Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Gletsjerskiën in Zermatt

Arjen op 25 november 2020

Zermatt - J. Lindeberg
In een normaal wintersportseizoen kiezen wintersporters die niet kunnen wachten tot de reguliere bergen wit kleuren, voor een gletsjerskigebied. Bijvoorbeeld het Zwitserse Zermatt, waar de bijna 4.000 meter hoge Theodulgletsjer ervoor zorgt dat er jaarrond pistes geopend zijn. Hopelijk gaat het gebied zijn ‘365 dagen per jaar skiën’-slogan ook dit bijzondere jaar waarmaken. Maar open of niet, voor nu moeten we even geduld hebben. In september was het in ieder geval wel mogelijk alvast een voorproefje op de winter te nemen. Benieuwd hoe wintersporten met coronamaatregelen ons af ging? Lees dan verder en reis met ons mee naar Zermatt!

“Is het nog ver?”, puf en steun ik, terwijl ik met drie tassen omhoog zeul. “Nog maar een klein stukje”, hoor ik van voren. Een paar minuten later plof ik op de bank van ons appartement in het autovrije dorp. Uitgeteld, maar we zijn er. Dat gesjouw met de koffers bleek achteraf helemaal niet nodig, want voor zo’n 25 Zwitserse frank rijdt er een elektrische taxi. Maar enthousiast als we waren over het dorp tijdens onze eerste ‘post corona’-reis van het seizoen, besloten we te gaan lopen van het station naar ons appartement. Ons voornemen om zoveel mogelijk in de buitenlucht te blijven, wilden we niet direct bij aankomst al overboord gooien.

Zermatt - J. Lindeberg
De Matterhorn vanuit Zermatt..

Beroemde berg

Zermatt is misschien wel een van de beroemdste dorpen van de Alpen. Deze claim to fame dankt het dorp niet zozeer aan het geweldige skigebied, de sfeer of de historie. Nee, het is simpelweg de ligging aan de voet van misschien wel de beroemdste berg van de Alpen die de populariteit van het bergdorpje in Wallis naar grote hoogten heeft gestuwd. De Matterhorn zorgt met z’n 4.478 meter hoogte zowel in de zomer als in de winter voor bezoekers uit de hele wereld. Behalve nu dan, want internationaal toerisme is behoorlijk ingeperkt door covid-19. Dit keer dus geen Japanners, Chinezen en Russen, maar voornamelijk de Zwitsers zelf, Duitsers, heel veel skiteams die de gletsjer als ultieme trainingsgrond zien en als vreemde eenden in de bijt een klein team uit Nederland.

Zermatt - J. Lindeberg
Skiteams traingen op grote hoogte.

Hoogste gletsjer

De wekker gaat een stuk eerder dan normaal tijdens een verblijf in de Alpen in de winter. Het is midden september en de skiliften starten in deze tijd van het jaar al vroeg met draaien. De sleepliften op de gletsjer zijn geopend tot 14.00 uur ‘s middags. Daarna wordt de sneeuw te zacht en heeft skiën niet zo heel veel zin meer. Dat is al helemaal het geval voor de vele skiteams die trainen op de gletsjer. Het is een bekend zomertafereel in vrijwel ieder gletsjerskigebied in de Alpen en ook in Zermatt is dat niet anders. Vele skiteams uit de regio, maar ook uit landen als Zweden en Canada, gebruiken de sneeuw op de Klein Matterhorn om zich voor te bereiden op een nieuw wedstrijdseizoen.

De tocht naar de gletsjer gaat over drie etappes en neemt zo’n drie kwartier in beslag. Het dorp Zermatt ligt op een hoogte van zo’n 1.600 meter, maar de top van de Klein Matterhorn ligt een dikke twee kilometer hoger, op 3.883 meter. Het is daarmee het hoogste liftstation in de Alpen. Je merkt dat de hoogte impact heeft op het lichaam. Het duurt toch wel zo’n twee dagen voordat iedereen helemaal geacclimatiseerd is en de hoogte niet meer zorgt voor duizeligheid en een slap gevoel.

Zermatt - J. Lindeberg
Skiën op bijn 4.000 meter hoogte.

Desolaat landschap

De eerste etappe voert via een achtpersoonsgondel naar het op 1.867 meter hoogte gelegen Furi. In de winter een knooppunt in het skigebied met een aantal gezellige restaurants, maar ‘s zomers en in de herfst een lieflijke alpenweide. De grote gondel brengt ons naar de volgende stop: Trockener Steg op een hoogte van 2.939 meter. In de gondel waar een groot aantal personen in past en ook een groot aantal personen in gaat, raken we aan de praat met een coach van het Canadese skiteam. Hoewel iedereen een mondkapje op heeft, is het in een dergelijke gondel onmogelijk om afstand van elkaar te houden.

Enigszins geïrriteerd vertelt de coach dat hij er alles aan doet om zijn team zo goed mogelijk te beschermen, maar dat dit voor zijn gevoel weinig zin heeft wanneer iedereen op dit traject toch weer kort op elkaar staat. Hij heeft absoluut een punt. Voordeel is zonder twijfel dat er verder nauwelijks gepraat wordt in de lift en dat iedereen met open mond (waarschijnlijk dan, want dat is nauwelijks te zien achter het mondkapje) naar buiten aan het staren is. Door een landschap dat in de herfst nog het meest doet denken aan het desolate landschap van Mordor uit The Lord of the Rings zoeven we verder naar boven.

Zermatt - J. Lindeberg
Europa's hoogste uitzichtplatform met eronder Plateau Breithorn.

Indrukwekkende Klein Matterhorn

Het laatste deel naar de 3.883 meter hoge Klein Matterhorn gaat met de nieuwe 3S-baan, de hoogste 3S (een lift op drie kabels die daardoor veel minder gevoelig is voor de wind) van de wereld zelfs. In dit prachtige staaltje techniek met cabines die ontworpen zijn door Pininfarina worden we in stijl naar het hoogste punt gebracht. Dit laatste traject van de klim is zonder twijfel landschappelijk het mooiste. Meerdere gletsjers proberen zich een weg naar beneden te banen en de “oooh’s” en “aaah’s” wanneer we over de crevasses zweven zijn meer dan terecht. Het verschil tussen Furi met z’n lieflijke Heidi-landschap, het desolate Trockener Steg en de indrukwekkende Klein Matterhorn kan bijna niet groter zijn.

Zermatt - J. Lindeberg
Inspanning op de piste.

Diverse activiteiten

De Theodulgletsjer, onderverdeeld in het Breithorn plateau en Plateau Rosa, biedt in deze tijd van het jaar 15 kilometer aan pistes. Ze zijn niet heel steil, wel heel breed met gevarieerde uitzichten die je in de winter niet zo snel hebt. We hebben zelfs een ochtend verse sneeuw, met dank aan de grote hoogte. De skiteams trainen er hun slalomvaardigheden, wij maken de eerste meters van het seizoen 2020/2021. Mondkapjes in de gletsjersleepliften – de hoogste van de Alpen – zijn (nog) niet verplicht. Overigens wennen de mondkapjes wel snel en vind ik het persoonlijk in de gondels absoluut geen belemmering.

‘s Middags zijn we al relatief vroeg terug in het dorp, waardoor er tijd is voor andere activiteiten. Hoog op de berg is het winter, in het dorp zelf is het nog zomer. Mountainbiken is ook hier een favoriete bezigheid van velen; er wordt veel gehiket en een deel van de clientèle van Zermatt kan maar niet kiezen welk horloge er gekocht moet worden in de lange winkelstraat. Het autovrije dorp is bijzonder sfeervol, met een goede mix tussen hotels en originele Walser huizen.

Zermatt - J. Lindeberg
Prachtig uitzicht vanaf de pistes.

Boven budget

Het mag duidelijk zijn dat Zermatt geen goedkope bestemming is. De prijzen liggen er hoger dan gemiddeld, zowel in de supermarkten als in de restaurants en hotels. Vreemd is dat op zich niet, want met dank aan de Matterhorn staat het dorp garant voor veel toeristen. Dat het tevens de duurste skipas van de Alpen hanteert, helpt ook niet. Toch zijn er ook alternatieven. Wie bijvoorbeeld gewoon de benenwagen pakt in plaats van de elektrische taxi’s (je auto staat tenslotte betaald geparkeerd in het daldorpje Täsch) om de hoogtes in het skidorpje te bedwingen, bespaart veel geld. En er zijn ook een aantal goed betaalbare appartementen te vinden, bijvoorbeeld bij Interhome, waar je zelf kan koken. Je hoeft dus echt geen oliesjeik te zijn om toch van het verbluffende gletsjerparadijs te kunnen genieten. Wij zijn in ieder geval weer een ervaring rijker.

Zermatt - J. Lindeberg
De 55 miljoen euro kostende 3S-baan biedt een onevenaarbaar panorama.

Coronamaatregelen in Zermatt

Voordat we afreisden naar Zermatt hielden we uiteraard het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Was het veilig om naar Zwitserland af te reizen? Tijdens onze reis stond Wallis, het kanton waar Zermatt ligt, op ‘geel’. Voorzichtigheid geboden dus, maar geen vrijwillige of verplichte quarantaine noodzakelijk. De belangrijkste maatregelen rondom covid-19 die in september in Zermatt golden, waren het houden van afstand en het dragen van een mondkapje in skiliften (uitgezonderd de sleepliften op de gletsjer), supermarkten, winkels en restaurants. Hou voor de laatste reisadviezen de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten: nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer