Parasnowboarders trainen op de pumptrack van Papendal

MarkVermeulen op 26 oktober 2020

Op de pumptrack van Papendal, welke afgelopen zomer is opgeleverd, wordt regelmatig getraind door onze parasnowboard-selectieleden: Chris Vos, Lisa Bunschoten en Renske van Beek. We spraken hierover en over welke invloed het coronavirus heeft op de atleten met coach Frank Germann.

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark.

Wat vinden de atleten van deze trainingen?
Het is super om een trainingsfaciliteit op Papendal te hebben die heel dicht bij het snowboardspecifieke komt. Bijna iedereen op Papendal, of het nou de volleyballers of de BMX’ers zijn, heeft naast de gym nog sportspecifieke faciliteiten. Wij zijn misschien wel de enige sport die traint op Papendal zonder daar ook de daadwerkelijke sport te kunnen beoefenen. Met de pumptrack staan onze atleten op een skateboard in een snowboardhouding en benaderen we het snowboarden. Dit is voor ons een enorme vooruitgang en zeker motiverend.

Wat maakt deze pumptrack zo fijn om op te trainen?
Het is perfect voor onze trainingen. Deze baan beschikt onder andere over een startplateau, steile bochten en mogelijkheden om zowel links als rechtsom te rijden en ook parallel te starten. De pumptrack op Papendal is, ten opzichte van de andere pumptracks in Nederland, net wat steiler en hoekiger waardoor hij uitdagender is voor de atleten. Onder aan de streep brengt dit ons dus meer dan de andere banen.

Deze manier van trainen helpt de atleten dus ook met hun gevoel en techniek op de sneeuw?
Ja, exact. In de voorbereidingsfase, als we net de zomer uitkomen, trainen wij nog niet op de sneeuw. Toch willen we dan ook, naast het fietsen en de kracht- en conditietraining werken aan het boardgevoel. Dit is nu mogelijk door te skateboarden op de pumptrack.

Hoe werkt de vertaling van de trainingen op het skateboard naar het snowboard?
Er komt veel overeen. Denk bijvoorbeeld aan de heup- en schouderrotatie en de kniehoeken. Als een atleet twee weken goed traint op de pumptrack en we nemen een paar dagen rust om vervolgens te snowboarden op de gletsjer van bijvoorbeeld Pitztal, dan is het gevoel en het lichaamsgeheugen nog zodanig aanwezig dat we er profijt van hebben. Zo’n 98% van de bewegingen kunnen we in de pumptrack simuleren, dus de vertaling van pumptrack naar de sneeuw is wel redelijk direct.

Hoe vaak wordt daar getraind?
Als wij maandag, woensdag en vrijdag op Papendal trainen, dan is de pumptrack op maandag een vaste prik. En op woensdag is er meestal nog een trampolinetraining of we trainen nogmaals op de pumptrack. Het is wel weersafhankelijk, want bij een natte baan is het niet verstandig om erop te trainen. Je kan hard vallen op de sneeuw, maar asfalt komt nog harder aan.

Ook de parasnowboarders ondervinden natuurlijk de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen die de verspreiding hiervan moet vertragen. Hoe gaan de atleten om met de onzekerheid dit seizoen?
Ze voelen zich heel erg bevoorrecht om te mogen en kunnen doen wat zij doen. Ze zijn zo toegewijd dat ze zich sowieso al minimaal op drukke locaties, zoals verjaardagen en festivals begaven. Ze verlangen daar nu ook niet naar, want ze weten dat het ‘steriele’ leven ze nu veel meer brengt.

Tegelijkertijd creëren we meer ruimte en tijd om aan andere aspecten te werken. Er zijn wedstrijden uitgevallen en daarmee valt ook een deel van de spanning richting wedstrijden weg. Wat we merken is dat we veel meer kunnen investeren in de protheses, de braces en nieuwe posities op het snowboard. Daar is nu tijd en rust voor. Nieuwe dingen testen doen we normaal gesproken alleen in april.We merken dat we nu de rust en de ‘open mind’ hebben om deze essentiële basisvoorwaarden te creëren. Deze situatie benutten we dus optimaal!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie.Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.