Bibian Mentel-Spee overleden

MarkVermeulen op 29 maart 2021· 11 reacties

Foto: Mathilde Dusol
Met grote verslagenheid heeft de Nederlandse Ski Vereniging kennis genomen van het overlijden van oud-selectielid, Olympisch kampioene en erelid. De Nederlandse wintersportfamilie verliest één van haar grootste inspiratoren en een stralend voorbeeld van doorzettingsvermogen en veerkracht.

Positieve instelling

Bibian werd geboren op 27 september 1972 in Utrecht. Tijdens haar studententijd raakte ze verknocht aan het snowboarden. Ze vertrok naar de bergen om zich volledig te focussen op het snowboarden en in 1996 nam ze voor het eerst deel aan een World Cup halfpipe. Begin 1997 werd ze bij de World Cup in het Franse Morzine zevende, waarmee ze een mooie carrière tegemoet leek te gaan. Maar zoals bekend bleef het leven van Bibian niet zonder tegenslagen. Haar fysieke en mentale weerbaarheid werden meermaals op de proef gesteld door terugkerende kanker, maar dankzij haar positieve instelling en doorzettingsvermogen is ze door de jaren heen een boegbeeld van de Nederlandse wintersport geworden.

Doorzettingsvermogen

In aanloop naar de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 werd bij Bibian botkanker geconstateerd. Uiteindelijk volgde een amputatie van haar rechterbeen, maar getekend door haar doorzettingsvermogen stond ze amper vier maanden later met een prothese alweer op een snowboard.

Paralympisch goud

Bibian bleef het snowboarden een warm hart toedragen en startte een lobby om het snowboarden op de Paralympische Spelen te krijgen. Haar lobby slaagde: op de Paralympische Spelen van Sochi in 2014 werd er voor de eerste keer om de medailles gesnowboard en bovendien stond Bibian zelf ook aan de start. Zij won goud op het onderdeel snowboardcross. Ook werd ze tijdens het NOC*NSF Sportgala van dat jaar verkozen tot Paralympisch sporter van het jaar.

Hoewel zij in 2016 opnieuw geconfronteerd werd met kanker, prolongeerde ze in 2018 in Pyeongchang haar titel op de snowboardcross. Bovendien won ze in Zuid-Korea ook de gouden medaille op het onderdeel ‘banked slalom’, wat resulteerde in haar tweede verkiezing tot Paralympisch sporter van het jaar bij het NOC*NSF Sportgala.

Wereldtitels

Naast haar titels op de Paralympische Spelen behaalde Bibian ook zeven wereldtitels als parasnowboarder. Ze werd eveneens zeven keer Nederlands kampioen op de halfpipe en de snowboardcross (valide), waarbij ze haar zevende titel in 2002 met prothese behaalde.

Dankzij haar prestaties, positiviteit en doorzettingsvermogen werd Bibian door de jaren heen een bekende Nederlander. Bibian zette haar bekendheid in om met de Mentelity Foundation kinderen en jongvolwassenen met een fysieke en mentale uitdaging te inspireren en te stimuleren. Het was Bibians droom om gelijke kansen voor mensen met een lichamelijke uitdaging te bewerkstelligen.

Erelid

Bibian werd op 12 april 2014 door de leden van de Nederlandse Ski Vereniging benoemd tot erelid. Vanwege haar inzet om parasnowboarden op de Paralympische agenda te krijgen, heeft de IPC haar de Wang Youn Dai Award toegekend in 2014. Recent kreeg Bibian haar eigen Speciale Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, een Cruyff Court dat volledig is ingericht voor de kinderen en volwassenen die daar revalideren.

Namens alle collega’s wensen wij Edwin, Julian, Annabella, Laila en de overige familie, vrienden en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Veenhoorn30 maart 2021 · 07:12

Daar word je stil van. Een icoon. Sterkte aan de nabestaanden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Leon10030 maart 2021 · 07:32

Tomeloze bewondering voor deze vrouw, een voorbeeld voor ons allemaal.

FLS7030 maart 2021 · 08:42

Ik gun iedereen zo’n inspiratiebron.

Fun Lovin' Skier
Amelm30 maart 2021 · 09:24

Goed artikel over een verschrikkelijk sterke en bewonderingswaardige vrouw! Helaas kan deze strijd niet gewonnen worden:(

Bart1430 maart 2021 · 12:58

Wat een verdrietig bericht. Het doet me goed om alle mooie berichten over Bibian te lezen!

Ik heb haar een aantal keer ontmoet door mijn vrijwilligerswerk in het G-skiën, echt een topper!

Martin930 maart 2021 · 13:27

Hoe iemand ondanks alle tegenslagen, zo lang en zo positief in het leven kan staan is bewonderenswaardig! Bibian is een inspirerend mens en zoals Chris Vos gister zei in een reactie :
’ iedereen zou een beetje Bibian in zich moeten hebben, dan zou de wereld een stuk leuker en mooier zijn’

Ik hoop dat Bibian, waar ze nu ook is, voor altijd in witte poeder de mooiste lijnen mag rijden! Rust zacht 🏂 ❤️

I like snow!
Marije7730 maart 2021 · 20:37

https://nos.nl/l/2374718

Vanavond om 22:10 op NPO2 documentaire.

Prachtige positieve inspirerende vrouw.

Valdewanne31 maart 2021 · 15:48

Diep respect, wat een kanjer vrouw. Heel veel sterkte aan nabestaanden!

NachtBroeder1 april 2021 · 16:29

Prachtige & sterke vrouw! Heel veel bewondering voor haar. Rust zacht!

ErikM1 april 2021 · 21:18

Zoals ik haar de afgelopen periode heb gezien in de diverse optredens, daar heb ik geen woorden voor. Zo oprecht, positief en genietend van de kleine dingen. Werkelijk een voorbeeld voor velen, in ieder geval voor mij. Rust zacht Bibian en weet dat jouw gedachtegoed voortleeft.

nils33 april 2021 · 11:21

Wereldvrouw!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.