MarkVermeulen op 30 november 2020

Maarten Meiners op archiefbeeld

Een dag na de historische prestatie van Adriana Jelinkova kwam ook Maarten Meiners in actie op de parallelreuzenslalom bij de World Cup in Lech/Zürs. Hij wist zich in de kwalificatie niet bij de zestien snelsten te voegen en daarom kwam hij niet in actie in de knock-outfase. Meiners werd uiteindelijk 43e, de winst ging naar de Fransman Alexis Pinturault.

Parallel(reuzen)slalom een noviteit in het skiën

Sinds vorig seizoen wordt een aantal keer per seizoen een parallelwedstrijd georganiseerd. Dit kan in de vorm van een slalom of reuzenslalom zijn. Bij deze parallelwedstrijden liggen twee identieke parcours, een rode en een blauwe, naast elkaar, waarbij de skiërs tegelijkertijd starten. Na deze eerste run, skiën ze nog een tweede run. Dit doen ze in het andere parcours, zodat beide skiërs een keer het rode en het blauwe parcours hebben geskied. De 16 snelsten gaan door naar de volgende ronde.

Vanaf dan gaan de 16 snelste skiërs met elkaar de strijd aan in een knock-outfase totdat er een winnaar overblijft.

In het snowboarden is het parallel racen gebruikelijker dan in het skiën. Op de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 won Nicolien Sauerbreij een gouden medaille op de parallelreuzenslalom.

Kwalificatie: Geen knock-outfase voor Meiners

In de kwalificatie streden 65 verschillende skiërs voor een plekje in de knockout-fase. Dit betekent dat uiteindelijk 49 van de mannen aan de start geen plaats in de knock-outfase konden bemachtigen. Ook de World Cup van Maarten Meiners zat er na twee runs in de kwalificatieronde op, hij noteerde de 43ste tijd.

De grootste verrassing in de kwalificatierun was allicht de uitschakeling van de Noor Lucas Braathen. De man die vorige maand in Sölden enigszins verrassend de winst pakte op de reuzenslalom op de World Cup moest het in Lech/Zürs met een 18e plek doen. Gevestigde namen als Alexis Pinturault en Henrik Kristoffersen wisten zich wel te plaatsen.

Positie Atleet Blauw Rood Totaal
1 Stefan Luitz 22.86 22.91 45.77
2 Alexis Pinturault 22.82 22.98 45.80 (+0.03)
3 Alexander Schmid 22.87 22.97 45.84 (+0.07)
43 Maarten Meiners 23.45 23.58 47.03 (+1.26)

Fransman Pinturault voegt nog maar eens een World Cup toe aan palmares

In de knockout-fase van de World Cup parallelreuzenslalom bleven uiteindelijk de Noor Kristoffersen en Fransman Pinturault over. Zij streden in de finale om de winst. Pinturault nam in de eerste run een voorsprong van 0.16 seconden op de Noor. Kristoffersen snoepte in de tweede run nog iets van z’n achterstand weg, maar kwam uiteindelijk 0.11 seconden na Pinturault over de finish.

De Fransman won zo voor de dertigste keer in zijn carrière een World Cup. Op zijn palmares staan verder onder andere een wereldtitel op de combinatie, een Olympische zilveren medaille op de combinatie en twee Olympische bronzen medailles op de reuzenslalom.

In de kleine finale was Alexander Schmid in beide runs te snel voor Adrian Pertl in de strijd om het brons.