Je rechten en plichten bij aankoop van een skipas

Henri op 26 januari 2023· 88 reacties

Er zitten allerlei regeltjes vast aan een skipas
Er zitten allerlei regeltjes vast aan een skipas

Wil je wintersporten, dan is de aankoop van een skipas essentieel. Terwijl we voor een weekpas inmiddels zo’n 250 tot 300 euro af moeten rekenen, zijn we eigenlijk zelden op de hoogte van de voorwaarden die bij de koop van een skipas komen kijken. We onthullen de zes belangrijkste punten.

Tarifbestimmungen

Je kunt wel stellen dat de skipas eigenlijk de belangrijkste aankoop van je skivakantie is. Alleen zo krijg je toegang tot de kilometers aan vers geprepareerde pistes en de moderne skiliften die je naar boven brengen. Bij het gebruik van de skipas komen voorwaarden kijken. Deze staan op de websites van skigebieden vaak in een droge lap tekst beschreven waardoor ze vaak worden overgeslagen. In de Duitstalige wintersportlanden vind je die informatie vaak onder de term Allgemeine Tarifbestimmungen. Het zijn als het ware de spelregels waarmee je automatisch akkoord gaat bij de aankoop van een skipas. Ieder skigebied kan natuurlijk afwijken van deze regels, maar vaak komen de kernpunten overeen. Hieronder volgt een overzicht van onderwerpen die in veel tariefregels voorkomen.

1. Eén pas voor één persoon

De eerste harde voorwaarde is dat de skipas die je koopt altijd persoonsgebonden is, ook al staat er geen naam of foto op je skipas. Ga je langer dan een week skiën, dan kan het zijn dat een skigebied vraagt om een pasfoto. Maar ook voor week- en dagpassen geeft elk skigebied nadrukkelijk aan dat je deze niet mag uitwisselen met een ander persoon! Tot een jaar of tien geleden zag je het regelmatig met dagpassen gebeuren: enkele wintersporters probeerden rond het middaguur op een parkeerplaats een skipas te verkopen aan mensen die net arriveerden en ’s middags nog wilden gaan skiën. Een win-winsituatie voor beide wintersporters, maar een verlies voor het skigebied.

Door strengere controles en betere technieken gebeurt dat tegenwoordig veel minder. Als je het wel doet, heb je een grote kans dat je, ook als koper, gepakt wordt. De skipas wordt direct ongeldig verklaard en verdere juridische stappen zijn niet uitgesloten. Let op dat deze regel ook geldt voor bijvoorbeeld een vader en moeder van een klein kind. Zij mogen door deze persoonsgebonden voorwaarde niet om de beurt met dezelfde skipas skiën, terwijl de ander tegelijkertijd op het kind past. Beide ouders hebben een eigen skipas nodig.

null

2. Fotocontrole

De bovenstaande overtreding wordt herkend wanneer de tweede persoon door een liftpoortje probeert te gaan. Zonder geldige skipas is het vanzelfsprekend dat je geen toegang tot de lift krijgt, maar er is nog iets waarop deze toegangspoortjes controleren. Na aankoop van de skipas wordt er bij de eerste doorgang een foto gemaakt, die als referentiefoto wordt gebruikt. Het liftpersoneel vergelijkt deze foto regelmatig met foto’s van latere passages. Zo kan er worden gecontroleerd of de skipas tijdens de gehele duur wordt gebruikt door één en dezelfde persoon. De referentiefoto wordt na de geldigheidsperiode van de liftpas verwijderd. De andere foto’s worden doorgaans al binnen een uur verwijderd. Skigebieden hebben het recht om te allen tijde de skipassen te controleren. Misbruik van de skipassen zal tot intrekking zonder enige vorm van vergoeding leiden. Wie bij een controle zonder geldig ‘vervoerbewijs’ wordt aangetroffen, riskeert een boete die varieert van ongeveer vijftig tot enkele honderden euro’s.

FIS-regels:
De tien pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS) zijn te allen tijde geldig. Roekeloos gedrag of andere inbreuken op deze gedragsregels geven het skigebied het recht de skipas zonder vergoeding te blokkeren en kunnen in bepaalde gevallen zelfs strafrechtelijke gevolgen hebben.

3. Vergoeding van skipas

Onvoorziene meteorologische omstandigheden zoals stormachtige wind of hevige sneeuwval en/of lawinegevaar kunnen ervoor zorgen dat skiliften gesloten moeten worden. Bij een beperkt aantal geopende pistes en skiliften heeft de wintersporter doorgaans geen aanspraak op compensatie, maar soms willen skigebieden nog wel een coulanceregeling hanteren bij slecht weer. In veel skigebieden kun je bij slecht weer pas bij een algehele sluiting van de skiliften in aanmerking komen voor een vergoeding. Werkelijk alle liften moeten dus gesloten zijn. Zo kan het openhouden van slechts één dalsleeplift genoeg zijn om te vermijden dat alle gasten recht hebben op een vergoeding. Begrijpelijk vanuit het skigebiedsstandpunt, maar het kan natuurlijk frustrerend zijn voor de wintersporter.

Slecht weer is zelden een reden voor compensatie
Slecht weer is zelden een reden voor compensatie

4. Verlies

Ook onvoorzien vertrek van de wintersporter, tijdelijke onderbreking van de skiliften, sluiting van skipistes, drukte op skipistes en ziekte geven geen recht op een terugbetaling. Toch is het aan te raden om het bonnetje van de skipas, al helemaal wanneer het een seizoenspas betreft, altijd goed te bewaren. Tijdens de aanschaf van een skipas ontvang je een bon met een ‘Sperrnummer’ erop. Dit nummer kan bij verlies of beschadiging van de skipas veel gedoe voorkomen. Veel gebieden hanteren geen regeling voor een verloren weekpas (alleen bij seizoenspassen); als je hem kwijtraakt heb je pech. Maar door een telefoontje te plegen met het skigebied of de connecties via je accommodatieverhuurder te gebruiken, is er soms nog wel wat mogelijk. De oude pas kan met dit nummer worden geblokkeerd en in sommige gevallen kan er (al dan niet tegen betaling) een nieuwe voor je worden aangemaakt.

5. Restitutie bij blessures

In het geval van een sportblessure die je tijdens je wintersportvakantie hebt opgelopen, krijg je in veel skigebieden een restitutiemogelijkheid wanneer je je skipas eerder inlevert. Om een gedeeltelijke terugbetaling te ontvangen, is het belangrijk om tijdens het plaatselijke dokter- of ziekenhuisbezoek om een doktersattest te vragen. Zonder deze verklaring van een dokter uit de regio wordt er geen terugbetaling gedaan. De mate van terugbetaling verschilt per skigebied en is bovendien afhankelijk van de aankoopwaarde en de gebruiksduur van een skipas. Voor dag- of weekendpassen worden doorgaans geen terugbetalingen gedaan.

null

6. Na sluitingstijd

Een ander essentieel punt dat iedere wintersporter moet weten is dat, met uitzondering van de nachtpistes, alle skipistes in de skigebieden dagelijks gesloten zijn van ongeveer 17.00 tot 8.00 uur. Gedurende deze tijd is het gebied verboden terrein en zijn de pistes, in tegenstelling tot overdag, niet beschermd tegen bijvoorbeeld lawinegevaar. Daarnaast loop je een risico op verwondingen door de pistepreparatie. Pistebully’s kunnen tijdens het prepareren verbonden zijn met een kabellier aan de bovenzijde van de piste, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De aansprakelijkheid van skigebieden voor ongevallen na sluitingstijd is logischerwijs uitgesloten.

Misschien toch even lezen

Hoewel dit de kernpunten zijn, is deze selectie slechts een greep uit de vele regeltjes die worden opgesomd door skigebieden. Vaak kun je op de website van het skigebied bij de tarieven een link naar de voorwaarden vinden. Omdat de regelingen tussen de skigebieden natuurlijk altijd kunnen verschillen, is het misschien goed om toch de tariefregels van jouw skigebied ook eens door te nemen voordat je uiteindelijk het geld op de balie legt en de lift instapt.

Van ruilen komt huilen:
Hoewel veel wintersporters standaard voor een weekpas kiezen, gaat niet iedereen voor deze keuze. Dit kan afhangen van de sneeuwcondities, het weer of de persoonlijke behoefte. Denk goed na over de aankoop van je skipas. Veel skigebieden geven aan dat een latere skipasruil, verlenging of verschuiving van de geldigheidsperiode niet mogelijk is.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Met het sluiten van veel pistes in Tignes de goede ervaring gehad dat we voor die dag voor een klein bedrag de 2 pistes konden gebruiken die open waren. Was wel aan het begin van de week en de weekpas was niet vooraf besteld.

Dingen als verlies kan eventueel ook nog via de reisverzekering vergoed worden.

Op zich vind ik het feit dat een pas persoonsgebonden is best gierig. Er wordt bij elke lift gecontroleerd dus met 2 personen het gebied in op 1 pas is toch onmogelijk. Zeker voor jonge ouders zou het fijn zijn als hier een oplossing voor is. Mede omdat je in deze fase soms wel een pas koopt maar helemaal niet heel de tijd skiet.

Wat is er mis mee dat als je om 13:00 uur stopt, je je pas verkoopt, en er iemand anders mee gaat skiën? Daar benadeel je toch niemand mee. Er wordt dan gezegd, “de maatschappij loopt daardoor omzet mis” wat? onterechte omzet, dat is de juiste term hiervoor.

Slecht weer is kennelijk geen gedeeld risico, dit legt de maatschappij gewoon bij de consument neer want ze houden de bodemsleeplift altijd wel aan ;)

Al-met-al een set voorwaarden die toch behoorlijk in het voordeel van de maatschappij leunen.

*bericht bewerkt door Dinictus op 26 jan 2023 10:19

Ik blijf het raar vinden dat een pas niet overdraagbaar is. Je koopt een service welke altijd maar door 1 persoon tegelijk gebruikt kan en mag worden, het zou imo niet uit mogen maken wie op enig moment de pas gebruikt in het gebied. (natuurlijk alleen bij vol tarief volwassene).

Ik zoek nadrukkelijk geen mogelijkheden om misbruik te maken van een skipas mocht dit zo lijken.

Meestal staat er geen naam op de skipassen en ze raken bij ons dan ook zo vaak onderling verwisseld zonder “verkeerde” intenties. Als dat gedoe oplevert zou het voor mij wel klaar zijn met dat skigebied. Welke skigebieden doen er überhaupt aan die gekkigheid van foto’s?

Meestal staat er geen naam op de skipassen en ze raken bij ons dan ook zo vaak onderling verwisseld zonder “verkeerde” intenties. Als dat gedoe oplevert zou het voor mij wel klaar zijn met dat skigebied. Welke skigebieden doen er überhaupt aan die gekkigheid van foto’s?

gijoy op 26 jan 2023 10:46

Veel, en meer en meer. De techniek verbetert ook hier heel rap.
Eerste check zal vooral zijn of er geen volwassene op kinderpassen rijden maar man/vrouw is ook vrij simpel te zien.

Als je gesnapt wordt ben je ook direct je pas kwijt (in Dolomieten toch min. 300 euro). En dat recht hebben ze want je bent akkoord gegaan met de voorwaarden.

Op zich vind ik het feit dat een pas persoonsgebonden is best gierig. Er wordt bij elke lift gecontroleerd dus met 2 personen het gebied in op 1 pas is toch onmogelijk. Zeker voor jonge ouders zou het fijn zijn als hier een oplossing voor is. Mede omdat je in deze fase soms wel een pas koopt maar helemaal niet heel de tijd skiet.

Wat is er mis mee dat als je om 13:00 uur stopt, je je pas verkoopt, en er iemand anders mee gaat skiën? Daar benadeel je toch niemand mee. Er wordt dan gezegd, “de maatschappij loopt daardoor omzet mis” wat? onterechte omzet, dat is de juiste term hiervoor.

Slecht weer is kennelijk geen gedeeld risico, dit legt de maatschappij gewoon bij de consument neer want ze houden de bodemsleeplift altijd wel aan ;)

Al-met-al een set voorwaarden die toch behoorlijk in het voordeel van de maatschappij leunen.

Dinictus op 26 jan 2023 10:11

Sommige gebieden hebben ook speciale passen waar je met twee personen op kunt speciaal voor dit doel. kost natuurlijk wel wat meer dan een enkele pas, maar een stuk minder dan 2 passen. Ik dacht dat dolimiti superski dit bijvoorbeeld had toen we daar 3 jaar geleden waren.

Don`t eat yellow snow

Meestal staat er geen naam op de skipassen en ze raken bij ons dan ook zo vaak onderling verwisseld zonder “verkeerde” intenties. Als dat gedoe oplevert zou het voor mij wel klaar zijn met dat skigebied. Welke skigebieden doen er überhaupt aan die gekkigheid van foto’s?

gijoy op 26 jan 2023 10:46

Vrijwel alle gebieden tegenwoordig

Het zou ook fijn zijn als je een flexibele skipas kan kopen, bv 3 daagse pas die je binnen een week vrij kan invullen. Mijn vrouw heeft bv wel eens een dag geen zin om te skiën, of als het heel slecht weer is of ook de intentie hebt om te gaan wandelen. Dan kun je zelf de dagen kiezen. Scheelt in kosten, maar snap wel dat dit commercieel minder interessant is.

Het zou ook fijn zijn als je een flexibele skipas kan kopen, bv 3 daagse pas die je binnen een week vrij kan invullen. Mijn vrouw heeft bv wel eens een dag geen zin om te skiën, of als het heel slecht weer is of ook de intentie hebt om te gaan wandelen. Dan kun je zelf de dagen kiezen. Scheelt in kosten, maar snap wel dat dit commercieel minder interessant is.

Gerben.t.Z op 26 jan 2023 11:15

Dit bestaat ook al in meerdere gebieden. Kleinwalsertal heeft dit bijvoorbeeld met een 4 uit 7 pas. Kleinwalsertal heeft ook de 'ouders’kaart die je kunt uitwisselen tussen 2 personen.

Don`t eat yellow snow

Ik blijf het raar vinden dat een pas niet overdraagbaar is. Je koopt een service welke altijd maar door 1 persoon tegelijk gebruikt kan en mag worden, het zou imo niet uit mogen maken wie op enig moment de pas gebruikt in het gebied. (natuurlijk alleen bij vol tarief volwassene).

Ik zoek nadrukkelijk geen mogelijkheden om misbruik te maken van een skipas mocht dit zo lijken.

HN65 op 26 jan 2023 10:13

Tsja, dat zou dan ook zo gelden voor treinreizen etc. Als ik een jaarkaart voor de NS had, en mijn buurman deze gebruikt als ik hem niet nodig heb, resulteert dat een stuk meer gebruik van de pas. Ik reis namelijk precies zoveel als ik het nodig heb, en alle ritten van mijn buurman komen daar bovenop.

Als de pas door meerdere mensen wordt gebruikt kan dat uiteindelijk ook resulteren in meer gebruik. Als ik in mijn eentje een pas heb ski ik bijvoorbeeld van 0930 tot 1530, en als ik zit te lunchen is de pas niet in gebruik. Deel ik de pas met iemand, dan pak ik de eerste lift en ski ik tot de lunch, waarna de andere persoon meteen kan gaan skiën en de pas kan gebruiken tot de allerlaatste lift. In theorie zou ik ook elke dag de eerste tot de laatste lift kunnen pakken en de lunch over kunnen slaan, maar in de praktijk denk ik dat een gedeelde pas meer gebruikt zal worden.

ten eerste is het geen skipas, maar een liftpas. je mag gewoon helemaal gratis en voor niks skien!
ten tweede skigebieden zijn na 18.00u niet persee dicht in de zin dat je je niet mag begeven in het terrein. tenzij er bv een natuurschutz geldt tussen bv zonsondergang en opkomst. uiteraard is het op eigen risico, maar dat is nagenoeg altijd in het freie gelande. In zwitsersland kom je nog wel eens freeride terrein tegen waar duidelijk "own risk"staat

ten eerste is het geen skipas, maar een liftpas. je mag gewoon helemaal gratis en voor niks skien!
ten tweede skigebieden zijn na 18.00u niet persee dicht in de zin dat je je niet mag begeven in het terrein. tenzij er bv een natuurschutz geldt tussen bv zonsondergang en opkomst. uiteraard is het op eigen risico, maar dat is nagenoeg altijd in het freie gelande. In zwitsersland kom je nog wel eens freeride terrein tegen waar duidelijk "own risk"staat

Imaginarylame op 26 jan 2023 12:20

Steeds meer skigebieden mag je na sluitingstijd niet meer komen, het is ook erg gevaarlijk met kabels van pistenbully’s.

Click. Click. Peace

Ik heb in de praktijk nog nooit gezien dat iemand eruit werd gepikt voor een verkeerde skipas, behalve als (al dan niet per ongeluk) een kinderkaart gebruikt wordt door een volwassene. Het zou ook betekenen dat er permanent iemand op een monitor moet gaan zitten gluren. Dat lijkt me óók nogal een investering. En dan is het ook nog lastig te zien met helm, Skibrillen etc.

Ik heb in de praktijk nog nooit gezien dat iemand eruit werd gepikt voor een verkeerde skipas, behalve als (al dan niet per ongeluk) een kinderkaart gebruikt wordt door een volwassene. Het zou ook betekenen dat er permanent iemand op een monitor moet gaan zitten gluren. Dat lijkt me óók nogal een investering. En dan is het ook nog lastig te zien met helm, Skibrillen etc.

AartvanEs op 26 jan 2023 12:26

Ik heb dit al meerdere keren gezien. Vorige week nog in Val Thorens.

Click. Click. Peace

Ik heb in de praktijk nog nooit gezien dat iemand eruit werd gepikt voor een verkeerde skipas, behalve als (al dan niet per ongeluk) een kinderkaart gebruikt wordt door een volwassene. Het zou ook betekenen dat er permanent iemand op een monitor moet gaan zitten gluren. Dat lijkt me óók nogal een investering. En dan is het ook nog lastig te zien met helm, Skibrillen etc.

AartvanEs op 26 jan 2023 12:26

Ik heb dit al meerdere keren gezien. Vorige week nog in Val Thorens.

Rogier op 26 jan 2023 12:28

Ik heb het zelf ook al eens gehad. We gaan meerdere keren per jaar en koop dan meestal een seizoenpas. Bij de 2e of 3e keer in het gebied, per ongeluk de pas van mijn vrouw in mijn jas gestoken. Na een paar keer bij dezelfde lift werd deze door de liftboy stilgezet en gevraagd naar mijn pas. S%$^ de pas van mijn vrouw bij me. Kon het gelukkig uitleggen. :)

Ik heb in de praktijk nog nooit gezien dat iemand eruit werd gepikt voor een verkeerde skipas, behalve als (al dan niet per ongeluk) een kinderkaart gebruikt wordt door een volwassene. Het zou ook betekenen dat er permanent iemand op een monitor moet gaan zitten gluren. Dat lijkt me óók nogal een investering. En dan is het ook nog lastig te zien met helm, Skibrillen etc.

AartvanEs op 26 jan 2023 12:26

Met kerst nog gezien in Les Sybelles. Twee medewerkers met een ipad die bij de hoofdlift in het dorp staan te controleren. Ook in Oostenrijk al heel vaak gezien. Gebeurt steekproefgewijs, ze staan niet de hele dag te controleren.

Het zou ook fijn zijn als je een flexibele skipas kan kopen, bv 3 daagse pas die je binnen een week vrij kan invullen. Mijn vrouw heeft bv wel eens een dag geen zin om te skiën, of als het heel slecht weer is of ook de intentie hebt om te gaan wandelen. Dan kun je zelf de dagen kiezen. Scheelt in kosten, maar snap wel dat dit commercieel minder interessant is.

Gerben.t.Z op 26 jan 2023 11:15

Dit heeft Silvretta Montafon ook.
Wij waren dit jaar voor het eerst met een kleine, en vooraf gemaild of er een familiepas bestaat.
Deze kon je bij de kassa aanschaffen waarna ze foto’s van je maken zodat deze strikt voor jou en je partner is.
Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om elke dag een dagpas te kopen, omdat het weer ook slecht was, zodat we per dag konden kijken wat we gingen doen. Deze dagpas hebben we dan wel afgewisseld.

Ik heb dat controleren ook wel eens gezien maar vraag me af hoe dat nu praktisch werkt met mensen die een andere jas aantrekken, een andere bril op doen, een andere helm, een aankoopbewijs kunnen laten zien.

Het zou ook fijn zijn als je een flexibele skipas kan kopen, bv 3 daagse pas die je binnen een week vrij kan invullen. Mijn vrouw heeft bv wel eens een dag geen zin om te skiën, of als het heel slecht weer is of ook de intentie hebt om te gaan wandelen. Dan kun je zelf de dagen kiezen. Scheelt in kosten, maar snap wel dat dit commercieel minder interessant is.

Gerben.t.Z op 26 jan 2023 11:15

Ook Ischgl heeft hier al een mogelijkheid in om in 7 dagen 4/5/6 dagen te skiën. Prijs is toch wat goedkoper dan een volle week ski pas.

If one day speed kills me, don't cry because i was smiling~Paul Walker

Ik heb dat controleren ook wel eens gezien maar vraag me af hoe dat nu praktisch werkt met mensen die een andere jas aantrekken, een andere bril op doen, een andere helm, een aankoopbewijs kunnen laten zien.

Geraertshoven op 26 jan 2023 12:57

Met een andere jas, bril en helm heb je wellicht wel wat uit te leggen als je eruit gepikt wordt inderdaad. Het aankoopbewijsje kan je dan weer helpen.

Het is overigens allemaal niets nieuws. Tijdens mijn studententijd ben ik er zelf al eens tussenuit gehaald. Had op aankomstdag in Tignes voor 100 Franse Franken een pas overgenomen van een skiër die stopte (pas was alleen die zaterdag nog geldig), en bij de tweede lift was het al raak. Handmatige controle op pasfoto’s, die toen nog gewoon analoog op je skipas werden geplakt. En ondanks skibril, sjaal en muts hadden ze op de een af andere manier toch direct door dat ik niet diegene was die op de foto stond. Pas mocht ik meteen inleveren, maar kwam er gelukkig verder met een vriendelijke waarschuwing vanaf.

*bericht bewerkt door paolie op 26 jan 2023 13:21

Jep, de good old times met meegenomen pasfoto’s op de weekpassen.

Jep, de good old times met meegenomen pasfoto’s op de weekpassen.

Geraertshoven op 26 jan 2023 13:56

Ja en dichtgeplakt met zo’n metalen clip aan je jas. Lekker flapperen onderweg. Good old times.

In Canada (althans in 2017) nog steeds een flapperende skipas met een soort paperclip 😆. Zonder foto, dat dan weer wel.

En hoe zit het nu bijvoorbeeld als je de pas koopt voor het seizoen start en er ineens ruim de helft van het gebied wordt afgesloten? Ik lees het en der berichten van mensen die een pas voor la forêt blanche kochten. Nu blijkt het gebied in 2 gehakt te zijn en de pas maar aan 1 kant nog te gelden. Ik vermoed dat de kleine lettertjes in het voordeel van Vars / Risoul zullen zijn en niet van de koper van de pas.

Ik schat in dat je best nog in beide gebieden terecht kan. Hoe je daar komt is verder jouw zaak. iig niet via een liftverbinding ;)

Het zou ook fijn zijn als je een flexibele skipas kan kopen, bv 3 daagse pas die je binnen een week vrij kan invullen. Mijn vrouw heeft bv wel eens een dag geen zin om te skiën, of als het heel slecht weer is of ook de intentie hebt om te gaan wandelen. Dan kun je zelf de dagen kiezen. Scheelt in kosten, maar snap wel dat dit commercieel minder interessant is.

Gerben.t.Z op 26 jan 2023 11:15

Dit bestaat ook al in meerdere gebieden. Kleinwalsertal heeft dit bijvoorbeeld met een 4 uit 7 pas. Kleinwalsertal heeft ook de 'ouders’kaart die je kunt uitwisselen tussen 2 personen.

jaapm op 26 jan 2023 11:37

Dit bestaat al langer vaak een 5 in 7 pas of 11 in 14 dagen meestal is het iets goedkoper da n een 6 daagse pas.
In Solden scheelt dat rond de 30 euro. Hier wordt wel streng gecontroleerd op fraude. Vooral met seizoenkaarten of passen met foto.

Ik heb dat controleren ook wel eens gezien maar vraag me af hoe dat nu praktisch werkt met mensen die een andere jas aantrekken, een andere bril op doen, een andere helm, een aankoopbewijs kunnen laten zien.

Geraertshoven op 26 jan 2023 12:57

Gevaarlijk gevaarlijk voor die ski vloggers die 3 x per dag van outfit veranderen :-p

Heb het controleren ook regelmatig gezien. Het zal vast aan mij liggen, maar ik vind het (met uitzondering van de doorgegeven seizoen passen) echt een flauwe manier van doen van de liftmaatschappijen. Een 7 daagse pas moet in mijn beleving gewoon 7 volledige dagen te gebruiken zijn, door wie dan ook. Ik vind het echt flauw dat ouders die niet kunnen doorgeven en ook dat je niet met een groep daar wat mee mag spelen (als in; niet iedereen gaat elke dag skiën, we kopen voor 80% een weekpas en de rest gaat soms niet en soms pakken we een extra dagpas).

Hoewel voor ons als consument niet wenselijk, is het niet raar dat de skigebieden in hun voordeel rekenen: anders hadden ze de regels niet op hoeven stellen.

Ik heb het andersom overigens ook meegemaakt: als je vorig seizoen een 6-daagse skipas voor Paradiski kocht, kreeg je de zaterdagmiddag vooraf kado. Wij konden dus met de hele groep een middag extra op pad. Ik weet niet of deze regeling dit jaar ook nog van toepassing is.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Ik heb in de praktijk nog nooit gezien dat iemand eruit werd gepikt voor een verkeerde skipas, behalve als (al dan niet per ongeluk) een kinderkaart gebruikt wordt door een volwassene. Het zou ook betekenen dat er permanent iemand op een monitor moet gaan zitten gluren. Dat lijkt me óók nogal een investering. En dan is het ook nog lastig te zien met helm, Skibrillen etc.

AartvanEs op 26 jan 2023 12:26

Met kerst nog gezien in Les Sybelles. Twee medewerkers met een ipad die bij de hoofdlift in het dorp staan te controleren. Ook in Oostenrijk al heel vaak gezien. Gebeurt steekproefgewijs, ze staan niet de hele dag te controleren.

paolie op 26 jan 2023 05:36

Hier in Amerika is dat vrij standaard bij de onderste liften, de hele dag door stat er iemand op die iPad te kijken
Ook wel logisch, want door de de RFID poortjes, is de pasfoto op je seizoens of multi pas niet meer te zien omdat de pas lekker in je zak zit.
Of ze ook dagpassen controleren op die manier is mij niet bekend.
Maar de software voor persoons herkenning wordt steeds beter, binnenkort hoeven daar echt geen mensen meer op een scherm te kijken. En als een gebied dat eenmaal heeft, dan vermoedt ik dat ze ook allemaal elke keer bij dag passen gaan doen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie