Enquête wintersport 2022: "geen zorgen over coronamaatregelen"

Rogier op 27 september 2021· 18 reacties

null

Begin september 2021 hebben we jullie een korte enquête voorgelegd over de wintersportplannen voor komend seizoen. In totaal hebben 2.225 wintersporters de enquête ingevuld. Al met al is men overwegend positief over komende winter. Bijna iedereen gaat ervan uit dat we weer op wintersport kunnen. Ook wordt verwacht, al dan niet uit ervaring van afgelopen zomer, dat de coronamaatregelen niet te veel invloed zullen hebben. Het is duidelijk dat iedereen zin heeft in komende wintersport.

Coronamaatregelen in het buitenland, niet echt een probleem

Als we op vakantie gaan naar het buitenland is de kans groot dat de coronamaatregelen daar anders zijn dan wij momenteel in Nederland en België gewend zijn. Zo geldt er vaak een strengere mondkapjesplicht en heb je op veel plaatsen een speciale coronapas (vaccinatie of regelmatige test) nodig om naar binnen te mogen of op een terrasje te kunnen zitten. 64% van de ondervraagden is afgelopen zomer op vakantie naar het buitenland geweest en heeft de coronamaatregelen aan den lijve ondervonden. 40% van de buitenlandgangers gaf inderdaad aan dat de regels strenger waren, en voor ongeveer de helft voelde de coronamaatregelen gelijk als in Nederland of België. Slechts 4% vond deze onhandig en ingewikkeld. Volgens 69% was er prima met de coronamaatregelen te leven, precies zoals ze hadden verwacht.

Verreweg de meeste ondervraagden (86%) verwachten dat de coronamaatregelen komende winter ongeveer hetzelfde zullen zijn als deze zomer, dat wil zeggen met in ieder geval een coronapas.

Weer op wintersport

Na afgelopen winter, waarin bleek dat het coronavirus een geheel wintersportseizoen in het water kon laten vallen, zijn bijna alle ondervraagden behoorlijk positief gestemd over het komende wintersportseizoen. Maar liefst 84% verwacht dat we weer op wintersport kunnen en mogen. Slechts 2% verwacht dat we niet mogen en 14% houdt een slag om de arm en durft hier niets over te zeggen. Dat is ook terug te zien in het boekingsgedrag. Terwijl 61% zijn vakantie al heeft vastgelegd (49% heeft al geboekt, 12% heeft de reservering van vorig jaar doorgeschoven) kiest 6% ervoor om pas te boeken als er meer zekerheid is. En 9% kiest voor een echte last-minute, normaal gesproken is dat zo’n 6%.

Langer op wintersport

Het grootste deel van de wintersporters gaat elk jaar ongeveer een week op wintersport. Het is dan ook niet raar dat in deze groep de grootste verandering met betrekking tot de wintersportplannen zit. Het aantal wintersporters dat normaal gesproken ongeveer een week op wintersport gaat is kleiner geworden. Het aantal mensen dat langer dan een week op vakantie wil gaan is namelijk met 4% gestegen! Omdat er geen verandering is onder de wintersporters die minder dan een week op wintersport gaan, willen we dus wat langer op wintersport.

Trouw aan skigebied

Alhoewel 4% van de ondervraagden vanwege corona een kleinschaliger gebied zoekt en 5% om dezelfde reden op zoek gaat naar een rustiger gebied, zegt het merendeel van de wintersporters (86%) dat het coronavirus geen enkele invloed heeft op de keuze van het skigebied. Dit ligt wat genuanceerder bij de keuze voor een geschikt wintersportland. Ook hier zegt het merendeel (68%) dat het coronavirus geen invloed heeft, maar 12% laat de keuze van het wintersportland afhangen van de dan geldende coronamaatregelen.

Uitgaven zoals normaal, of ietsje meer

Het overgrote deel van de ondervraagde wintersporters, namelijk 82%, zegt ongeveer hetzelfde uit te willen geven als andere jaren. 6% geeft aan minder vaak of goedkoper op wintersport te zullen gaan, maar 12 % is juist van plan meer uit te geven want er is na vorig jaar wat goed te maken! Een groot deel is ook van plan nieuwe spullen te kopen, variërend van kleine aankopen tot nieuwe ski’s of schoenen. 40% denkt geen nieuwe spullen te kopen, maar dat komt niet door corona. Slechts 1% van de ondervraagden geeft aan vanwege corona aankopen niet te doen of uit te stellen.

Positief naar de toekomst

Al met al kijken de wintersporters dus positief naar de toekomst. Wel zal de wintersport anders zijn dan voorheen, althans dat verwacht 92% van de ondervraagden voor deze winter. Tegelijk denkt 72% dat de wintersport over een paar winters weer als vanouds is. Positief nieuws zo aan de vooravond van het seizoen. Laat het dus maar goed gaan sneeuwen!

Conclusie

De antwoorden spreken voor zich. De Nederlandse wintersporters hebben veel zin in de wintersport en bijna alle ondervraagden gaan er vanuit dat we komende winter ook weer op de ski’s of snowboard kunnen staan in het buitenland. Ook maken we ons niet al te druk over de coronamaatregelen, die vielen namelijk afgelopen zomer erg mee tijdens de vakanties. Omdat we wat goed te maken hebben is een aanzienlijk deel van de wintersporters van plan om langer op wintersport te gaan en/of meer uit te geven dan afgelopen jaren. Positief nieuws zo aan de vooravond van het seizoen. Laat het dus maar goed gaan sneeuwen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Positief alom, was benieuwd naar dit:
https://www.yalemedicine.org/news/how-long-will-coronavirus-…

Ziet er gunstig uit en anders toch maar een boostertje. Ik ben sinds 27 juli in bezit van de Nederlandse QR-code dan is de winter ineens zo maar weer 6 maanden verder. Zijn nu alweer exact 2 maanden verder zonder enige bijwerkingen (Pfizer). Maar hoe lang de werking duurt blijkt niet alleen mijzelf een beetje bezig te houden.

Laat die winter maar komen. 2 Weken geboekt (1e week jan en laatste week feb/mrt). Eerst Les Sybelles, week 2 heel standaard het Zillertal. We wilden eigenlijk wel een keertje Sella doen, maar de skipassen zijn daar dusdanig duur, dat het een beetje té gek werd. Zillertal krijg je met kinderen nog een leuke korting. Sella was dat bij onze pubers ver te zoeken.

Prikken zitten erin, bij zowel ons als de kinderen, dus dat is ook geregeld, QR codes staan op de smartphones.

Ski’s zijn vorig weekend al weer geslepen en gewaxed (88 graden hoek en een universele Vola wax). Dus laat de eerste week maar komen.

null

Mijn nieuwe ski’s zijn vandaag verstuurd en verwacht ik morgen binnen.
Daarmee geef ik antwoord op meerdere vragen in de enquête:
Ja, ik verwacht dat we komend seizoen weer mogen.
Ja, de besparing door het gemiste jaar steek ik deels in nieuw materiaal.
En ja, ik heb er zin in! (nog 75 nachtjes slapen)

3G-bewijs en FFP2-maskers nemen we voor lief. Ben erg benieuwd of wintersport post-covid écht anders gaat zijn…

Ik ben zeer positief ingesteld, maar was de uitkomst en verwachting vorig jaar niet ongeveer het zelfde… :-). Maar situatie is nu natuurlijk heel anders en heb er echt vertrouwen in. 2 vakanties reeds geboekt. De maatregelen kunnen we mee leven. Man, wat kun je zin hebben om te gaan skien!

Ik ben positief gestemd, afgelopen zomer ook een weekje in Oostenrijk geweest en dat was al prima te doen dus ik heb 3 wintersporten geboekt voor komende winter, kan écht niet wachten dus kom maar op! De maatregelen neem ik voor lief, als je maar graag wil gaan skiën zijn die maatregelen peanuts ;-)

Ik ben zeer positief ingesteld, maar was de uitkomst en verwachting vorig jaar niet ongeveer het zelfde… :-). Maar situatie is nu natuurlijk heel anders en heb er echt vertrouwen in. 2 vakanties reeds geboekt. De maatregelen kunnen we mee leven. Man, wat kun je zin hebben om te gaan skien!

Gerben.t.Z op 27 sep 2021 17:05

Toen waren de cijfers van mensen die echt verwachtte om op wintersport te gaan wel heel veel lager. Men hoopte wel maar er waren minder reizen geboekt en veel meer mensen ‘keken het nog even aan’. Er zit dus, ik zou willen zeggen logischerwijze, best wel verschil in deze twee jaren.

Click. Click. Peace

Heerlijk om te lezen dat zoveel wintersporters 2x gaan skiën. Heb een week in januari wilder Kaiser geboekt en een week in maart in Flaine. En hoop dat, als de sneeuw vroeg is, er nog een weekend skiën november/december in zit⛄️❄️🌦⛷🏂🛷 en misschien als de sneeuw lang blijft liggen nog een weekje in april/mei.haha zin in het komende seizoen

Heerlijk om te lezen dat zoveel wintersporters 2x gaan skiën. Heb een week in januari wilder Kaiser geboekt en een week in maart in Flaine. En hoop dat, als de sneeuw vroeg is, er nog een weekend skiën november/december in zit⛄️❄️🌦⛷🏂🛷 en misschien als de sneeuw lang blijft liggen nog een weekje in april/mei.haha zin in het komende seizoen

marionmisran op 27 sep 2021 20:14

Wij ook weer 2x!
1e week januari Aussois
Laatste week februari Nauders

We mogen weeeeeeer!

Ben zeer positief en denk zelfs dat door de steeds hoger wordende immuniteit (door vaccinaties en infecties) dat de regels verder worden versoepeld en mogelijk zelfs verdwijnen in het nieuwe jaar.

Kijkend naar Zweden, Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zal ik er niet raar vanop kijken dat in de Alpen ook de regels verdwijnen.

Heb er zin in eerst in november een aantal dagen Sölden en dan in februari naar Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

Ik ben er wel klaar met wintersport in de Alpen. Op deze manier is er voor mij geen lol meer te beleven.

Denk maar eens een poging te gaan wagen in Scandinavië aanstaande lente

Gang is alles

Ik denk ook dat het er wel goed uitziet. Hopelijk ook 2x dit jaar, nadat vorig seizoen in het water is gevallen (en maart 2020 ook niet doorging) heb ik er wel weer zin in.

Ik ben vooral benieuwd in hoeverre de 3G regel en vooral de maskers echt nodig blijven. Mocht daar verschil tussen landen in komen, dan zal dat licht mee kunnen spelen (de maskers, de qr maakt me echt niets uit).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Tot onze verbazing lezen we op de site van de Oostenrijkse staat dat vaccins een bepaalde tijd geldig zijn. Zo is een prik van van Janssen maar 270 dagen geldig en de andere 360 dagen. Indien je dus in april met Janssen bent gevaccineerd heb je in februari een probleem. Ben je in februari gevaccineerd dan heb je in maart een probleem. Gebeld met de GGD maar een extra prik komt er niet. Kun je dus niet gaan of elke 2 dagen een test doen. Vreemd dat de overheid hier nog niets mee doet. Is de redactie hiervan op de hoogte ik lees nergens iets over dit probleem.

Gebeld met de GGD maar een extra prik komt er niet.

erikheezius op 29 sep 2021 10:54

Is dat niet een beetje voorbarig? De 3e prik is al langer onderwerp van discussie en vanmorgen in het nieuws dat de overheid rekening houdt met 2 prikken in 2022 (en daar €134mln voor reserveert).

Ben je in februari gevaccineerd dan heb je in maart een probleem. Gebeld met de GGD maar een extra prik komt er niet. Kun je dus niet gaan of elke 2 dagen een test doen. Vreemd dat de overheid hier nog niets mee doet. Is de redactie hiervan op de hoogte ik lees nergens iets over dit probleem.

erikheezius op 29 sep 2021 10:54

Maart 2022 is pas over klein half jaar. Zou niet nu al zorgen over maken. Er kan nog zoveel veranderen en gebeuren in die tijd.

(Ben zelf in februari 2021 gevaccineerd)

❄️

Tot onze verbazing lezen we op de site van de Oostenrijkse staat dat vaccins een bepaalde tijd geldig zijn. Zo is een prik van van Janssen maar 270 dagen geldig en de andere 360 dagen. Indien je dus in april met Janssen bent gevaccineerd heb je in februari een probleem. Ben je in februari gevaccineerd dan heb je in maart een probleem. Gebeld met de GGD maar een extra prik komt er niet. Kun je dus niet gaan of elke 2 dagen een test doen. Vreemd dat de overheid hier nog niets mee doet. Is de redactie hiervan op de hoogte ik lees nergens iets over dit probleem.

erikheezius op 29 sep 2021 10:54

We zijn hiervan op de hoogte, maar er zijn nog veel onzekerheden. Zo is er nu nog geen mogelijkheid om een derde prik te krijgen. En ook veranderen er op dit gebied de zaken erg snel. Als dit gaat spelen of er duidelijke oplossingen zijn dan zullen wij hier meer over melden.

Click. Click. Peace

De oplossing is vrij duidelijk toch? Nederland spreekt ook al over 1 jaar geldigheid en prik 3 en 4 zijn gepland. Dit wordt gewoon een abonnementje voor de liefhebbers. Ben je geen liefhebbers dan blijf je (zolang het in ieder geval aangeboden wordt) testen of heb je geen leven meer. Dat is vrij helder.

Laten wij ons hier bij de feiten houden. En, ik vraag het wederom, on-topic blijven.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie