Oostenrijk: sneeuw in augustus

Roel op 30 augustus 2021· 5 reacties

Zugspitze, op de grens van Oostenrijk en Duitsland
Zugspitze, op de grens van Oostenrijk en Duitsland

Hoewel de schoolvakanties in Zuid-Nederland nog een weekje duren, sneeuwt het al in de Alpen. Sinds afgelopen weekend is er vooral in Oostenrijk regelmatig sneeuw gevallen en het is nog steeds niet helemaal gedaan. Boven de 2500 tot 3000 meter ziet het er zelfs behoorlijk winters uit, zoals op de Zugspitze op de grens van Oostenrijk en Duitsland waar vanochtend 30cm werd gemeten.

Lagedrukgebied “Nick”

De sneeuwval hangt samen met het lagedrukgebied “Nick” dat al een paar dagen rondcirkelt boven Polen. Met een noordoostelijke stroming stroomt hierdoor koele, vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen. De lucht kan hier niet verder waardoor deze wordt gedwongen op te stijgen, nog verder afkoelt en sneeuw laat vallen. Sinds vrijdag valt er dan ook bijna dagelijks sneeuw, gisterochtend zelfs even beneden de 2000 meter. Niet bepaald vakantieweer dus, maar wel erg lekker om in de stemming te komen voor een hopelijk sneeuwrijke winter.

Niet zeldzaam

Hoe bijzonder het ook lijkt in de zomer, sneeuw in augustus is geen zeldzaamheid in de Alpen. Bijna ieder jaar zijn er wel momenten in juli en augustus waarop het sneeuwt in de Alpen. Soms zelfs heel veel, zoals op 26 augustus 2018.

Alta Badia, 26 augustus 2018
Alta Badia, 26 augustus 2018

Toen werden zelfs de dalen van de Italiaanse Dolomieten wit (zie het beeld hierboven). Hogerop vielen er tientallen centimeters en was het even diepwinters. De komende tijd is het met het winterweer weer gedaan. Het wordt warmer en de lucht wordt droger. Komend weekend is in de dalen een lokale dertiger zelfs niet uitgesloten. Op 3000 meter hoogte is het dan ongeveer +8 graden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Heerlijk! Ik ben benieuwd wat de winter 2021/2022 brengt…

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.

Ja ik ben ook benieuwd naar de ‘stand’ van de gele gentiaan. 😊

*bericht bewerkt door Elly3 op 30 aug 2021 17:34

Dienten Die Alte schule

Toch 1 iets positiefs aan het weer de vroege sneeuw.
Geen lente ,geen zomer geef ons maar een koude winter met veel sneeuw

null

Meine Liebe… <3

Let it snow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie