Kijktip: Glenn de Blois begint Olympisch seizoen in Secret Garden (China)

MarkVermeulen op 24 november 2021· geen reacties

Het wachten is bijna voorbij, want we naderen we de start van het FIS Snowboardcross World Cup-seizoen. Komend weekend start een episch seizoen. Niet alleen vanwege het World Cups (tien verschillende wedstrijden), maar ook omdat het een Olympisch seizoen is. Dit betekent dat atleten op weg zijn naar de tweede helft van de Olympische kwalificatieperiode, die begon op 1 juli 2020 en duurt tot 16 januari 2022. Glenn de Blois hoeft zich hier al geen zorgen meer over te maken, want hij kwalificeerde zich vorig seizoen al met de zege in Chiesa in Valmalenco voor Spelen in Beijing.

Het FIS Snowboardcross World Cup-seizoen 2021/22 begint met een zeer belangrijk Olympisch testevenement in het Chinese resort Secret Garden. De atleten kennis kunnen maken met het olympische parcours voordat het grote evenement later dit jaar plaatsvindt.

Wat levert ideale voorbereiding De Blois op?

Jarenlang buffelde De Blois in de zomer om zijn programmakosten in de winter te verdienen. Dit deed hij onder andere met het plukken van tomaten. De snowboarder is namelijk woonachtig in De Lier, gelegen in het westland. Met zijn goede prestaties van afgelopen seizoen heeft De Blois zich verzekerd van meer (financiële) ondersteuning en dus kon hij deze zomer een uitgebreid trainingsprogramma draaien op Papendal. Aan het begin van het sneeuwseizoen heeft De Blois zich vervolgens gevoegd bij het Zwisterse trainingsteam, waar hij al langer deel van uitmaakt. De vraag is nu dan ook wat deze ideale voorbereiding De Blois kan brengen komend seizoen.

De snowboardcross laat zich moeilijk voorspellen, omdat er van alles kan gebeuren tussen de start en de finish. Glenn de Blois maakt dus, zeker ook gezien zijn prestaties van afgelopen seizoen, zeker kans op de podiumplaatsen. Andere kanshebbers op voorhand zijn Alessandro Hämmerle (drievoudig winnaar World-klassement), Lucas Eguibar (regerend wereldkampioen) en rising star Eliot Grondin.

Bekijk de World Cup snowboardcross in Secret Garden live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboard freestyle en de Olympische Spelen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Dit alles kan je dus (reclamevrij) live bekijken met Nederlands commentaar. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

null

Veel races op de planning voor De Blois

Na de World Cup in China, keren de atleten terug naar Europa; naar het klassieke snowboardcross-resort Montafon om het Europese deel van de tour af te trappen, gevolgd door het Italiaanse Cervinia, aan de Italiaanse kant van de wereldberoemde Matterhorn, nog voor de kerstvakantie.

Het nieuwe jaar begint met back-to-back races in Krasnoyarsk, Rusland, op 7, 8 en 9 januari. In Krasnoyarsk vonden de FIS Jeugd Wereldkampioenschappen vorig jaar op een buitengewone manier plaats. Nu zal het Siberische resort voor de allereerste keer ooit een World Cup snowboardcross organiseren.

Daarna keert het deelnemersveld terug naar Italië voor een individueel evenement in Chiesa in Valmalenco, waar De Blois vorig jaar dus zegevierde, op 21 en 22 januari en vervolgens het wereldberoemde wintersportresort Cortina d’Ampezzo op 28 en 29 januari. Daar werden niet alleen de Olympische Winterspelen van 1956 en de wereldkampioenschappen skiën 2021 gehouden, maar de Olympische Winterspelen zullen in 2026 opnieuw worden gehouden in het Italiaanse resort, dit keer samen met Milaan.

Dan zou het grootste deel van februari in ieders kalender moeten worden gemarkeerd, want dan is het showtime voor het hoogtepunt van het seizoen - de Olympische Winterspelen in Beijing van 2022. De snowboardcross-wedstrijden zullen worden gehouden in Zhangjiakou, tussen 9 en 12 februari. Op 10 februari zal Glenn de Blois op jacht gaan naar een Olympische medaille, dus zet deze datum alvast in je agenda!

De World Cup-tour gaat dan verder in het Canadese Mount St. Anne, Quebec op 25-27 februari. En daarna zijn er in maart nog twee gezamenlijke stops samen met de Audi FIS Skicross World Cup. Een daarvan is op de Crosspark Reiteralm in Oostenrijk op 10-12 maart en de FIS Snowboardcross World Cup zal het seizoen afsluiten in Veysonnaz op 20 maart.

Terugblikken op vorig seizoen

Ondanks de grote moeilijkheden en uitdagingen waarmee we geconfronteerd werden, als gevolg van de wereldwijde Covid-19-pandemie, verliep het FIS Snowboardcross World Cup-seizoen 2020/21 beter dan verwacht. De zwaar getroffen kalender kon enigszins worden hersteld en daarom werden er uiteindelijk zes wedstrijden in vier resorts gehouden.

De Nederlandse snowboarder Glenn de Blois pakte verrassend zijn eerste overwinning in Valmalenco bij de seizoensopener met een uitstekende prestatie, de eerste Nederlandse winnaar sinds 19 februari 1997. Het was een geweldig seizoen voor De Blois, want hij eindigde als vierde in het algemeen klassement van de snowboardcross op het einde van het seizoen.

Wat is de snowboardcross?

De snowboardcross is slechts een van de disciplines binnen het snowboarden die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de snowboardcross en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de snowboardcross. Op deze pagina vind je ook meer informatie over welke atleten in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook snowboarder worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Glenn de Blois actief wil worden als snowboarder? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als snowboarder. Misschien kom jij dan net als Glenn ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie