Nuance gewenst bij negatieve reisadviezen

Roel op 29 oktober 2020· 92 reacties

null

Het reisadvies voor heel Oostenrijk en Italië veranderde gisteren van code geel naar oranje. Dat betekent dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt om nog naar deze landen op vakantie te gaan en alleen te reizen als dat noodzakelijk is. Daar bovenop kwam nog het advies van het OMT om deze winter niet op vakantie te gaan. Toch kan enige nuance omtrent alle negatieve berichtgeving geen kwaad.

Reisadviezen zijn momentopnamen

Meteen na bekendmaking van het OMT-advies kwam reisbrancheorganisatie ANVR met een woedende verklaring dat de reiswereld definitief de nek wordt omgedraaid. Ook uit andere hoeken kwamen emotionele reacties, maar laten we het nuchter proberen te bekijken. In het advies gaat het OMT uit van een epidemiologische situatie die in de wintervakantieperiode nog niet onder controle is. Op dit moment is dat inderdaad duidelijk niet het geval, wat verklaart waarom bijna heel Europa oranje kleurt.

Te vroeg advies

Maar laten we eerlijk zijn, de wintervakantieperiode begint pas met kerst, oftewel het duurt nog zeven weken voordat de eerste grote groep wintersporters op vakantie zou gaan. Reisadviezen kunnen veranderen zoals ze dat de afgelopen maanden steeds hebben gedaan, dus om alvast een voorschot te nemen op een negatief reisadvies - ook nog eens voor de gehele wintervakantieperiode - vinden we jammer.

Maatregelen in de Alpen

Natuurlijk brengen verplaatsingen (dus ook vakanties) risico’s met zich mee, maar in het advies wordt gezegd dat de risico’s van wintersportvakanties vooral zijn gerelateerd aan groepsverblijven, groepsvervoer, gedrag (o.a. bezoek aan drankgelegenheden) en druk op de mogelijkheid om afstand te houden (bijvoorbeeld bij skiliften).

  • Allereerst is van ‘normale’ drankgelegenheden in de Alpen al lang geen sprake meer, vaak golden hier strengere regels dan bij ons. De après-ski zal in de oude vorm niet voor komen deze winter. Geen hossende mensenmassa’s in dampende kroegen dus, maar après-ski paleizen die zijn omgebouwd tot restaurants met rustige muziek.
  • Daarnaast zijn er volop keuzes te maken. Je kunt in een appartement verblijven, met de auto komen en een rustig skigebied uitzoeken waar geen gondels zijn en je alleen in de open lucht vertoeft. Er is veel te kiezen, vooral nu veel mensen nog niet geboekt hebben.

Overigens pleit het OMT voor meer EU-afstemming en internationale consistentie van maatregelen. Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Het kan niet zo zijn dat je in land X mondkapjes moet dragen in de lift, terwijl in land Y een sjaal voldoende is.

null

Verschillende situaties in Italië

Dan komen we bij de nieuwsvoorziening over de maatregelen zelf. Eerder berichtten we over de voorlopige sluiting van skigebieden in Italië vanwege een noodwet die maakt dat de liften tot 24 november gesloten moeten blijven. Een uitzondering geldt voor sporters die trainen voor de Olympische Spelen en professionele atleten. En inderdaad, Breuil-Cervinia meldde op hun website dat het gebied dicht moest. Niet snel daarna verschenen er echter foto’s van skigebieden in Zuid-Tirol waar de liften wel degelijk draaiden en waar ook gewone wintersporters op te zien waren.

Dus hoe zit het nu? Sytske Maaijen van Active Italia, verantwoordelijk voor de communicatie van enkele skigebieden in Trentino, legde het ons haarfijn uit. Wetgeving die door ‘Rome’ wordt uitgevaardigd geldt niet automatisch voor Trentino en Zuid-Tirol, een nuance die in veel berichtgeving ontbreekt. De provincies Trentino en Zuid-Tirol kennen sinds 1948 een grote mate van autonomie, waardoor ze eigen bevoegdheden en middelen hebben. Dat er nu twee skigebieden in Zuid-Tirol - Sulden am Ortler en de Schnalstaler Gletscher - voor iedereen open zijn is hiervan een gevolg. Arno Kompatscher, gouverneur van Zuid-Tirol, heeft zondag een verordening ondertekend waarmee hij de regels van de nationale noodwet niet doorvoert voor skiliften. Tot nader order kan er dus in deze twee skigebieden geskied worden. Overigens onder de voorwaarde dat de liften maar voor 80% mogen worden gevuld, ook zo’n eigen maatregel in de provincie Zuid-Tirol.

Er wordt normaal geskied in het Italiaanse Sulden (Solda), beeld van 28 oktober
Er wordt normaal geskied in het Italiaanse Sulden (Solda), beeld van 28 oktober

Zo ligt de werkelijkheid soms net iets anders dan nieuwskoppen ons in eerste instantie doen geloven. Voor de overige skigebieden (die pas later openen) is het nog afwachten. Skigebieden mogen voor normale wintersporters pas open als ze gezamenlijke regels opstellen ter voorkoming van groepsvorming van personen. Deze protocollen zijn inmiddels gepresenteerd en liggen ter goedkeuring bij de landelijke overheid. Als ze worden goedgekeurd gelden voor alle skigebieden dezelfde regels.

Niet de wintersport op voorhand afschrijven

Skigebieden zelf treffen immers ook maatregelen. Het is in hun eigen belang geen “tweede Ischgl” te worden. Zoals Henri liet weten heeft de Stubaier Gletscher zichtbaar geleerd van de drukte een paar weken terug. Zo zullen er de komende weken nog meer problemen opdoemen, waarop kan worden bijgestuurd. Bijvoorbeeld door op grotere schaal een beperking van de liftcapaciteit in te stellen.

De vraag is dan ook, bereiken we niet meer met het verbeteren van maatregelen, goede communicatie en handhaving van regels dan de wintersport op voorhand af te schrijven?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank voor deze prettige nuancering! Verder blijft het dus in spanning afwachten voor de kerst, en dit keer eens niet vanwege de hoeveelheid sneeuw, want dat jaarlijks terugkerende fenomeen lijkt dit jaar wel een van mijn minste zorgen…

Goed artikel! Wat mij betreft moeten inderdaad geen voorbarige conclusies worden getrokken, wie weet hoe het er over 5 weken uitziet. Zuid Tirol vaart kennelijk al zijn eigen koers, ik ben heel benieuwd hoe dit verder allemaal uitpakt maar hoop heeeeel erg dat ik nog ergens een keer weg kan. Heb nu 12 december staan maar vrees dat pas na de kerst de kans groter is, al kan ik mazzel hebben dat ze juist net voor de kerst soepeler zijn dan met kerst en daarna.

Dank voor deze prettige nuancering! Verder blijft het dus in spanning afwachten voor de kerst, en dit keer eens niet vanwege de hoeveelheid sneeuw, want dat jaarlijks terugkerende fenomeen lijkt dit jaar wel een van mijn minste zorgen…

paolie op 29 okt 2020 15:30

Had je een jaar geleden geroepen dat in '20 de hoeveelheid sneeuw met kerst bijzaak zou zijn op deze site, was je voor gek verklaard en opgesloten denk ik ;)

Edwin van Riel

Goed artikel Roel!
Het is wat je zegt pas dat over 7 weken de winterperiode aanbreekt, dan pas zullen we weten hoe het ervoor staat in de Alpenlanden. Ik had afgelopen voorjaar al geboekt voor half januari, en het is gewoon rustig afwachten wat er verder gebeurd. Kan het niet, dan helaas niet. Kan het wel, dan wel met alle regels in acht nemen.

Prima artikel, gewoon afwachten en maar weer geduld hebben. 🤷‍♂️

Bla, bla, bla.

Dank Roel, als de corona crisis iets extra duidelijk heeft gemaakt is dat de media gek is op een lekker smoelende (clickbait) titel zonder de benodigde achtergronden. Het is helaas nog koffiedik kijken wat de politiek beslist.

Ik heb ter voorbereiding alvast de reisverzekering omgezet naar een partij (ANWB) die wel uitkeert bij een oranje advies als het niet corona gerelateerd is. Snap dat het enige doel van verzekering is om zo weinig mogelijk te hoeven uitkeren, maar vind het toch bijzonder dat je bij een gebroken been veelal niet uitgekeerd krijgt terwijl dit niks met corona te maken heeft. Houdt dit in in ieder geval in de gaten mocht de roep om het witte poeder ondanks het oranje advies te groot worden :)

*bericht bewerkt door Gerwin op 29 okt 2020 16:21

Fijne nuancering! Blijft een erg bijzonder advies van het OMT, juist voor een vakantie, in de buiten lucht, met goede maatregelen nu, die coronaproof is. Mis ook elke onderbouwing hiervoor van het OMT. Spreek je dan ook uit over andere reizen, waarvoor nu nog steeds 250 man in een vliegtuig stappen. Afijn, blijft afwachten. Als het met kerst kan (en mag) wil ik paar dagen gaan, anders in de voorjaarsvakantie (is al geboekt) en als dat niet kan even voor Pasen. We blijven hopen hé 😁.

Mooi en helder artikel. Veel nieuwssites willen pakkende koppen, maar het is vaak veel genuanceerder.

We zullen het allemaal wel zien. Zolang de reisadviezen geen roet in het eten gooien, denk ik dat ik de sneeuw wel in ga :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

nuance of niet, je bent gewoon een ezel als je vandaag de dag “ik MOET op vakantie” roept.

nuance of niet, je bent gewoon een ezel als je vandaag de dag “ik MOET op vakantie” roept.

dekkie op 29 okt 2020 19:00

Ik roep het niet maar denk het wel…

Probleem met kerst en krokus is de hoeveelheid mensen die in dezelfde periode op vakantie willen, niet anders kunnen. Spreiden zou een oplossing zijn. Ik zie het niet gebeuren dit jaar, wintersport.

Karin Es

Kerst en krokus zijn inderdaad een groter risico. Zou me dan ook niet verbazen als het rivm (als de situatie in de alpenlanden beter wordt) misschien toch wat ‘treuzelt’ met het aanpassen tot na de kerstvakantie…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Volgens Sud Tirol news valt dat ‘andere regels’ erg tegen en moeten ze zich gewoon aan de landsregels (gaan) houden.

Goed geschreven roel!

Seriously snow addicted family!

Inderdaad Roel, verbeteren van de maatregelen, goede communicatie en handhaving zijn aangewezen. Daarbij ook volgen van de maatregelen door de skiërs, ook waar niet gecontroleerd of gehandhaafd wordt.
Ik schrijf zeker niet van te voren af en hoop dat bovenstaande in orde komt. Er is nog wel wat werk aan de winkel vooral het zo ver is, op alle vlakken.

*bericht bewerkt door DirkG op 30 okt 2020 00:33

Dirk - LIVE unITed

Zuid-Tirol volgt Wenen, niet Rome 😉

Goed verhaal. Ik heb alleen het gevoel dat wij wintersporters alles willen aangrijpen en erbij halen om straks toch op vakantie te kunnen.
Ik hoop dat uiteraard ook maar toch tegen beter weten in…
We gaan het zien.

Aftellen maar!

Goed verhaal. Ik heb alleen het gevoel dat wij wintersporters alles willen aangrijpen en erbij halen om straks toch op vakantie te kunnen.
Ik hoop dat uiteraard ook maar toch tegen beter weten in…
We gaan het zien.

Matthieu op 30 okt 2020 08:4

Ik heb ook een grote wens om op wintersport te gaan. Het is de enige vakantie waar ik echt volledig ontspannen weer van terug kom. De hele dag buiten, in de alpen tussen de bergen, met hopelijk mooie sneeuw en mooi weer. Vorig jaar moest ik vlak voor de lockdown mijn trip naar Italië afblazen ivm lockdown (was ook een goed idee achteraf gezien). Maar het idee dat ik twee jaar lang niet naar de sneeuw kan, maakt me wel een beetje verdrietig. Ik heb mijn vierjarige zoontje vorig jaar sneeuw belooft, en hij vraagt me elke week of we dit jaar wel sneeuw gaan zien (er viel in Nederland ook niks, dus dat was teleurstellend).

Ik hoop dat met de nieuwe inzichten mbt verspreiding van het virus we toch veilig op reis kunnen gaan. Het sluiten van Après Ski, extra maatregelen in liften, bij de skilessen, dan zou er toch iets mogelijk moeten zijn?

Ik heb geboekt, en hoop maar op goed nieuws. En dat wij zelf natuurlijk ook gezond blijven. Ik reken nergens op, maar als we kunnen, dan geniet ik van elke seconde. Zelfs van de lange autorit ernaar toe ;)

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik vind het geweldig dat er alleen maar wordt uitgegaan van skiënde wintersporters. Er zijn ook mensen die gaan om te langlaufen en gewoon te wandelen, deze mensen hoeven niet in een rij te staan.

Denial is not just a river in Egypt…

Je kan het nuanceren noemen, maar waar het eigenlijk op neerkomt is rationaliseren waarom jouw eigen individuele vrijheid voorrang heeft op een maatschappelijke crisis waarvan de omvang ongekend is.

Het enige realistische wapen dat we het komende winterseizoen hebben tegen het vermaledijde corona-virus is het proberen onder controle houden van het aantal besmettingen, en dat betekent enerzijds het gericht beperken van het aantal personen waarmee je (live) interacties hebt (elke interactie draagt een risico op besmetting), en anderzijds het beperken van contacten tussen gemeenschappen die doorgaans geen rechstreeks contact hebben met elkaar zodat uitbraken lokaal – en dus beperkt – blijven.

Hoe je het ook draait of keert, treedt een wintersportvakantie beide principes met de voeten. Je zal in nauw persoonlijk contact komen met veel verschillende mensen (skiliften, skilessen, hotels, bussen, restaurants, …), en na een mogelijke besmetting verspreid je deze tussen doorgaans geografisch gespreide gemeenschappen (denk maar aan wat er in Ischgl gebeurd is).

Daar komt dan nog eens bovenop dat het grote probleem met de pandemie niet de individuele zieke is, maar wel het vermogen van ons gezondheidssysteem om dat allemaal tegelijkertijd te verwerken op het punt van springen staat. In ziekenhuizen zitten ze dus echt niet te wachten om daar ook nog eens de wintersportblessures bij te krijgen.

Nu zeggen dat we “nog niet weten hoe het er binnen een paar maanden uit gaat zien” negeert de basisregels van de logica, alles wat we we geleerd hebben in de eerste golf, de prevalentie van het virus nu en de huidige belasting van de gezondheidszorg, en alles wat elke biostatisticus en viroloog tijdens het laatste half jaar heeft verteld. Zeggen dat jij als individu die risico’s wel kan vermijden, is in het beste geval jezelf voor de gek houden, en in het slechtste geval een dikke middenvinger naar de mensen die al maanden proberen het zorg-kaartenhuisje overeind te houden en ondertussen mogen uitkijken naar een dikke miserie-winter.

Ik ben een optimist tot in de kist. Ik heb (in betere corona-tijden) ook een reservatie gemaakt om in januari te gaan (short)skiën, en heb vorige maand mijn snowworld-jaarkaart weer netjes verlengd. Maar in de huidige omstandigheden zie ik niet hoe ik deze winter in de alpen zou kunnen gaan skiën zonder dat mijn persoonlijk pleziertje een maatschappelijke kost heeft die op dit moment eenvoudigweg niet te verantwoorden is.

Mijn persoonlijke hoop is dat tegen de paasvakantie de kentering is ingezet, en er een reëel zicht is op grootschalige vaccinatie van zorgpersoneel en risicogroepen zodat de druk van de ketel kan in onze gezondheidszorg. En anders wordt het maar een jaartje zonder skiën in de Alpen. Dan blijft er weer wat meer budget over voor nieuw materiaal of training eens het wel terug kan :-).

Zoveel lees- en begrijpbare wijsheid op het formaat van 1 A4’tje heb ik hier de laatste weken nog niet gelezen.

Mooi verwoord @Morzel 👏👌

*bericht bewerkt door dan58 op 30 okt 2020 13:13

Born to run. B.S.

@Morzel, volledig mee eens, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik vind het artikel wel een beetje een “Wij van wc-eend adviseren: wc-eend” gehalte hebben.

De volgende oproep geeft aan hoe groot de druk is die de zorgmedewerkers momenteel voelen en de vrees die ze hebben voor de komende winter. Als deze mensen opbranden zijn we daar met zijn allen verantwoordelijk voor en zijn we nog verder van huis.
https://www.facebook.com/NoordwestZiekenhuisgroep/videos/170…

En anders wordt het maar een jaartje zonder skiën in de Alpen. Dan blijft er weer wat meer budget over voor nieuw materiaal of training eens het wel terug kan :-).

Morzel op 30 okt 2020 12:55

Hopelijk kan je dan nog ergens terecht om je budget te spenderen. 🙂
Zoals mijn bevriend hotelier uit Zuid-Tirol laatst zei: “1 seizoen kunnen we wel aan maar een 2e niet.”
De man zijn hotel ligt nog niet eens in skigebied…

Bla, bla, bla.

*bericht bewerkt door DirkG op 30 okt 2020 14:18

Dirk - LIVE unITed

@Morzel, volledig mee eens, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik vind het artikel wel een beetje een “Wij van wc-eend adviseren: wc-eend” gehalte hebben.

De volgende oproep geeft aan hoe groot de druk is die de zorgmedewerkers momenteel voelen en de vrees die ze hebben voor de komende winter. Als deze mensen opbranden zijn we daar met zijn allen verantwoordelijk voor en zijn we nog verder van huis.
https://www.facebook.com/NoordwestZiekenhuisgroep/videos/170…

Dauerschneefall op 30 okt 2020 13:32

Zoveel lees- en begrijpbare wijsheid op het formaat van 1 A4’tje heb ik hier de laatste weken nog niet gelezen.

Mooi verwoord @Morzel 👏👌

dan58 op 30 okt 2020 13:10

Ik sluit met hier volledig bij aan. Top Morzel!

Dirk - LIVE unITed

Veel waarheden @morzel, maar niet de waarheden die we eigenlijk willen horen.
Het beste wat wellicht kan gebeuren, is dat er 0,0cm sneeuw valt en de temperaturen te warm zijn voor kunstsneeuw… of brengt dat weer een nieuw probleem met zich mee.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Hopelijk kan je dan nog ergens terecht om je budget te spenderen. 🙂
Zoals mijn bevriend hotelier uit Zuid-Tirol laatst zei: “1 seizoen kunnen we wel aan maar een 2e niet.”
De man zijn hotel ligt nog niet eens in skigebied…

bartvwg op 30 okt 2020 13:35

Dat is iets waar we helaas allemaal mee te maken hebben. Ook de lokale horeca, culturele instellingen, sportclubs, … gaan door een zware periode. Ik mag hopen dat we daar als maatschappij een antwoord voor vinden. Belastingen betalen we nu eenmaal om een solidariteitssysteem gaande te houden zodat de verschillende niveau’s van overheid voor dit soort gebeurtenissen een antwoord kan bieden.

Het zal allicht nog jaren duren vooraleer deze tegenslag helemaal verwerkt is.

Grappig, de dominee, de koopman, de excuus-Truus, je komt ze hier allemaal tegen. Vakantie als een moreel dilemma, wie had dat ooit gedacht.

Life is what happens while you were checking your phone

Grappig, de dominee, de koopman, de excuus-Truus, je komt ze hier allemaal tegen.

Leon100 op 30 okt 2020 17:12

De typetjesformuleerder, die is er ook altijd bij.
Doorgaans tegen 't eind met een concluderend zinnetje.

Bla, bla, bla.

Eerst vond iedereen het een topartikel.
Toen kwam er een kritisch geluid.
En toen vond iedereen dat opeens top.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie