De langste gondel ter wereld

ChristopheJ op 26 januari 2021· bewerkt op 27 januari 2021· 11 reacties

goldgondolazlatibor
Een blik op de 'Gold Gondola Zlatibor' (Foto: FB Gold Gondola Zlatibor)

Europa heeft sinds vorige week een nieuw record beet: de langste gondellift ter wereld bevindt zich in Servië! Op vrijdag 15 januari werd het langverwachte lint doorgeknipt van de ‘Gold Gondola Zlatibor’. Deze gondel vertrekt vanuit Zlatibor en komt aan in het skigebied van Tornik. Zlatibor ligt nog een 1000 kilometer verder dan Salzburg en het skigebied is vrij bescheiden met 7 kilometer aan pistes en 4 liften. Maar met deze lift wordt breder gedacht dan enkel wintersport. De berg Zlatibor moet namelijk de meest bezochte toeristische trekpleiser worden van Servië.

9 kilometer

Eén troef heeft hij alvast: hij mag de boeken in als ‘langste gondellift ter wereld’ met een lengte van maar liefst 9 kilometer. Onderweg kan je nog uitstappen aan het meer van Ribničko. De wereldtitel neemt de gondel over van de 7,5 kilometer lange Tianmen Shan-kabelbaan in het Chinese Zhangjiajie National Park (waar trouwens de film ‘Avatar’ werd opgenomen).

null

meervanRibničko
Het meer van Ribničko (Foto: FB Gold Gondola Zlatibor)

Ecologisch

Ook aan de toekomst werd gedacht. De gondel werd gebouwd door het franse bedrijf ‘POMA’ waar duurzaam ondernemen en produceren binnen de hoogste milieunormen centraal staat. Het ‘ritje’ duur maar liefst 25 minuten en zal dus skiërs, picknickers, wandelaars en alle avonturiers meenemen op een spectaculaire trip naar boven. Wie eens in de buurt is? Hou ons op de hoogte van je ervaring.

Bron: www.goldgondola.rs

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Op de eerste foto lijkt het wel zo dat het vooral een horizontale verplaatsing is of heb ik dat mis?

dag @bram82, het zijn in totaal 531 hoogtemeters dus in verhouding tot de lengte inderdaad redelijk ‘vlak’.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

25 minuten!

Ermee rekening houdend dat er in de zomer ook veel 2-richtingverkeer zal zijn, zouden er zomaar eens >1000 personen gelijktijdig in de cabines kunnen zitten.
Hopelijk moet die nooit geevacueerd worden.

Glide on!

Als ik op de kaart kijk, gaat ie eerst kilometers lang min of meer horizontaal, en pas het laatste stuk gaat de lift omhoog. https://openskimap.org/#12.3/43.6865/19.67352

Jammer van het hoogteverschil, ik hoopte op een bijpassende afdaling van een 15 km

Ik heb even een kaartje toegevoegd van het verloop. Inderdaad een groot deel bijna horizontaal.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dus de gondel is langer dan het totaal aantal pistekilometers…dat moet een unicum zijn.

Is dat rode zone voor de moment? :-)

https://www.skiresort.nl/skigebied/tornik-zlatibor/pistekaar…

Aan de pistekaart te zien kun je onderaan de piste wel gewoon in een andere lift stappen :-)

Eigenlijk is het dus niet echt geen skilift, maar een lift naar een skigebied…

Ja, beetje maf, je kan deze gondel dus eigenlijk niet gebruiken voor het skien zelf. Ze hadden beter nog een tussenstation kunnen inbouwen.

In Silver Mountain, in Idaho(USA) heb ik hetzelfde meegemaakt.
Het bestaande mijnwerkers dorpje lag in een smalle vallei, waardoor er geen vrije ruimte was. Dus hebben ze voor het skigebied een parkeer terrein en gondel station gemaakt, lager in de hoofd vallei.
Je gaat met de gondel dus eerste omhoog, over een kleinere heuvel, en dan weer omlaag, over het dorpje, en dan pas omhoog de echte berg op.

null

https://www.onthesnow.com/idaho/silver-mountain/trailmap.htm…

null

In de zomer(toen wij er waren), kon je op de mtb wel helemaal tot onder afdalen, dan een km horizontaal over het fietspad en kwam je weer bij de gondel uit.

*bericht bewerkt door Slim op 27 jan 2021 19:09

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie