Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Winter slaat deze week toe!

Roel op 29 november 2020· 7 reacties


Het zat er al een tijdje aan te te komen, maar er staat nu echt een forse Alpendump op de kaart. De zuidkant van de Alpen, en dan vooral Italië, kan zich voorzichtig gaan opmaken voor tientallen centimeters en misschien wel meer dan 1 meter sneeuw! De animatie hierboven, die tot en met vrijdag loopt, toont hiervan nog maar het begin! Het roer gaat in ieder geval om, en dinsdag krijgt ook het Sauerland de eerste serieuze sneeuw.

Middelgebergten ook in de prijzen

De langgerekte gordel van hogedruk boven Europa die zo lang voor het rustige, zachte weer heeft gezorgd wordt dinsdag definitief doorbroken door een kleine storing die vanuit Scandinavië komt afzakken. In het kielzog komt koudere lucht mee die dinsdag in Duitsland al voor sneeuw zal zorgen. Op veel plaatsen in Midden- en Zuid-Duitsland valt 1 tot 5 centimeter, in Winterberg en Willingen mogelijk 15 centimeter, en het Zwarte Woud en de Franse Vogezen krijgen zelfs meer dan 30 centimeter! Dat is serieus werk na de slappe hap van de voorbije herfst.

De storing geeft dinsdag ook in de Alpen sneeuw van betekenis, maar dan vooral in Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg (tot 30 centimeter). Elders valt minder maar het geeft de Alpen weer een winterse aanblik. Heel anders dan nu, hoewel de mist die de laatste dagen in de dalen hangt vanaf boven ook bijzonder mooi is.

Innsbruck (onzichtbaar) vanaf de Nordkette

In Obertauern zijn (boven de mist) veel toerskiërs onderweg vandaag. Ze lopen over de gesloten pistes naar boven.

Volgende dump is voor het zuiden

De passage van de storing betekent zoals gezegd een definitieve doorbraak, want het blijft vanaf dan onrustig. Vooral aan de zuidkant van de Alpen. De storing blijft nog even rondtollen boven de Middellandse Zee en geeft woensdag en donderdag vooral in het Oostenrijkse Karinthië nog wat sneeuw. Elders komt de zon terug, maar niet voor lang. Vanaf vrijdag komt er een serieuze südstau op gang vanaf de warme, energierijke Middellandse Zee.

Verwachte sneeuwval in de Dolomieten t/m vrijdag

Vrijdag begint het eerst in de Franse Alpen te sneeuwen maar al snel slaat dit over naar Italië waar veel grotere hoeveelheden worden berekend. Het kaartje hierboven toont slechts het begin van deze fase, want in drie dagen tijd berekenen de twee belangrijkste weercomputers, GFS en ECMWF, meer dan 200 (lokaal zelfs 300) millimeter neerslag voor de Dolomieten! Dat kan aan de grond met gemak meer dan 1 meter sneeuw opleveren. Mogelijk zelfs veel meer als de temperatuur niet teveel stijgt, want dat is een risico. Volgens de berekeningen sneeuwt en regent het het hele weekend door, maar sijpelt er wel steeds zachtere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens kan stijgen.

Maar dat is nog allemaal ver weg. Laten we de ontwikkelingen eerst maar eens rustig gaan volgen om te zien of het allemaal precies gaat lopen volgens het spoorboekje waar GFS en ECMWF zo unaniem in meegaan. Mocht deze dump inderdaad zwaar uitpakken, dan is dat vooral de ‘verdienste’ van het Europese model (ECMWF) want dit voorziet dit scenario al dagen. Het Amerikaanse GFS zwabberde constant en heeft zich nu pas echt bij de Europeanen aangesloten. Hoe dan ook, we gaan een spannende week tegemoet.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tonruijs29 november 2020 · 11:14

Kijk dat is weer eens goed nieuws

Matthias12329 november 2020 · 13:08

Winter in het Sauerland, Willingen vanmorgen:

Born to Ride
nils329 november 2020 · 13:48

Die mensen in de Dolomieten worden gek!! De boel op slot in een zeer belangrijke periode voor de Italianen (qua wintersport) en dan ook nog eens gratis sneeuw uit de lucht i.p.v. kanonnensneeuw.

KarinEs29 november 2020 · 14:09

Ai ai, ja ik word ook gek… in maart naar Pozza di Fassa… zou het kunnen, mogen? Laten we duimen met zijn allen dat het vaccin er snel komt. Nog ff de schouders eronder mensen!!! Verheug me nu al op de mooie beelden straks van besneeuwde landschappen. Heerlijk toch ieder jaar weer deze tijd. Heb een mooie zondag verder winterliefhebbers!

Karin Es
MountainHugger29 november 2020 · 20:44

Ok… Beide modellen ECMWF en GFS geven in het weekend van Sinterklaas (hoe toepasselijk) meer dan een meter sneeuw.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Rob9730 november 2020 · 09:51

Godsamme het is eindelijk zo ver, super nieuws @roel ! zat toch al weken die weerkaart in de gaten te houden en tot zo ver was er weinig tot niks aan, nu eindelijk goed nieuws! :)

Roelauteur30 november 2020 · 10:09

@Rob97 klopt eindelijk leven in de tent :-). Ook al hebben we nu niet zoveel aan deze sneeuwval, later in het seizoen misschien zijn we er misschien blij mee!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie