Flinke medaille-oogst voor paraskiërs bij World Cups in Veysonnaz

MarkVermeulen op 25 januari 2021· geen reacties

Archieffoto van Jeroen Kampschreur

Bij de World Cups in het Zwitserse Veysonnaz is een flink aantal medailles binnengehaald door de Nederlandse paraskiërs. In Zwitserland stonden zowel twee World Cups reuzenslalom als twee World Cups slalom op het programma. Jeroen Kampschreur won de twee World Cups op de reuzenslalom, terwijl hij tweemaal zilver behaalde op de slalom. Ook Niels de Langen, Barbara van Bergen en Floris Meijer mochten één of meerdere medailles ophalen. Daarnaast voldeden Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Floris Meijer ook gelijk aan de kwalificatie-eisen voor de Paralympische Spelen van Beijing in 2022.

Reuzenslalom - 20 januari

Eerste winst voor Kampschreur

Op de eerste van vier dagen World Cups kwam een vertrouwde mannelijke winnaar uit de bus bij het zitskiën: meervoudig wereldkampioen Jeroen Kampschreur bleek oppermachtig op de eerste reuzenslalom en liet Niels de Langen, de Noor Jesper Pedersen en Floris Meijer ruim achter zich. Hiermee voldeden Kampschreur, De Langen en Meijer ook gelijk aan de kwalificatie-eisen voor de Paralympische Spelen van Beijing in 2022. De Nederlandse Ski Vereniging zal ze nu voordragen bij sportkoepel NOC*NSF. Bij het staand skiën wist Jeffrey Stuut helaas geen uitslag neer te zetten.

Bij de vrouwen werd Claire Petit negende en werd Maaike Bennink met gids Geertje Derksen vijfde. Bij het zitskiën moest Barbara van Bergen de ongenaakbare Duitse Anna-Lena Forster voor zich dulden. Op de eerste dag werden zodoende al één gouden, één zilveren en één bronzen medaille behaald door de Nederlandse afvaardiging.

Positie Atleet Klasse
1 Jeroen Kampschreur Zitskiën - (LW12-2)
2 Barbara van Bergen Zitskiën - (LW11)
3 Niels de Langen Zitskiën - (LW12-2)
4 Floris Meijer Zitskiën - (LW10-2)
5 Maaike Bennink Visueel beperkt - (B2)
9 Claire Petit Staand skiën - (LW2)
DSQ Jeffrey Stuut Staand skiën - (LW3)

Reuzenslalom - 21 januari

Dubbelslag Kampscheur

Ook op de tweede dag bleek Jeroen Kampschreur bij het zitskiën te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Niels de Langen was net niet snel genoeg voor een podiumplaats, terwijl Floris Meijer zijn eerste run niet wist af te maken. Jeffrey Stuut bleef nu goed overeind en werd 22e.

Van Bergen moest zich opnieuw tevreden stellen met een tweede plek achter Forster. Claire Petit deed het wat beter dan een dag eerder en werd zesde. Maaike Bennink wist op haar beurt een achtste tijd neer te zetten.

Positie Atleet Klasse
1 Jeroen Kampschreur Zitskiën - (LW12-2)
2 Barbara van Bergen Zitskiën - (LW11)
4 Niels de Langen Zitskiën - (LW12-2)
6 Claire Petit Staand skiën - (LW2)
8 Maaike Bennink Visueel beperkt - (B2)
22 Jeffrey Stuut Staand skiën - (LW3)
DNF Floris Meijer Zitskiën - (LW10-2)

Slalom - 22 januari

Primeur voor Meijer

Door de relatief zware omstandigheden op zaterdag kregen veel skiërs een DNF achter hun naam. Dit was helaas ook van toepassing op de Nederlanders Jeffrey Stuut en Niels de Langen.

Toch viel er ook wat te vieren in het Nederlandse kamp: Floris Meijer behaalde voor de eerste keer een podium bij een World Cup. Hij werd derde achter Jeroen Kampschreur (tweede) en de Noor Jesper Pedersen (eerste).

Bij vrouwen skiede Van Bergen wederom naar een tweede plek, Bennink skiede naar een zesde plek en Petit naar een negende plek.

Positie Atleet Klasse
2 Jeroen Kampschreur Zitskiën - (LW12-2)
2 Barbara van Bergen Zitskiën - (LW11)
3 Floris Meijer Zitskiën - (LW10-2)
6 Maaike Bennink Visueel beperkt - (B2)
9 Claire Petit Staand skiën - (LW2)
DNF Niels de Langen Zitskiën - (LW12-2)
DNF Jeffrey Stuut Staand skiën - (LW3)

Slalom - 23 januari

Geen grote verassingen op de laatste dag

Waar het Kampscheur eerder in de week lukte om beiden reuzenslaloms te winnen, lukte het de Noor Pedersen om beide slaloms te winnen. Hij werd op het podium vergezeld door zowel Kampschreur als De Langen. Floris Meijer noteerde een dag na zijn eerste podium een DNF. Jeffrey Stuut werd bij het staand skiën 19e.

Bij de vrouwen complementeerde Van Bergen haar kwartet zilveren medailles. Maaike Bennink behaalde op de laatste dag een zesde plek, terwijl Claire Petit haar eerste run niet wist te finishen. Zo werden de World Cups afgesloten met twee gouden, zes zilveren en drie bronzen medailles voor de Nederlanders.

Positie Atleet Klasse
2 Jeroen Kampschreur Zitskiën - (LW12-2)
2 Barbara van Bergen Zitskiën - (LW11)
3 Niels de Langen Zitskiën - (LW12-2)
6 Maaike Bennink Visueel beperkt - (B2)
19 Jeffrey Stuut Staand skiën - (LW3)
DNF Floris Meijer Zitskiën - (LW10-2)
DNF Claire Petit Staand skiën - (LW2)

Paraskiërs blijven in Veysonnaz

De nationale selectie blijft nog even in Veysonnaz waar ze een paar dagen trainen op de snelheidsdisciplines: de afdalingen en de super-G. Later deze week zullen ze vervolgens ook wedstrijden skiën op deze disciplines.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen jongeren kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.