livrio (3.174 meter) brengt. Hier begint het gletsjerskigebied, wat op de noordelijke en westelijke flanken van de Punta degli Spiriti (3.467 meter) ligt.

Breed en overzichtelijk

Passo dello Stelvio omvat een viertal sleepliften en in totaal 9 kilometer piste (7 blauwe, 1 rode). De dalafdalingen terug naar de pas (piste 3 en 4) zijn overigens alleen in het voorjaar en najaar open vanwege een gebrek aan sneeuw in de zomer. De pistes op de gletsjer zijn breed en overzichtelijk, maar vrij vlak. Steil wordt het nergens. Leuk om te carven, maar voor de uitdaging moet je hier niet zijn. Nu is dat bij zomerskiën ook niet belangrijk: het skiën op zich is al bijzonder genoeg en het uitzicht maakt veel goed. Ook beschikt het gebied over een hoogteloipe van 12 kilometer, waardoor 's zomers ook langlaufen mogelijk is, en een funpark om je tricks te oefenen. In de hoogzomer moet je er overigens vroeg bij zijn, want al om 10 uur begon de sneeuw behoorlijk zacht en nat te worden. Aan het einde van de ochtend was het onderaan de pistes soms bijna waterskiën, door de grote plassen die er ontstonden. De liften in het gebied zijn om die reden open van 8.00 tot 13.00 uur.

Zomers trainingskamp

Het publiek op de gletsjer bestond, naast een aantal skigekke toeristen zoals ik, uit skiteams uit alle windstreken. Fransen, Britten, Slovaken, Hongaren en uiteraard Italianen. De sterren uit de World Cup heb ik echter niet gezien, het ging voornamelijk om jongeren van middelbare schoolleeftijd die in het kader van een zomers trainingskamp op de gletsjer hun bochten draaiden. Helaas waren er daardoor ook een tweetal pistes lange tijd gereserveerd en afgesloten, waaronder de enige rode afdaling. Omdat voor dit soort trainingen harde ijzige pistes nodig zijn, worden sommige liften exclusief voor de skiteams (die vaak in hotels op de berg slapen) al om 7.00 uur geopend.

Op de gletsjer was het druk met skiteams uit alle windstreken
Op de gletsjer was het druk met skiteams uit alle windstreken

Toekomst

Het is natuurlijk de vraag hoe lang dit nog zo door kan blijven gaan. Zoals alle gletsjers in de wereld, smelt ook de gletsjer op de Stelvio snel door de stijgende temperaturen en de opwarming van de aarde. De gletsjer trekt zich daardoor terug, iets wat duidelijk te zien is in het gebied. Ooit kwam de gletsjer waarschijnlijk tot op de pas, maar anno 2021 moet je eerst nog ruim 400 meter omhoog om de rand van de gletsjer te bereiken. En waar de gletsjer een aantal jaren geleden nog tot bij het bergstation Livrio kwam, moet je nu een stuk lopen om bij de eeuwige sneeuw te komen. Helaas ziet een groot deel van die eeuwige sneeuw er hartje zomer ook niet bepaald florissant uit. Het zal, vrees ik, dan ook niet al te lang meer duren voordat het zomerskiën op de Passo dello Stelvio verleden tijd zal zijn. Dat betekent niet dat er in het voor- en najaar niet alsnog goed te skiën zal zijn, maar door het gebrek aan wintermogelijkheden is het niet ondenkbaar dat het einde van het skigebied nabij is. Dit zie je ook terug in de infrastructuur: er lijkt weinig meer in te worden geïnvesteerd en veel zaken zijn op zijn minst aan een likje verf toe. Het is voor het skigebied te hopen dat de autoriteiten tegen die tijd besluiten om de pas ook ’s winters open te houden, zodat dit bijzondere skigebied kan blijven bestaan.

