Alpenweerpraat: Langzaam kouder

Roel op 05 november 2009· 7 reacties

Na 10-40cm op maandag is er gisteren nogmaals 10-30cm gevallen boven 2000m. Ietwat teleurstellend zijn de hoeveelheden in de lagergelegen gebieden. De vrij hoge sneeuwgrens in combinatie met de warme ondergrond hebben niet tot een fatsoenlijk sneeuwdek kunnen leiden.

Positieve uitzonderingen zijn er ook. Zo ligt er in de Dolomieten vanaf zo’n 1200m een flink pak sneeuw. Dit webcambeeld komt uit Val Gardena (I) met de prachtig aangelichte Langkofel, een indrukwekkende Dolomiet-reus. Hieronder nog enkele winterse plaatjes uit het Fassatal (I) en Osttirol (O).

vigo di fassa
vigo di fassa

Vigo di Fassa

LIENZ_ZETTERSFELD
LIENZ_ZETTERSFELD

Lienz (O)

Koudere lucht
Vanmiddag begint het in Frankrijk opnieuw licht te sneeuwen vanaf zo’n 1200m. Ook morgen is het wisselvallig door een kleine storing boven Noord-Italië. Dan vooral in de Italiaanse Alpen en het zuiden van Oostenrijk wat sneeuw. Wat echter gunstig is is dat de Alpen steeds verder ondergedompeld raken in de koude lucht.

Zaterdag bereikt een nieuw lagedrukgebied de Noordzee met aan de zuidflank een aantrekkende westenwind. Dat geeft neerslag in de Franse Alpen maar door de koudere lucht valt er al vanaf 1000m. sneeuw. Deze neerslag trekt daarna over de rest van de Alpen, met het zwaartepunt opnieuw voor de Italiaanse Alpen.

Hoop voor de noordkant
Begin volgende week zou het voor de noordalpen interessant kunnen worden. Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee breidt zich uit richting Polen. Ten westen hiervan komt een noordenwind te staan met als gevolg stuwingsneerslag aan de noordkant. Dit maakt grotere sneeuwhoeveelheden voor Oostenrijk en Zwitserland mogelijk. Daarover snel meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Schitterende vooruitzichten. Hopelijk valt ernog een metertje bij vanaf 1500m. Zodat we kunnen gebruik maken van al de pistes. Voorlopig ligt erop grotere hoogte al een goede basis. En mss zelfs sneeuw vant weekend in Winterberg en Ardennen. Waarschijnlijk geen grote hoeveelheden maar juist genoeg op leuke plaatjes t zien.

Wow roel! Heerlijke bericht om te lezen.

idd goede berichten zeg!

Los van het bericht, wat een prachtige foto’s!

Om echte kriebels te krijgen!! De bovenste foto van de langkofel is exact op de plaats waar ik ieder jaar heen ga! Deze webcam staat zelfs op het hotel waar we altijd verblijven… Kan dus bijna niet meer wachten met het zien van deze beelden!!

verdomme… ik zit te wachten op mn nieuwe auto!!! Dan kan ik effe lekker een weekende uitleven in de verse sneeuw!!! kan niet wachten. Hoop dat met bovenstaande prognose de toon is gezet voor dit winterseizoen

komt er een nieuw weerbericht?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie