Hoe oostelijker, hoe meer sneeuw mogelijk

Roel op 27 januari 2023· 15 reacties

Berekende sneeuwval t/m woensdag
Berekende sneeuwval t/m woensdag

Het wordt winter volgende week. Dat de sneeuw vooral aan de noordkant van de Alpen gaat vallen was al bekend (zie het kaartje) en daarbij gaat het in de loop van de week waarschijnlijk om grote hoeveelheden. Vooral naar het oosten toe.

Inversie

Van dit alles is nu nog niks te merken. We zitten in een zwakke noordoostelijke stroming waarin nog steeds koude, vochtige lucht wordt aangevoerd. Die laag is wel vrij dun waardoor je hogerop boven de bewolking uitkomt. Bovendien is het daar een stuk warmer en dus aangenamer. We spreken dan over een inversie, een omgekeerd temperatuurverloop. Het motto deze week is dus zoek het hoog genoeg op. Daarbij ligt de wolkenbasis vandaag wel een stuk hoger dan gisteren, je moet dus echt het hooggebergte in of verkassen naar het zuiden en westen.

Laaghangende wolken onder de Tauplitzalm (A)
Laaghangende wolken onder de Tauplitzalm (A)

De Franse Alpen steken boven de bewolking uit (foto: NASA)
De Franse Alpen steken boven de bewolking uit (foto: NASA)

Uit de dikkere bewolking kan vandaag en morgen in Oostenrijk wat lichte sneeuw vallen. Elders blijft het droog en in Italië en delen van de Franse Alpen is het zonovergoten.

Sneeuw!

Vanaf maandag gaat het roer om. Er ontwikkelt zich een stevige noordwestelijke stroming en daarmee botst vochtige Noordzeelucht tegen de noordkant van de Alpen. In de loop van maandag geeft dat de eerste sneeuw tot in de dalen. Het meeste is voor Oostenrijk omdat we hier de minste last hebben van hogedruk in het westen. De hoeveelheden zijn in het begin nog bescheiden. Dinsdag lijkt de stuwing af te nemen maar vooral in de oostelijke helft van Oostenrijk kan deze nog doorgaan, waardoor de hoeveelheden hier verder kunnen oplopen. Woensdag staat een volgende golf met sneeuwval op het programma waarschijnlijk gevolgd door een derde golf op vrijdag, waardoor we uiteindelijk toch op grote hoeveelheden kunnen uitkomen.

Berekende neerslag t/m volgende week vrijdag (GFS)
Berekende neerslag t/m volgende week vrijdag (GFS)

Les Arcs (F) heeft nu al droomcondities
Les Arcs (F) heeft nu al droomcondities

Deze timing kan nog wat gaan schuiven en dat geldt ook voor het zwaartepunt. Gezien hogedruk in het westen lijkt mij de kans op een echte dump (meer dan een meter sneeuw) het grootst in de oostelijke helft van Oostenrijk. Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld Zwitserland en Frankrijk helemaal niets krijgen, maar daar zullen ze het meer van momenten moeten hebben. Het Europese model (ECMWF) geeft voor over een week zelfs een pak sneeuw voor de Franse Alpen, maar staat daarin vooralsnog alleen. Hoe dan ook, er komt verse sneeuw aan en dat in de gebieden die nog niet zoveel hadden. Ideaal met het oog op de naderende voorjaarsvakantie.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dit zijn goede berichten Roel. Ga zo door. De ski’s staan geslepen en gewaxed klaar😉

Thanks Roel! Eindelijk een goeie dump! Nu nog kijken wanneer ik waar heen kan :)

Top die verse sneeuw! @Roel ik vroeg me af voor je de actuele sneeuwhoogte grafiekjes kan vinden per dorp. Je toonde ze van de week in je bericht van bijv. St. Anton.

@Wessel ze komen van de Oostenrijkse weerdienst. Voor zover ik weet zijn ze niet vrij toegankelijk maar ik kan ze af en toe delen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel dank je wel voor je dagelijkse weerberichten. Aankomende week mag ik een weekje in Serfaus Fiss Ladis verblijven.
Heerlijk een weekje winter op komst.
Fijn weekend iedereen

Vanaf as. maandag een week St. Anton voor de boeg. Waar de meesten enthousiast worden van een flinke dump, staan wij daar eigenlijk niet zo op te wachten. Geef mij maar lekker zicht en alle liften die gewoon draaien.
Zou het regio St. Anton meevallen (westelijker) of is er grote kans op veel sneeuw daar?
We kunnen nog switchen naar Italië, zou daar minder kans op grote hoeveelheden sneeuw zijn?
Mss een beetje vragen naar de bekende weg maar ik ben niet zo goed in weerkaarten lezen!

YES! 10e van februari richting Fieberbrunn. Ben benieuwd!!

Hoi Roel,
Volgende week vanaf zondag 4/2 enkele dagen Winterberg … is die NW stroming koud genoeg voor sneeuw daar denk je ?
Thx
Pascal

*bericht bewerkt door Pascal-P op 27 jan 2023 11:55

Don`t eat yellow snow

kom maar op met die dump!
11-2 Saalbach, gaat helemaal goed komen. Als die week dan ook nog eens helemaal strak blauw en felle zon wordt voorspelt kan m’n geluk niet op ;)

Mooi zeg, 17-02 richting het brixental en dan kunnen we wel een mooie laag gebruiken.

Lijkt het na de horror eind december/begin januari toch nog een prima winter te worden…

Mr. Slow

Heerlijk bericht dit. Vannacht in de auto naar Flachau, nu al zin in de verse poeder tracks komende week!

@magda en anderen, ik zou nog niet op voorhand van een dump willen spreken voor heel Oostenrijk. Zoals ik schreef zijn de hoeveelheden in eerste instantie bescheiden (het valt vooral voor de oostelijke gebieden). De meeste sneeuw moet in de tweede helft van de week gaan vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Perfecte pistes en top weer in Pelvoux! Hele week zon hier :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie