Alpenweerpraat: na sneeuw komt föhn

Roel op 10 november 2009· 8 reacties

Eind deze week zien we de herfst van een andere kant. Vanaf vrijdag krijgen we namelijk te maken met oplopende temperaturen en een opstekende föhn aan de noordkant.

Terugblik
Eerst even terug naar de afgelopen twee dagen. De verwachting is aardig uitgekomen, zondag kreeg vooral de zuidkant een laag sneeuw. Een van de toppers was het Italiaanse Ortler gebied met zo’n 30cm.

Gisteren kreeg de noordkant niet meer dan een schampschot. Vooral Zwitserland en het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) kregen wat sneeuw, de hoeveelheden hier waren maximaal 5-15cm. Een impressie van de sneeuwgrens zie je hiernaast mooi in het Zwitserse familieskigebiedje Hochstuckli op een hoogte van 1180m.

Eurohoog
Dat ver vooruitzien soms een hachelijke zaak is blijkt nu. In plaats van een sneeuwrijk einde van de week waarover sommige meteorologische bronnen repten krijgen we te maken met föhn, flink stijgende temperaturen en zelfs regen. De algehele luchtdrukverdeling zet zich namelijk structureel anders.

De afgelopen week zagen we voortdurend storingen de Middellandse Zee induiken. Vanaf vrijdag gaat het roer om en bouwt zich een krachtig hogedrukgebied op vanaf Italië tot diep in Rusland. Dit zogenaamde Eurohoog is niet bepaald hoopgevend voor de winterliefhebbers. De extreem sneeuwarme winter van 2006/2007 blonk uit in dit soort luchtdrukverdelingen.

Vanaf het weekend ontwikkelt zich een zeer zachte zuidweststroming. In Zwitserland en vooral Oostenrijk steekt een boterzachte föhnwind op bij een nulgradengrens die gaat richting 3000m. Omdat er met deze stroming regelmatig vocht vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd zal het vooral in Frankrijk en Zwitserland ook af en toe regenen tot zo’n 2500m. Al met al geen geweldige vooruitzichten.

ma16nov
ma16nov

GFS-verwachtingskaart voor aanstaande maandag. Tussen lagedruk op de oceaan en een langgerekt hoog boven Zuid- en Oost-Europa stroomt met een zuidwestenwind zachte lucht uit over Europa. De overige modellen sluiten zich hierbij aan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoeveel gevaar brengt dit voor een vakantie in grand massif rond oud en nieuw? Een periode die toch wel redelijk sneeuwzeker geacht mag worden, dacht ik?

De reisverzekering met wintersportdekking biedt geen dekking voor te weinig sneeuw he? :P

Ziet het er op termijn beter uit? Ga met de kerst naar Mayrhofen.

Eind van de maand naar tignes. Hopelijk draait het weer rap om.

Val Thorens gaat as. zaterdag open.
1 week eerder dan normaal (22-11)

@Henk: Een terugkeer van de winter is op dit moment helaas nog niet in zicht, maar we houden de vinger aan de pols.

@Nils: Dit hoeft helemaal niet nadelig te zijn voor oud & nieuw, er is wat dat betreft nog tijd genoeg om het flink te laten sneeuwen. Je vraag over sneeuwzekere periodes, daar gaan we hier snel op terugkomen. Hou deze site in de gaten!

Ik post het maar hier omdat het bij de sneeuwhoogte niet kan, maar wanneer wordt die sneeuwhoogte top 10 gereset? Ik neem niet aan dat de huidige nog klopt…

Voorlopig blijft het kwakkelweer aanhouden tot medio eind volgende week. Daarna licht beterschap. Laten we hopen eind van de maand dat het terug kouder wordt zodat het begin van het seizoen niet inhet water valt.
Heb enkele kaarten bekeken zoals gfs. En je ziet dan dat de temperatuur wel probeert maar het nog heel moeilijk heeft. Eind van de maand zou de omslag komen. Maar dit is natuurlijk nog heel ver. En heb een vermoeden dat gfs soms meer neerslag aantoont en de eerste 6-7dagen wel 80%juist zit maar daarna zakt dit naar 10%. Dus die 10%moeten we beetje opkrikken.

Hoi Carl en andere weergeïnteresseerden: De GFS-kaarten op wetterzentrale.de laten vanaf +180 uur een neerslagtotaal over 12 uur zien. De kaarten die tot 180 uur gaan doen dit over 6 uur. Daarom lijkt het alsof de neerslag op lange termijn wordt overschat (los van de grote onzekerheid).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie