Alpenweerpraat: sneeuw vanuit het zuiden

Roel op 08 november 2009· 9 reacties

Het sneeuwt weer. In Frankrijk en Zwitserland is sinds gisteren zo’n 10-15 cm gevallen, het westen van Oostenrijk kreeg hier ook wat van mee maar verder naar het oosten bleef het grotendeels droog. In Zermatt (Zw.) is in ieder geval een leuk laagje gevallen zoals je hiernaast kunt zien.

Soortgelijke beelden komen uit de Franse en West-Italiaanse Alpen, hieronder Val d’Isere.

valdisere
valdisere

Val d’Isere (F)

Vandaag sneeuw voor zuidalpen
Voordat de sneeuw zich over de rest van Oostenrijk uitbreidt is het vandaag de beurt aan de Italiaanse en Zuid-Oostenrijkse Alpen. Onder invloed van een depressie boven Italië krijgen de zuidalpen te maken met de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee. Sneeuw valt vanaf zo’n 1000m. Ik hou rekening met 10-30cm in de Dolomieten, Osttirol en Karinthië, lokaal mogelijk meer.

images.php
images.php

De südstau van vandaag in beeld (bron: Sat24)

Sneeuw voor noordkant
Lange tijd bleef het onduidelijk of de sneeuw de noordkant van de Alpen zou gaan treffen. De meest bekende skigebieden van Oostenrijk bevinden zich hier. Het lijkt er nu op dat ze daar morgen inderdaad sneeuw krijgen, maar ik vrees dat het niet bijzonder veel zal zijn.

Het eerdergenoemde lagedrukgebied breidt zich weliswaar richting Polen uit maar is minder actief dan het zich liet aanzien. De wind die naar het noord(oost)en draait zorgt daardoor voor minder stuwing. Niettemin kan er 10-20cm gaan vallen, het meeste is waarschijnlijk bestemd voor Zwitserland.

De dagen daarna vult de lagedruk boven Midden-Europa op, overigens zonder dat hogedrukgebieden daar gebruik van weten te maken. Als gevolg daarvan blijft er een vochtige zwakke noord- tot noordoostelijke wind staan met in de noordalpen vrij veel bewolking en af en toe wat sneeuw. In Frankrijk en Italië zal het echter steeds verder opklaren. De temperaturen blijven nog even op een vrij laag niveau.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik lees op verschillende sites dat eind volgende week de DUMP zou komen. Nu al enkele dagen te zien op de gfs kaarten. Meer dan een week geleden had ik deze ookal gezien dat het zou gaan dumpen. Maar toen was dit nog 14dagen veraf. Nu met nog een week te gaan staat hij terug erop. Er was eerst warmer weer voorspeld maar nu zou het toch gaan gebeuren. Ideaal,want ik vertrek eind nov.

Wie gaat er nu zo vroeg op wintersport al…
Je loopt immers meer kans op een groene wintersport.
Wacht liever nog tot de kerst, dan heb je meer zekerheid.

Hoi Carl, Frankrijk heeft eind volgende week weliswaar weer toenemende sneeuwkansen maar om nu al over DE DUMP te spreken is veel te voorbarig. En op deze termijn kunnen we dat zeker niet zeggen voor alle gebieden.

Ik ga ieder jaar eind november of de eerste week van december. En heb al ieder jaar ideale condities gehad. Vorige jaar was top met een goeie halve meter op 1800m hoogte. In 2007 was het minder. Maar was het koud genoeg om met behulp van sneeuwkanonnen de pistes mooi wit te spuiten.

Ik spreek over zaterdag. Blijkt volgens de France weerdiensten een zwaar weekend te worden. Wel ligt de sneeuwgrens hoog. Rond de 2000m. Ga eind van de maand naar Tignes en dan nog week naar Val thorens en Valmeinier. En met nieuwjaar terug thuis. Dus ik reken op goeie weersomstandigheden. En ik moet zeggen de laatste 5jaar heb ik iedere keer geluk gehad. Laten we hopen dit maal terug. ;-)

Kijk dat zijn de die-hards, boven de 2000m zit je tegen die tijd wel goed. Het nadeel van boven de boomgrens vind ik wel dat je echt afhankelijk bent van voldoende zicht, dus van goeie weersomstandigheden.

Iemand tips waar heen te gaan begin december?

Val Thorens en Tignes. Tignes doe ik al enkele jaren eind november en iedere keer goede condities.

En dan is het even gedaan. In februari nog eens. Maar geen afsluiter. De firma waar ik werk is net failliet gegaan. Heb wel al ander werk maar het is toch even bijten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie