Kijktip: Rising Phoenix

MarkVermeulen op 25 september 2020

Netflix: Rising Phoenix

Op Netflix is sinds 26 augustus de documentaire ‘Rising Phoenix’ te bekijken. Het vertelt het verhaal van para-atleten en de Paralympische Spelen. De Nederlandse Ski Vereniging kan deze documentaire van harte aanbevelen!

De ontwikkeling van de Paralympische Spelen

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met rugletsel. Deze wedstrijd heette toen nog de Stoke Mandeville Games for the disabled. Vier jaar later deden ook sporters uit Nederland mee aan deze Spelen; het internationale evenement dat nu de Paralympische Spelen heet, was geboren. De naam is een combinatie van het Griekse woord ‘para’ dat ‘naast’ of ‘bij’ betekent en olympisch.

In de docu is ook aandacht voor de rol die Nederland speelt binnen de paralympische beweging. In 1980 brak de Sovjet-Unie met de traditie dat de organisator van de Olympische Spelen tevens de Paralympische Spelen zou organiseren. De Sovjet-Unie voerde de propaganda aan dat het land geen gehandicapte inwoners had en daarom had de staat geen enkele interesse in de organisatie van de Paralympische Spelen. In plaats van de Sovjet-Unie heeft Arnhem destijds de organisatie op zich genomen.

Daarnaast wordt er een inkijkje gegeven in de aanloop naar de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Enkele weken voor de start bleken de Braziliaanse organisatoren te weinig middelen beschikbaar te hebben om de Spelen te kunnen organiseren. Het werd een race tegen de klok, maar uiteindelijk vonden de Spelen op een feestelijke wijze plaats.

Iedereen is uniek

In de documentaire staan verschillende para-atleten centraal. Zo wordt er aandacht geschonken aan de Italiaanse Beatrice Vio. Eind 2008, toen ze 11 jaar oud was, werd ze getroffen door meningitis die een infectie veroorzaakte die vervolgens leidde tot de amputatie van benen en armen. In 2016 veroverde Bebe, zoals ze wordt genoemd, Paralympisch goud met rolstoelschermen. Jean-Baptiste Alaize verloor op driejarige leeftijd een been door oorlogsgeweld in zijn geboorteland Burundi. In 2016 werd hij namens Frankrijk vijfde bij het verspringen.

Dan Ellie Cole: Op tweejarige leeftijd werd bij haar een zeldzame tumor vastgesteld, een sarcoom dat om de zenuwen van haar rechterbeen was gewikkeld. Na mislukte pogingen om haar kanker met chemotherapie te behandelen, werd haar rechterbeen boven de knie geamputeerd. Tijdens Londen 2012 won ze vier gouden en twee bronzen medailles om vervolgens tijdens Rio de Janeiro 2016 won ze één gouden, drie zilveren en één bronzen medailles. De documentaire vertelt het persoonlijke verhaal van deze en nog enkele andere atleten.

Trots op onze para-atleten!

Natuurlijk zijn we ook trots op onze para-atleten! Benieuwd naar wie er dag in dag uit werken om op het grote podium van de Paralympische Spelen te presteren in de sneeuw? Neem dan eens kijkje op onze pagina met selectieleden.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.