Live: topsneeuw met gemengde gevoelens

Rogier op 25 januari 2021· 24 reacties

sneeuw en zon
De condities zijn geweldig momenteel

De sneeuwcondities zijn momenteel geweldig in de Franse Alpen, maar de skigebieden zijn gesloten. Eindelijk begint de hoeveelheid sneeuw op het langjarig gemiddelde te komen, maar buiten dat, de sneeuw is al de hele winter van absoluut geweldige kwaliteit. Daarnaast is het ook heerlijk winters weer met goed frisse temperaturen. Allemaal geweldig zou je zeggen… Nou het is allemaal wel met een heel dubbel gevoel. Want de sfeer in het dal is behoorlijk negatief vanwege het feit dat de skigebieden gesloten blijven, en dat voor waarschijnlijk het gehele seizoen. Ook lijken veel Franse politici erop te hinten dat we weer in een lockdown gaan. We, als toerskiërs, genieten dus maar van de sneeuw zolang we kunnen…

We vertrokken 's ochtends vroeg om als eerste boven te zijn

Dat is altijd de moeite waard

Zonsopkomst boven het Vallouise dal

Topsneeuw in Pelvoux

Momenteel zouden het echt dagen om van te dromen zijn in de skigebieden. Sinds vrijdag sneeuwt het elke nacht gevolgd door mooi weer overdag. Dat betekent dat we elke ochtend verse poeder en zon hebben. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat de lawinecondities erg gespannen zijn. Dat betekent dat wij op weinig steile hellingen onderweg zijn. Van een bevriende bergredder kreeg ik te horen dat ze zaterdag voor maar liefst 5 lawines moesten uitrukken waar skiërs bedolven waren onder de sneeuw. De condities waren zo gespannen dat wij zaterdag besloten om ons plan om te gooien en niet verder omhoog te lopen dan de pistes van Pelvoux. Boven het skigebied had de wind teveel schade aangericht en was het lawinegevaar veel te hoog! Het plezier onder de boomgrens en op de vlakkere hellingen was er niet minder om. Op de hellingen waar ik normaal in deze tijd van het jaar met mijn dochtertje ski (wat mis ik dat) skiede ik door de heerlijke poeder. Om het goed te maken dat we niet verder omhoog zijn gelopen zijn we de pistes maar twee keer opgelopen. Dat kon makkelijk want we waren erg vroeg vertrokken.

Mooie witte lariksen

Top sneeuw op de pistes van het gesloten skigebied Pelvoux

Genieten van heerlijke poeder

Drukte op toerskiklassiekers

Eenmaal thuis van de toerskitocht boven Pelvoux trok de lucht dicht en begon het weer te sneeuwen. In de nacht van zaterdag op zondag viel er wer zo’n 20 cm aan verse sneeuw. Dus trokken we er zondagochtend weer op uit op onze toerski’s. Normaal zou het de perfecte dag zijn in een skigebied, maar ja dat kan nu niet. We waren weer als eerste en dat was maar goed ook, want tijdens de afdaling kwamen we maar liefst zo’n 40 toerskiërs tegen. Op bijna alle bekende toerskitochten is het momenteel heel erg druk. Het is indrukwekkend hoeveel mensen er elk weekend op de toerski’s stappen nu de skigebieden gesloten zijn. Ik ben benieuwd hoeveel van deze toerskiërs er volgend jaar als de skigebieden volgend jaar weer draaien ook af en toe de toerskivellen onder zullen plakken.

Mooie landschappen momenteel

Geen liften maar de benenwagen

Topsneeuw in de afdaling

First tracks met Briançon op de achtergrond

Topsneeuw!

Ook zonder geopende skigebieden is het magisch mooi

Het voelt raar

Ondanks dat ik kan genieten van de sneeuw is het allemaal raar. Ik mis, net als jullie, de skigebieden enorm. Om zelf te knallen over strakke pistes of door diepe sneeuw. Dat laatste kan ik op toerski’s nog steeds maar toch is het wat anders. Wat ik het meeste is mis is samen met mijn dochtertje door de skigebieden te cruisen en lekker op een terras wat te drinken. En haar te zien genieten van een glas warme chocolademelk met slagroom. Wat kijk ik uit naar het moment dat zometeen de liften weer draaien en we weer gewoon heerlijk met z’n allen kunnen skiën of boarden. Gewoon te genieten van de gehele sfeer in en rond het skigebied.
Tot die tijd laat ik jullie graag meegenieten van de schoonheid van de natuur hier in de buurt. Want of de skigebieden nou geopend of gesloten zijn de bergen zijn altijd magisch mooi!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Shane25 januari 2021 · 13:37

Wow, wat een heerlijke januari droomdag! Leuke dingen doen met de kids en daarna lekker een hapje of drankje ergens doen is ook wat hier in Nederland het meeste mis. Ze worden zo snel groot.

*bericht bewerkt door Shane op 25 jan 2021 13:37

I can stick uphill ice, on my saucer...
Hansk25 januari 2021 · 13:37

Mooi artikel Rogier. En wat een drama voor de wintersport in Frankrijk. In Zwitserland is gewoon alles open en is het een perfect sneeuwjaar met in Gstaad maar 1/5 minder bezoekers.

Marcelvd198125 januari 2021 · 13:49

Om jaloers van te worden, geniet ervan!!

Suuski25 januari 2021 · 14:10

Afgelopen week helaas een annuleringsbericht van ons geboekte hotel in Oostenrijk gehad, voor ons definitief geen wintersport in 2021.
Dus zij die wel mogen:Geniet er maar van, zolang het kan.
En misschien hopen op wat schaatspret in de lage landen.

Bierdopje25 januari 2021 · 14:22

Lans-en-Vercors afgelopen weekend. De sneeuw is zo lekker, en we boffen dat we de bergen in kunnen. Maar ieder weekend komt het moment dichterbij dat we een set toerskis aanschaffen. Groen en geel van jaloezie als ik al die mensen omlaag zie skiën. Maarja, kunnen we die investering rechtvaardigen als we het nog nooit gedaan hebben, geen enkele lawinekennis of spullen hebben, en wie weet straks gewoon weer in de liften mogen stappen…?

Gerben.t.Z25 januari 2021 · 15:07

Prachtige beelden! Man wat mis ik de sneeuw en de bergen, vooral met die topcondities overal. Als het volgende winter weer kan, rij ik elk weekend naar de Alpen… :-).

Rob9725 januari 2021 · 15:11

Genieten @Rogier ! als het zo blijft ga ik waarschijnlijk half februari ook naar pelvoux toe om gewoon van de natuur te genieten :)

Quick25 januari 2021 · 15:36

Mooie beelden en goede toonzetting van het artikel.

Mr. Slow
RayBlom25 januari 2021 · 17:08

Wat heerlijk om te zien en te lezen!
Als tourskiërs hebben mijn vrouw en ik (Imuun voor de komende 6 tot 8 weken na een succesvol Corona herstel) geprobeerd naar Oostenrijk te vertrekken, daarna naar Italië maar beide landen gingen na elkaar opnieuw in lockdown.
Ik dacht even na jouw stukje gelezen te hebben: We gaan naar Frankrijk!.. tot ik zag dat je er zelf woonde. Mazzelaar. :)
Ik neem aan dat Frankrijk net zo kansloos is voor ons Nederlanders, als Italië en Oostenrijk?

*bericht bewerkt door RayBlom op 25 jan 2021 17:08

Rogierauteur25 januari 2021 · 17:16

Wat heerlijk om te zien en te lezen!
Als tourskiërs hebben mijn vrouw en ik (Imuun voor de komende 6 tot 8 weken na een succesvol Corona herstel) geprobeerd naar Oostenrijk te vertrekken, daarna naar Italië maar beide landen gingen na elkaar opnieuw in lockdown.
Ik dacht even na jouw stukje gelezen te hebben: We gaan naar Frankrijk!.. tot ik zag dat je er zelf woonde. Mazzelaar. :)
Ik neem aan dat Frankrijk net zo kansloos is voor ons Nederlanders, als Italië en Oostenrijk?

RayBlom op 25 jan 2021 17:08

Zo niet kanslozer, want ik verwacht dat we deze week (en anders volgende week) weer in lockdown gaan en dan is het maar de vraag of we überhaupt mogen skiën.

Click. Click. Peace
Elly325 januari 2021 · 17:38

Prachtige beelden weer Rogier, ik kan wel met de tourski’s omhoog maar ik kan zo niet diepsneeuw skiën, als het niet te stijl is in het diepsneeuw naast de piste lukt het al wel. Maar ook ik mis de gezelligheid met elkaar op de piste en een gezellige Almhut, ook dat hoort er bij. Het is een drama voor iedereen die van het toerisme moet leven, hopelijk raken we er van de zomer van af, en is vlgd winterseizoen weer open voor allemaal

Dienten Die Alte schule
GerritA25 januari 2021 · 22:50

Geniet lekker van alle sneeuw @rogier. Dank je wel dat je ons laat meegenieten met je mooie foto’s. Laat ze maar door komen. :)

Het sneeuwt altijd in mijn hoofd....
evr6626 januari 2021 · 08:04

Lekker @rogier , gewoon genieten zo lang het kan. Hoor geruchten dat het volgende week wel weer over kan zijn voor een tijdje.

Edwin van Riel
Rogierauteur26 januari 2021 · 08:06

Lekker @rogier , gewoon genieten zo lang het kan. Hoor geruchten dat het volgende week wel weer over kan zijn voor een tijdje.

evr66 op 26 jan 2021 08:04

Ja die geruchten hoor ik ook, wel zouden we dit keer 20 km en drie uur krijgen om te mogen sporten. Maar dat zijn allemaal nog geruchten.

Click. Click. Peace
evr6626 januari 2021 · 09:23

Haha, in 3 uur stamp jij toch gewoon 2000m omhoog en heb je nog tijd voor de afdaling ook? ;) ;) ;)

Edwin van Riel
Rogierauteur26 januari 2021 · 09:46

Haha, in 3 uur stamp jij toch gewoon 2000m omhoog en heb je nog tijd voor de afdaling ook? ;) ;) ;)

evr66 op 26 jan 2021 09:23

Haha :-) Met afdaling laten we het op 1600-1800 meter houden.
Nou als wintersportfotograaf mag ik misschien iets meer, maar nogmaals het zijn geruchten… voor hetzelfde geldt wordt het 1 uur 1 kilometer

Click. Click. Peace
evr6626 januari 2021 · 09:55

Altijd nog het dubbele van de gemiddelde forum-bezoeker schat ik zo in ;). Nou ja, genieten maar zolang het kan. Begint er steeds meer op te lijken dat het voor ons gewoon een “saison blanc” gaat worden ;(

Edwin van Riel
Asterino26 januari 2021 · 10:37

Erg erg knappe foto’s rogier! Zoals zo velen vind ik het ook erg sneu, dat het zo’n schitterend sneeuw jaar is en alles gesloten blijft. Maar ik vind jou positieve postjes een inspiratie!

En voel ik me toch een gelukzak, want de bergen zijn dichtbij… dus meer tochten met de sneeuwschoenen… en ook de eerste paar keer ski-touring… erg leuk om te doen.

annemie5726 januari 2021 · 12:52


In Limburg is het ook prachtig, alleen kun je er niet skiën ❄🎿🙈

Rogierauteur26 januari 2021 · 13:27

@annemie57 Waar sneeuw ligt kun je skiën toch?

Click. Click. Peace
annemie5726 januari 2021 · 14:38

Klopt Rogier, alleen hebben wij heuvels en geen bergen 😉

FreeriderJob27 januari 2021 · 06:50

Jaloers makende mooie foto’s Rogier. Ik beaam je opmerking over het samen skiën met je kids. Dat is ook wat ik zo enorm mis om samen met mijn zoon de verse poeder te rippen!🤙💪
2 jaar geleden op de top van de Maroispitze ( Stuben- Vorarlberg) tijdens offside rouie naar Langen:
[(https://cdn.wintersport.nl/media/forum/2021/01/26/3EDECD7C-175D-4054-A53E-D76E19467676.jpeg)

Ook 4 jaar geleden ( Casper was 13 jaar) samen door de bossen bij Les Arcs 2000 genieten van de poeder:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Rogierauteur27 januari 2021 · 15:20

Over dat skiën met mijn kinderen. Dat hebben we vandaag zo opgelost:

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.