Leuk om een keer gedaan te hebben

Door de relatief korte skidag en de vlakke pistes is Passo dello Stelvio geen gebied om meerdere dagen te verblijven. Het skiën op deze gletsjer in de zomer is leuk om een keer gedaan te hebben, maar als toerist is het gebied echt te klein om je er meerdere dagen te vermaken. Ook prijstechnisch is het niet interessant. Aangezien al het geld in de zomer verdiend moet worden, kost een skipas voor een (korte) skidag op een paar vlakke pistes je een stevige €49,50. Als je daar nog een paar tientjes aan skihuur bij optelt, kun je concluderen dat je niet echt waar voor je geld krijgt. Wat je echter wél krijgt, is een leuke ochtend en een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. En hoewel ik skiën toch liever wat uitgebreider in de winter doe, was dit een van de hoog(s)tepunten van mijn zomervakantie!

Hebben jullie ervaring met zomerskiën? Of lijkt het jullie wat?

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Prima verhaal. Dank.
Overigens is het gebied daar niet alleen voor wintersport interessant. Het is er nl. sowieso prachtig. ;-)

null
.

Mooie foto! @Rene4000 mooie dag om daar omhoog te fietsen ;-)

Click. Click. Peace

Bekruipt me toch de vraag hoe het is met onderhoud liften en dergelijke. Italie en een waarschijnlijk terechte opmerking als “Dit zie je ook terug in de infrastructuur: er lijkt weinig meer in te worden geïnvesteerd en veel zaken zijn op zijn minst aan een likje verf toe.”

Brrr

Edwin van Riel

In 2018 ook gedaan, zelfs verslagje van gemaakt: https://www.wintersport.be/skigebieden/passo-dello-stelvio/f…

Zoals je zegt, goed om eens een keertje te doen maar ik niet meer als de liften zo belabberd blijven. ;)

Bla, bla, bla.

Meerdere keren in de zomer op wintersport geweest, wel of juni of september als het iets minder heet was. Mooie dagen met verse poeder gehad, dagen zonder zicht en ook prachtig weer. Dan merk je wel hoe rap de sneeuw zachter wordt.
Stelvio nog nooit gedaan, ben een paar x in Hintertux geweest, 1x Saas fee en 1x Zermatt. De eerste 2 zijn qua pistes het leukst, de laatste is vooral het uitzicht fenomenaal.
Leuke van Saas Fee vind ik dat ze een enorme kickerlijn hebben, waar je de beste freestylers van de wereld kunt zien. Dat is echt spectaculair.

Op de Stelvio heb ik jaren geleden leren skiën. Van mijn 6 t/m 10e gingen we elke zomer 3 weken met de caravan naar Müstair beneden bij de Ümbrailpass. Om te genieten van ‘t mooie Engadin, wandelingen te maken en een weekje te skiën. ‘S morgens vroeg naar boven in het klasje een ochtendje skiën en aan het begin van de middag weer terug naar de camping om daar vaak in korte broek te relaxen in de zon. De vrijdag hadden we altijd een slalom wedstrijd.

Was een leuke tijd, jammer dat het nu steeds minder wordt door gebrek aan sneeuw. Maar skiën is er inderdaad nog wel mogelijk.

Je hebt gelijk… het is 1 vd weinig die enkel nog in de zomer open is… maar dat was Sölden vroeger ook , ik heb er als pagadder van 4-5-6 jaar nog aan “zomerskieën” gedaan… ttz 's morgens ijsschaatsten, namiddag waterskieen en net voor de middag iets wat toen op skieen trok :-)

Sinds de verbinding met hoogsölden er is: natuurlijk nu ook open in de winter. (

Ik heb enkele dagen geleden de live beelden nog bekeken… Er is heel wat “ijs” weg: Althans vergeleken met 40 jaar geleden.

Nice memories ! (ook na 40 jaar)

Ooo wat een leuk verhaal. Wij zijn in de zomer van 2019 op de Stelvio wezen skieën. In de herkansing want de zomer van 2018 ging het net niet lukken. Toen was er zo weinig sneeuw dat op 7 aug.de gletscher gesloten werd. Er was alleen nog vieze zwarte smurrie.
Ik vond alleen de liften al een belevenis en wij stonden met de caravan op de camping in Trafoi. 4 bochten van de 48 en daar is de camping. Ook echt een keer de moeite waard om er aan de Bormio kant af te gaan…
De plaatselijke mensen denken ook dat het niet zo lang meer duurt het skieën op de Passo delle Stelvio… ik ben blij dat we het nog hebben mogen doen…🙏🧡

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie