Getest: Compressie-skisokken

Rogier op 26 januari 2022· 4 reacties

null

Bij sporten draait alles om de doorbloeding van de spieren, want het bloed voert de zuurstof aan die de spieren nodig hebben. Compressiesokken zorgen voor een betere doorbloeding van je voeten en benen, waardoor je beter herstelt en langer warme voeten houdt. Wij hebben vier paar compressiesokken getest, in zowel heren als damesvariant.

Betere prestaties door compressiekleding?

Dat duursporters betere prestaties leveren door het gebruik van compressiekleding is nooit bewezen, maar een beter herstel is wel wetenschappelijk aantoonbaar. Ten eerste zorgt de druk ervoor dat veel afvalstoffen terug de bloedcirculatie in worden geduwd. Tevens wordt door de oplopende druk richting je knieën het bloed naar boven gestuwd. Hiermee helpen de sokken je lichaam de afvalstoffen (zoals melkzuur) goed weg te werken. Daarnaast zorgen de strakke sokken ook voor ondersteuning van de relatief zware kuitspier. Hierdoor is de kans op spierblessures en spierpijn een stuk kleiner. De ski- en snowboardsport staan bol van herstelmomenten, zoals de statische skiliftritjes, waarbij een compressiesok dus van waarde kan zijn. Het is ook verstandig om ze na het skiën of boarden wat langer aan te houden, om zo beter te herstellen. Er zit nog een groot voordeel aan de betere doorbloeding en dat is dat je voeten warmer blijven. Het bloed stroomt beter, dus je voeten zullen sneller voorzien worden van vers en warm bloed. Ook in de lift!

Compressiesokkentips

  • Een goede maat is cruciaal voor de werking. Ze horen strak te zitten. Let op de kuitomvang, deze is leidend.
  • Sla de boord van de sokken nooit om, hiermee kun je je bloedsomloop afknellen.
  • Neem de tijd om de sokken rustig aan te trekken: keer de sokken binnenstebuiten tot aan de hiel, trek de sok dan aan tot de hiel perfect zit en trek daarna de rest van de sok over je kuit.

null

Herzog Active Compression sock: Compressie op het hoogste niveau

Prijs € 44,95
75% nylon / 25% lycra

Herzog maakt sokken met een medische insteek en deze geven dan ook de meest stevige compressie en ondersteuning. Bij de aangename Active viel ons op dat we hele warme voeten hielden. De sok is eenvoudig aan te trekken en zit erg goed, mede door een nauwgezette maatvoering waarvoor je je voet en kuit vooraf op zes plaatsen moet meten. De sok is expres dun voor het gebruik in goed aansluitende ski- of snowboardschoenen. Door het ontbreken van dikke demping is het van groot belang dat je schoen (en techniek) goed is. De extra ruimte rond de tenen is, zeker gezien de stevige compressie, een pluspunt. Wil je een nog dunnere sok met meer compressie, kies dan voor de tien euro duurdere Herzog Pro compression.

null

Falke SK Energizing: Mix van demping en compressie

Prijs € 50
38% polyamide / 32% wol / 20% polypropyleen / 10% elastaan

De SK Energizing geeft een fijne compressie in combinatie met een klassieke skisokopbouw (verstevigingen en demping op de scheen, bij de enkels en onder de voet). Hierdoor is hij zeer geschikt voor beginnende wintersporters, want hij heeft meer demping op de scheen dan alle andere modellen uit de test. Het is een goede sok voor iedereen die deze compressietechnologie wil proberen, want de compressie is niet te heftig. De SK Energizing gebruikt ook hoogstaand wol, waardoor ze langer fris blijven ruiken dan sokken zonder wol. Dit geeft bovendien een heerlijk zacht gevoel. Een aangename sok die je zonder problemen de hele dag aanhoudt! Deze no-nonsense compressiesok behoudt lang zijn vorm en is slijtvast.

null

Sockwell Ski Medium: Zeer comfortabel en goed geprijsd

Prijs: € 32,95
45% merinowol / 34% nylon / 15% alpacawol / 6% spandex

Dankzij de lichte compressie van de Ski Medium past deze eenvoudig om stevige kuiten en heeft hij fijn veel ruimte rondom de tenen. Tel daarbij op dat dit de testsok is met het hoogste aantrekgemak en we hebben een compressiesok voor het grote publiek. Het gebruik van alpaca- en merinowol maakt het niet alleen de warmste uit de test, maar ook één die zonder problemen langer fris blijft ruiken. Verder maakt de demping op de schenen en onder de voet hem geschikt voor beginnende tot vergevorderde wintersporters. De leuke kleuren, vooral bij de damesvarianten, zorgen ervoor dat je hem ook na de skidag nog even aanhoudt. De Ski Medium is tevens de goedkoopste uit de test!

null

Stox Skiing: Hoog niveau compressie met leuk design

Prijs: € 39
56% polyamide / 34% merinowol / 10% elastaan

De Skiing geeft veel ondersteuning en de compressie is duidelijk aanwezig. Mede dankzij de gebruikte merinowol blijven de sokken niet alleen langer acceptabel ruiken, maar zijn ze ook fijn zacht en erg comfortabel. Zowel de heren- als damesversie van de Skiing is zeer slijt- en vormvast. Al met al een stevige compressiesok die relatief eenvoudig aan te trekken is en heel veel wintersporters kan bekoren. Van lichtgevorderde skiërs of boarders die graag compressiesokken willen uitproberen, tot de vergevorderde wintersporter die zeer nauwsluitende skischoenen gebruikt. Door de leuke kleuren en designs ben je eerder geneigd ze na het skiën aan te houden. En dan is het effect van de compressie op z’n best!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik gebruik zelf altijd al de Compressiesokken van de Decathlon… https://www.decathlon.nl/p/compressiekousen-blauw/_/R-p-3041…

Bevallen mij zeer goed en een stukje aangenamer geprijsd!

Ik gebruik Cep socks en een Skins compressiebroek en heb daar veel baat bij.

Hen48

Ik draag ze nu een week. Heb week geleden een spataderbehandeling gehad aan rechterbeen, daar draag ik meestal nog de lange steunkous tot aan de lies want met de Sockwell kousen knelt het boven bij mijn knie teveel af. Ook vind ik het te strak bij de overgang tussen wreef en enkel. Jammer ook dat wanneer ik ze einde dag uittrek ik allemaal lijntjes over mijn onderbeen heb lopen.
Ik draag ze ook aan mijn linkerbeen: op dezelfde plekken te strak en ook lijntjes. Het tekent dus erg af.

Al met al drie paar dure sokken waar ik niet heel tevreden over ben. Nog niet mee geskied, wel veel gewandeld.

Ik zweer -qua design- bij Stox. Als je wat meer op de prijs moet letten ga dan naar de Franse grootgrutters

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie