Hevige wind gooit roet in het eten bij World Cup reuzenslalom in Semmering

MarkVermeulen op 28 december 2020

Petra Vlhova tijdens de eerste run in Semmering. Credits: Agence Zoom.

Op maandag was het Oostenrijkse Semmering het toneel van een World Cup reuzenslalom bij de vrouwen. Ook Adriana Jelinkova stond aan de start van deze World Cup. Ze wist zich in de ochtend niet te kwalificeren voor een tweede run.

Een jaar van vooruitgang voor Adriana Jelinkova

Hoewel 2020 voor iedereen anders verliep dan vooraf verwacht, kan Adriana Jelinkova niet ontevreden zijn over haar sportieve prestaties. Eind november wist ze op de parallelreuzenslalom in het Oostenrijkse Lech/Zürs te stunten en een voor Nederland historische prestatie neer te zetten. Ze werd tiende op de World Cup. Een historisch moment voor de Nederlandse skisport: nog nooit wist een Nederlandse vrouw zich in de top 10 van een World Cup te skiën.

Het goede gevoel en zelfvertrouw nam Jelinkova vanuit Oostenrijk mee naar het Franse Courchevel. Halverwege december wist ze daar wederom in de punten te skiën. Met een een 17e en een 23e plaats deed ze het wederom verdienstelijk.

Stevige wind is spelbreker

Tussen Kerst en Oud & Nieuw komt Jelinkova op de World Cup reuzenslalom (maandag) en slalom (dinsdag) voor de laatste keer in actie in het voor haar succesvolle jaar. Deze keer kwam ze net te kort om zich te kwalificeren voor een tweede run en daarmee zou ze geen World Cup-punten hebben gepakt. Met een 35e plaats strandde ze op 0,25 seconde van de 30e plaats, die recht geeft op een startplek voor de tweede run.

De strijd om de dagzege ging tussen de grote namen Vlhova, Bassino, Gisin, Shiffrin, Hector en Gut-Behrami. Na de eerste run ging de Slowaakse Petra Vlhova, die al drie World Cups won dit seizoen, aan de leiding. Pepijn van Schijndel, coördinator topsport en talentherkenning, gaf vlak na afloop van de eerste run al aan dat de wind een grote factor was en dat er geen sprake was van eerlijke omstandigheden voor alle skiesters.

De tweede run werd vervolgens dan ook eerst uitgesteld en vervolgens afgelast vanwege de stevige wind. Er werd geen officiële winnares uitgeroepen.

Op dinsdag staat er een World Cup slalom in Semmering op de planning. Ook dan staat Adriana Jelinkova aan de start.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Petra Vlhova 1:02.15 - -
2 Marta Bassino 1:02.37 - -
3 Michelle Gisin 1:02.50 - -
35 Adriana Jelinkova 1:05.36 DNQ -

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.