Historisch moment: Skiester Adriana Jelinkova behaalt een 10e plek bij World Cup

MarkVermeulen op 26 november 2020

Adriana Jelinkova op archiefbeeld

Op donderdag werd er voor het eerst sinds 1994 weer een wereldbeker georganiseerd in het Oostenrijkse Lech/Zürs. Het betrof de parallelreuzenslalom voor vrouwen. Adriana Jelinkova wist zich in de ochtend met twee goede runs te kwalificeren voor de knock-outfase in de middag. Uiteindelijk wist ze een historische prestatie te behalen door als eerste Nederlandse skiester een top tien plaats bij een World Cup te bemachtigen.

Parallel(reuzen)slalom een noviteit in het skiën

Sinds vorig seizoen wordt een aantal keer per seizoen een parallelwedstrijd georganiseerd. Dit kan in de vorm van een slalom of reuzenslalom zijn. Bij deze parallelwedstrijden liggen twee identieke parcours, een rode en een blauwe, naast elkaar, waarbij de skiërs tegelijkertijd starten. Na deze eerste run, skiën ze nog een tweede run. Dit doen ze in het andere parcours, zodat beide skiërs een keer het rode en het blauwe parcours hebben geskied. De 16 snelsten gaan door naar de volgende ronde.

Vanaf dan gaan de 16 snelste skiërs met elkaar de strijd aan in een knock-outfase totdat er een winnaar overblijft.

In het snowboarden is het parallel racen gebruikelijker dan in het skiën. Op de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 won Nicolien Sauerbreij een gouden medaille op de parallelreuzenslalom.

Kwalificatie: Jelinkova knap 14e

Afgelopen weekend stond in het teken van de terugkeer van Mikaela Shiffrin en de dubbele winst van Petra Vlhova. Shiffrin sloeg nu de wereldbeker parallelreuzenslalom over, maar met Petra Vlhova, Lara Gut-Behrami en Federica Brignone stonden er desondanks nog altijd toppers aan de start.

Al deze grote namen wisten zich te plaatsen voor de knock-outfase in de middag met Lara Gut-Behrami als snelste. Ook de Nederlandse Adriana Jelinkova wist zich hiervoor te plaatsen met een 14e plek, nadat ze eerder in Sölden op de reuzenslalom en in Levi op de slalom net te kort kwam om zich te plaatsen voor een tweede run.

Positie Atleet Blauw Rood Totaal
1 Lara Gut-Behrami 23.25 23.27 46.52
2 Sara Hector 23.31 23.37 46.68 (+0.16)
3 Petra Vlhova 23.21 23.55 46.76 (+0.24)
14 Adriana Jelinkova 23.63 23.60 47.23 (+0.71)

Jelinkova delft nipt het onderspit tegen in topvorm verkerende Vlhova

In de eerste ronde van de knock-outfase werd Adriana gekoppeld aan de ster van het afgelopen weekend in Levi: Petra Vlhova. De Slowaakse won in Finland dus tweemaal een wereldbeker slalom en zette in de kwalificatie in Lech/Zürs de derde tijd neer. Op voorhand dus een lastige opgave voor onze landgenoot. Ze kon helaas niet stunten en moest nipt haar meerdere erkennen in de beste skiester van het moment.

In de eerste run pakte Jelinkova een voorsprong van 0.16 seconden op de Vlhova. Na afloop van de tweede run kwam Jelinkova slechts 0.04 seconden te kort om de latere winnares te verslaan. Adriana zegt hierover: “Ik baalde heel kort, want het was echt mogelijk geweest om haar te verslaan. Nu overheerst de blijdschap. Dat ik haar in de eerste run te snel af was, is al heel bijzonder en dus opgevallen bij alles en iedereen.” Uiteindelijk werd Jelinkova tiende.

De finale ging tussen Petra Vlhova en Paula Moltzan. Net zoals afgelopen weekend in het Finse Levi bleek Vlhova uiteindelijk de beste van het veld. De Slowaakse heeft nu in een week tijd drie World Cups op haar naam geschreven.

De tiende plek van Adriana op de World Cup is een historisch moment voor de Nederlandse skisport: nog nooit wist een Nederlandse zich in de top 10 van een World Cup te skiën. “Ik ben hier natuurlijk heel erg blij mee, maar ik moet het ook nog een beetje verwerken. Ik krijg hier veel energie van en deze energie neem ik weer mee naar de volgende World Cup en trainingen.” aldus Jelinkova.

Positie Atleet
1 Petra Vlhova
2 Paula Moltzan
3 Lara Gut-Behrami
10 Adriana Jelinkova

De volgende doelstellingen van Jelinkova is nu de World Cup in Courchevel en later in het seizoen natuurlijk het WK in Cortina. Daarover zegt ze: “Ik wil daar wederom laten zien wat ik ook op de trainingen laat zien, want dan is er veel mogelijk.”

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.