Eindejaarssurprise op de slalom: Gisin verslaat Shiffrin en Vlhova

MarkVermeulen op 30 december 2020

Gisin wint de World Cup slalom in Semmering

Michelle Gisin heeft haar eerste wereldbeker alpineskiën gewonnen na een boeiende strijd op dinsdag in Semmering. Sinds januari 2017 werd elke World Cup slalom voor vrouwen gewonnen door Mikaela Shiffrin of Petra Vlhova. Na 28 keer Shiffrin of Vlhova op de hoogste trede van het podium stond daar dinsdagavond de Zwitserse Gisin. De Nederlandse Adriana Jelinkova sloot haar succesvolle jaar af met een 41e plaats.

Snelle tweede run bezorgt Gisin de overwinning

Na de eerste run leidde Shiffrin voor Gisin met slechts tweehonderdste van een seconde, maar het was de Zwitserse die de tweede run beter skiede en de overwinning claimde. Hoewel Michelle Gisin nog niet eerder een World Cup won, staat op haar palmares wel een Olympische titel. In Pyeonchang op de olympische Winterspelen van 2018 boekte ze tot ieders verrassing op de combinatie de grootste overwinning uit haar carrière.

Het is gek. Ik heb de ongelooflijke reeks van twee reuzen verbroken.” aldus Michelle Gisin in een reactie aan de FIS over het beëindigen van de dominantie van Shiffrin en Vlhova.

Ook de Oostenrijkse Katharina Liensberger produceerde een stormachtige tweede run en pakte de tweede plaats. Voor de Oostenrijkse was dit haar beste prestatie op de World Cup tot nu toe: na vijf derde plekken stond ze nu een treedje hoger. Mikaela Shiffrin complementeerde het podium op de derde plek.

Het betekent dat Shiffrin er voor het eerst sinds haar eerste triomf in 2012 niet in is geslaagd om in een kalenderjaar een World Cup op de slalom te winnen. De Amerikaanse laste dit jaar echter een pauze in na het overlijden van haar vader. Halverwege december won ze wel de World Cup reuzenslalom in het Franse Courchevel.

Vlhova had elk van de voorgaande vijf slaloms gewonnen, maar eindigde net buiten de podiumplaatsen op de vierde plaats. De Slowaakse skiester was maandag gefrustreerd toen de reuzenslalom in Semmering werd afgelast vanwege de wind nadat ze na de eerste run de snelste tijd had geklokt.

Geen tweede run voor Adriana Jelinkova

De Nederlandse Adriana Jelinkova haalde de tweede run niet. De Oegstgeestse werd in de eerste run 41ste, waar alleen een plek bij de eerste 30 na de eerste run startrecht geeft voor een tweede run.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Michelle Gisin 51.11 50.94 1:42.05
2 Katharina Liensberger 51.41 50.75 1:42.16 (+0.11)
3 Mikaela Shiffrin 51.09 51.53 1:42.62
41 Adriana Jelinkova 54.82 DNQ -

Zo sloot Jelinkova een succesvol jaar af. Eind november wist ze op de parallelreuzenslalom in het Oostenrijkse Lech/Zürs te stunten en een voor Nederland historische prestatie neer te zetten. Ze werd tiende op de World Cup. Een historisch moment voor de Nederlandse skisport: nog nooit wist een Nederlandse vrouw zich in de top 10 van een World Cup te skiën.

Het goede gevoel en zelfvertrouw nam Jelinkova vanuit Oostenrijk mee naar het Franse Courchevel. Halverwege december wist ze daar wederom in de punten te skiën. Met een een 17e en een 23e plaats deed ze het wederom verdienstelijk.

Het grote doel voor de rest van het seizoen zullen de Wereldkampioenschappen alpineskiën in Cortina d’Ampezzo zijn. Deze vinden plaats van 8 tot en met 21 februari 2021.

De volgende World Cup voor de vrouwen is de slalom in Zagreb op zondag 3 januari.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.