Warmterecords in de voorjaarsvakantie

Roel op 26 februari 2021· 14 reacties

Veel Saharastof tijdens het skiën in Obertauern (O)

De naam ‘voorjaarsvakantie’ is altijd al een beetje raar gekozen, maar dit jaar had hij zijn naam eer aan gedaan. Sterker nog, als we deze week op wintersport waren gegaan had het woordje ‘zomer’ niet misstaan. Wat maken we toch allemaal mee in dit bizarre seizoen?

Extremen

Een paar feitjes van deze week:

  • Chamonix (F) dat voor het eerst +20 graden (20,1) noteert in februari sinds het begin van de metingen in 1880(!)
  • Bourg Saint Maurice (F) dat het februarirecord scherper stelt opt +21,5 graden;
  • Davos (ZW) dat met +11,8 graden een van de tien warmste februaridagen meemaakt in 133 jaar;
  • Bad Gastein (O) dat met +16,5 graden een nieuw februarirecord noteert in 86 jaar meetgeschiedenis;
  • De Brunnenkogel op de Pitztaler Gletscher die drie keer het februarirecord verbreekt, op de 24e werd het +4 graden op 3.440 meter;

Ook buiten de Alpen sneuvelden de warmterecords bij bosjes:

  • +22,1 graden in Polen, Makow Podhalanski had een februarirecord;
  • +17 graden in Kalmar, Zweden. De hoogst gemeten wintertemperatuur ooit in Zweden;
  • +25,3 graden in Dolenje, Slovenië. Eergisteren was de warmste februaridag ooit gemeten in Slovenië, 1,2 graad hoger dan het oude record;
  • Duitsland dat 6 dagen op rij een temperatuur meet van +20 graden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe verhoudt dit zich dan tot de diepvrieskou van twee weken geleden? Ook in de Alpen zonk het kwik toen beneden de -20 graden. Die was vooral gevoelsmatig bijzonder met sneeuw en ijs in grote delen van Europa, maar was lang niet zo extreem als de warmte deze week. Daarvoor hoef je slechts het aantal kouderecords te vergelijken met het aantal warmterecords nu. De Duitse weerdienst (DWD) vergelijkt de situatie van nu met de historische serie dagen met 40 graden uit de zomer van 2019.

Saharastof

En dan hadden we nog het Saharastof. Deze tweet uit het Duitse Leipzig vat het mooi samen. Zonnebaden bij 20 graden aan het nog bevroren water met een bruine waas in de lucht.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Ook in de Alpen hadden we te maken met Saharastof. Dat zakte in de loop van de week door de hogedruk van de hogere luchtlagen naar het dal waardoor het overal stoffig werd. Rogier meldt vanuit de Franse Alpen dat de sneeuw mede hierdoor nu versneld aan het smelten is.

Afkoeling op komst

Gelukkig voor de Zwitsers en Oostenrijkers die mogen skiën wordt het een stukje frisser. Vooral de nachten worden kouder. Vanavond en morgen valt er ook een beetje sneeuw, maar daarna komt de zon terug en begin volgende week warmt het onder invloed van een volgend hogedrukgebied weer op. Voorlopig staat de winter dus op een zijspoor, al is er volgend weekend wel weer iets mogelijk.

Winterliefhebbers in de Alpen hoeven sowieso nog niet te wanhopen. Regelmatig valt juist in de eerste helft van maart sneeuw. Terwijl tegen het einde van februari steeds minder sneeuw valt, neemt het gemiddelde aantal sneeuwdagen begin maart weer enigszins toe. Deze zogenaamde ‘singulariteit’ komt zowel in het laagland als in de bergen voor en is vergelijkbaar met het zogenaamde Weihnachtstauwetter, de zachte periode voor kerst.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Kasper26 februari 2021 · 13:24

Die foto van de Lautaret is gruwelijk.

Leon10026 februari 2021 · 14:37

Ergens ook wel ‘blij’ dat we die ravage in Frankrijk niet live te hoeven aanschouwen. Verder zien de lager gelegen skigebieden in Oostenrijk er ook al slechter uit, zeker de zuidhellingen. Het voorjaar komt vroeg.

Rogieradmin26 februari 2021 · 19:44

Ergens ook wel ‘blij’ dat we die ravage in Frankrijk niet live te hoeven aanschouwen. Verder zien de lager gelegen skigebieden in Oostenrijk er ook al slechter uit, zeker de zuidhellingen. Het voorjaar komt vroeg.

Leon100 op 26 feb 2021 14:37

dubbel gevoel, de bergen zijn niet echt mooi momenteel. Maar vanmorgen de auto weer als lift gebruikt en geweldig geskied met de kinderen van 1800-1100 meter over prima sneeuw.
Het smelt hard, maar nu is het gewoon prima sneeuw. Ik maak me meer zorgen voor over een paar weken.

Click. Click. Peace
Terdi26 februari 2021 · 23:02

Ergens ook wel ‘blij’ dat we die ravage in Frankrijk niet live te hoeven aanschouwen. Verder zien de lager gelegen skigebieden in Oostenrijk er ook al slechter uit, zeker de zuidhellingen. Het voorjaar komt vroeg.

Leon100 op 26 feb 2021 14:37

dubbel gevoel, de bergen zijn niet echt mooi momenteel. Maar vanmorgen de auto weer als lift gebruikt en geweldig geskied met de kinderen van 1800-1100 meter over prima sneeuw.
Het smelt hard, maar nu is het gewoon prima sneeuw. Ik maak me meer zorgen voor over een paar weken.

Rogier op 26 feb 2021 19:44

Ja, en als de sneeuwkanonnen niet meer bijspuiten, krijgen de sneeuwcondities ook een hele andere dynamiek … Ischgl roept dat ze eventueel nog open willen in april en mei. Nou, ik wens ze veel succes!

Linzenvlaai26 februari 2021 · 23:16

Wat een warmte records weer. We zijn er als mensheid zelf schuld aan. Benieuwd of we/latere generaties dit nog kunnen stoppen, met misschien wat hulp van de planeet (ijdele hoop?)

Piefke27 februari 2021 · 00:19

Vorig jaar zelf live mogen meemaken in de sneeuw en nu kijkend naar webcams, waren het met de kerstvakantie wederom betere sneeuw condities dan met de voorjaarsvakantie nu. Met deze temps en de drukte normaal zou het voor vele een hel zijn op de pistes nu en dat in deze tijd van de winter. Hopelijk geen standaard voor de komende jaren… Want willen volgende winter weer met kerst en de voorjaarsvakantie💪☃️

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Caseriodefatas27 februari 2021 · 09:32

Ook in de Pyreneeën veel Saharazand op de sneeuw. Toch wel een bijzondere winter hier. Begin januari was het hier de koudste winterperiode in tientallen jaren en vroor het overdag 15 graden op de skipistes. Deze week echt lente met middagtemperaturen rond 12 graden op de pistes. Gelukkig is het dauwpunt onder nul en kan de sneeuw nog vrij goed standhouden. Wij gaan pas weer skiën als het Saharazand opnieuw bedekt wordt met een vers laagje poeder. Volgens de weersvoorspellingen zal deze komen vanaf 6 maart.

SkiAaron27 februari 2021 · 10:18

hopelijk mogen we misschien nog in de paasvakantie gaan skien, maar dan zal het wel weer wat mogen sneeuwen.

Pieter23097628 februari 2021 · 13:28

@roel , hoe is het eigenlijk gesteld met de sneeuwhoogte in de Alpen, ligt er nu meer of minder

Roelauteur1 maart 2021 · 19:26

@Pieter230976 verspreid over de Alpen ligt een gemiddelde tot iets ondergemiddelde hoeveelheid sneeuw, natuurlijk met de nodige lokale verschillen. In totaliteit is er op veel plaatsen iets meer sneeuw gevallen deze winter dan normaal.

*bericht bewerkt door Roel op 01 mrt 2021 19:26

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.1 maart 2021 · 19:30

oow, wat was het lekker weer vorige week om buiten te werken :). Nog niet te veel aan wennen want het is pas 1 maart, maar gelukkig krijgt de zon al meer kracht en zijn we bijna van die ellendige dagen met alleen maar grijze stratus af. 12-16 graden de rest van de maand zou mooi zijn :)

Not all who wander are lost
Pwbd193 maart 2021 · 17:51

Normaal gesproken zouden wij afgelopen week naar Oostenrijk zijn gegaan (Saalbach).
Maar dan was het 10-15 graden geweest.
We zijn in 2017,2018,2019,2020 in de krokus vakantie naar Oostenrijk geweest met ons gezin.
Alleen in 2018 was het echt koud.
Alle andere jaren te warm en 's middags al snel papsneeuw.
Dit jaar zou nog warmer zijn geweest.
Volgend jaar is de voorjaarsvakantie voor ons een week later (deze week).
Kunnen we beter naar Frankrijk gaan of maakt dat niet veel uit?

robertski6 maart 2021 · 14:10

Ook in Les Menuires heeft de warmte zijn effect niet gemist…

I’m getting tired of being part of a major historical event...
Rob9713 maart 2021 · 12:13

@roel krijgen we nog een weerbericht over de flinke koud komende tijd en de mooie hoeveelheden sneeuwval die momenteel voorspeld staan voor een groot deel van de alpen? ik weet dat het voor ski seizoen niet zo belangrijk is maar het heeft wel een hoge entertainment waarde voor al deze thuiszitters ;)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.