Top wintersporten in kleine gebieden

Rogier op 22 november 2009· 28 reacties

Het zijn niet altijd de grootste gebieden die het meeste plezier te bieden hebben. Honderden kilometers skipistes zijn geen garantie voor een lekkere dag skiën. Naast de massale gebieden bestaan er heel veel kleine skigebiedjes waar fantastisch geskied kan worden.

Klein maar fijn
Grote gebieden hebben zeker veel te bieden aan wintersporters: oneindige mogelijkheden, veel kunstsneeuw en moderne liften. Maar ‘massa-gebieden’ kunnen soms ook wat ‘teveel’ zijn. Sommige grote gebieden voelen als industrie. Kleine wintersportgebieden zijn persoonlijker, goedkoper en in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kan er vreselijk goed geskied of geboard worden.

Kleinschalig en mooi
Natuurlijk ski je in kleine gebieden vaker eenzelfde piste dan in grote gebieden, maar de pistes zijn vaak van goede kwaliteit. Het is er veel minder druk en de pistes blijven langer in goede conditie. In een van mijn lievelingsgebieden, Pelvoux, in de Zuid Franse Alpen, trek ik soms een hele ochtend helemaal alleen mijn sporen op de perfect geprepareerde pistes! Kom daar maar eens om in de skifabrieken…

Kinderen
Kleine gebiedjes zijn ook ideaal om met kinderen op wintersportvakantie te gaan. Je raakt elkaar niet kwijt en de pistes zijn stukken rustiger dan in de grote gebieden. Omdat deze ‘familie-vriendelijke’ houding een sterk punt van deze gebieden is, is de kinderopvang en skischool bijna altijd heel erg goed geregeld.

Goedkoop
Vaak zijn kleine gebieden (logischerwijs) ook een stuk goedkoper. Niet alleen de skipassen zijn minder duur, ook de skihuur, overnachtingen en restaurants zijn minder aan de prijs. Met een beetje geluk zijn er zelfs lokale restaurantjes op de pistes te vinden die voor weinig een prima maaltijd voorschotelen!

Bergen
Minder grote gebieden geven ook meer het idee dat je als wintersporter echt in de bergen bent. Waar je in grote stations wordt platgegooid met reclames, muziek en drukte, daar blinken kleine gebieden vaak uit in rust en eenvoud. Kortom zoals de bergen zijn. Kijk dan ook niet raar op als een eekhoorn over de pistes heen hobbelt.

Poeder
Voor de off-piste fans, grote gebieden trekken veel skiërs dus de off-piste hellingen worden ook veel eerder verspoord. Blijf je in een gebied met enkele liften dan heb je vaak een waar poedereldorado helemaal voor je alleen. Iets om over na te denken…

Hoe te vinden
Vaak zijn de kleine gebiedjes echte secret-spots. Als een gemeente zijn geld moet verdienen met één of twee liften, blijven er weinig financiën over voor reclame. Het is dus niet eenvoudig om deze kleine gebiedjes te vinden. Maar houd je oren open, schrik niet terug van minder dan 100 km pistes of slechts een tiental liften. Durf eens een dal door te rijden en bij een enkele lift te stoppen. Vraag ook eens aan de locals waar zij skiën, dat zijn zelden de grote skigbieden…

Wie heeft er goede ervaringen in kleine gebieden? En wie wil absoluut niet skiën in gebieden met minder dan 100 km aan pistes?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Doordat het inderdaad een stuk goedkoper is ben ik vanaf kinds af aan naar het Oostenrijkse Kuhtai geweest. Ik ben tot op vorig jaar nog nooit ergens anders geweest en ik ski/snowboard nu zo’n 15 jaar. In vergelijking met bijvoorbeeld Les Sybelles is een plaatsje als Kuhtai stukken gezelliger, maar 300 km tegenover 40 wint het wat mij betreft toch wel. Met name een verscheidenheid aan lange afdalingen zorgt ervoor dat ik liever naar grote gebieden ga. Nu veranderd dat misschien wel als ik kotertjes heb.

Als beginnende snowboarders een weekje naar Valfréjus in Frankrijk geweest. Met zo’n 65km aan piste en ca 12 liften hebben wij ons toch goed weten te vermaken. Er zijn voldoende (brede) pistes en leuke dalafdalingen. Het dorp ligt op zo’n 1500 meter waardoor een dalafdaling bijna altijd mogelijk is. De skipas en het appartement waren afgelopen jaar zeer gunstig geprijsd. Als je met de auto bent kun je makkelijk even het naastgelegen skigebied La Norma in, dezelfde skipas is daar namelijk ook voor een dagje geldig. Echte die-hards kunnen via de lift in de vallei zo het Val-Thorens gebied in skiën! :)

ik heb leren skiën in HochOetz, vlakbij Kuhtai. ook niet te vinden op deze site, maar wel een heerlijk kneuterig gebied met een heus funparkje. Ben wel van plan om ooit eens met de kinders hier weer heen te gaan, als ze de skiwaardige leeftijd hebben bereikt.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

En dan te denken van het gebied Dachstein-West, met Russbach en Gossau als authentieke dorpen. Het gebied ook wel de Dolomieten van Oostenrijk. Ondanks de hoogte sneeuwzeker net als Bad Mitterndorf.
Typisch Oostenrijkse restaurantjes aan de pisten. Mooie afdalingen, gratis kinderopvang. Een echt familiegebied zonder massatoerisme.

@ Rogier: Is het in bijvoorbeeld Pelvoux ook rustig in de kerstvakantie?
We zijn o.a. in les menuires en val gardena met kerst geweest, daar hadden we echt geen rijen bij de lift. In Serre Chevalier daarentegen was het op bepaalde punten wel erg druk.

Hoewel Muerren deel uitmaakt van een groter gebied is het feitelijk toch een klein ski gebied op zich. Ik ski al jaren liever in kleine gebieden en laat de skifabrieken voor anderen. Eigenlijk zou ik dit niet moeten doen maar mijn tip is http://www.muerren.ch/

Wij zijn eigenlijk altijd te vinden in de kleinere skigebieden.
De prijs van de onderkomens geeft eigenlijk altijd de doorslag.
Het is inderdad zo dat de kleinere gebieden wat meer uitademd dan de grote gebieden,alles is een beetje goedkoper,het heeft wat meer "een wintersportgevoel"
We zijn ook wel een aantal malen in Solden geweest,maar met een gezin is dit eigenlijk niet meer te betalen.Over 5 weken gaan we naar Innerkrems voor de eerste keer. Ben benieuwd!

@ Pils, in Puy Saint Vincent en Pelvoux is het in December zeker rustig. Zelden rijen… ‘Serre Che’ heeft het probleem dat enkele liften een wel hele grote hoeveelheid skiërs te verwerken hebben. En als je echt ‘rust’ wilt, kies dan voor de Queyras: https://www.wintersport.nl/skigebieden/queyras

Rogier

Probeer ook eens warth-schrocken (http://www.snowworld.at), miss niet super hoog maar wel sneeuwzeker. In warth heb je ongeveer een 60km aan skipistes, gevarieerd maar zeker wel uitdagend. Geen selfbedieningsfabrieken, geen wachttijden en alles kort bij elkaar. Dagje Damüls is zeker een aanrader, niet zo heel ver rijden vanuit warth of het lechtal.

Verblijven in warth zelf kan wat duurder zijn maar het gemoedelijke lechtal biedt hier heel wat mogelijkeheden.

Net als Simoontjuh ben ik ook vaak te vinden in de kleinere skigebieden zoals Bernex, Saint Jean d’Aulps en Bellevaux. Maar mijn voorkeur gaat uit naar Thollon les Mémises in de Franse Alpen.

Thollon les Memises ligt in de noordelijke Franse Alpen op zo’n 930 km van Nederland (Utrecht) en is daardoor gemakkelijk met de auto of de trein binnen 1 dag te bereiken. Ook met het vliegtuig is het zeer goed te doen, Easyjet vliegt 3 maal per dag op Geneve (60 km van Thollon les Mémises). Ik kom ieder jaar een aantal keer in Thollon les Mémises. Zowel in de zomer als in de winter is het een leuk gebied. Zomers flaneren aan de boulevard van het meer van Genève en in de winter skiën, snowboarden en langlaufen. In totaal heeft het skigebied zo‚Äôn 16 afdalingen van in totaal 50 kilometer. De afdalingen variëren van groen tot rood. De langste afdeling is 5 kilometer, tijdens deze afdeling zijn mooie uitzichten over het meer van Geneve. De donker rode dalafdeling van zo’n 2,5 kilometer is volledig voorzien van sneeuwkanonen, evenals de 5 beginners afdalingen. Naast skimogelijkheden zijn er diverse langlaufpaden, een snowpark met halfpipe en 20 kilometer gemarkeerde wandelpaden. Een aandachtspunt in het skigebied van Thollon les Mémises zijn de verouderde skiliften. Op zich functioneert alles prima, maar de liften zijn weinig comfortabel en een aantal liften zijn moeilijk toegankelijk voor beginners. De komende jaren gaan een aantal liften in de revisie waardoor dit kleine minpuntje opgelost kan worden. Ondanks dat ik al 28 jaar (van kinds af aan) in Thollon kom verveeld het skigebied mij niet. Groot voordeel is ook wel dat het grote (maar ook veel duurdere en drukkere) skigebied van Les Portes du Soleil in de buurt ligt, zodat je altijd een uitstapje kan maken. T.o.v. de grotere skigebieden in de omgeving (Avoriaz, Chatel, Morzine, etc) is een wintersportvakantie in Thollon veel goedkoper. Het dorpse karakter maakt het ook veel gemoedelijker. Dit maakt Thollon les Memises uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn ook veel voorzieningen voor kinderen een creche, speeltuin in de sneeuw, kinderskischool etc. Voor een foto’s en een meer informatie over Thollon les Memises kan je ook terecht op mijn website: http://www.balconduleman.com

Wij zijn in de gelukkige positie een chalet in Zwitserland in de familie te hebben op steenworp afstand van zowel een klein skigebied; Anzere en een groot gebied; Crans Montana.
Voor wat betreft het skieen zijn beide gebieden weergaloos, perfecte pistes, heerlijk zonnig en nooit overdreven druk.
Voor wat betreft de kosten is het al tijden achterhaald dat Zwitserland duur is, voor een week skieen in Zwitserland ben je zeker niet duurder uit dan in Oostenrijk.
Daarbij is de kwaliteit van de pistes over het algemeen beter dan Oostenrijk (puur eigen mening en ervaring).
Dus ben je op zoek naar een ideale mix tussen lekker skieen en de nabijheid van een groter gebied dan is een van de dorpen rondom Crans Montana of Anzere een goede optie.

in zwitserland vlakbij sion ,is er een klein skiparadijs dat nax noemt.met overheerlijke kaasfondu of de lekere wijn fondu.kmoet er beslist nog eens naartoe.

Ik ski inmiddels al zo’n 20 jaar en heb het geleerd in Fugen. Ook altijd naar de bekendere gebieden geweest…Zell am See, Kaprun.
Ook hebben wij geskied in Silian zo’n 3 km van Italie in Ost Tiro; toen het nog niet bekend was…De rust daar was fenomenaal.Ook wij hebben familie in Zwitserland en hebben daar ook op verschillende kleine gebieden geskies
Tegenwoordig gaan we met dochter van 10 naar de wat kleinere gebieden. Vorig jaar La Norma en dit jaar Aussois zo’n 55 km aan piste precies genoeg. Super kind vriendelijk alles binnen handbereik je kan je kind ook even alleen laten gaan de piste is voor de deur van je app. Bovendien is het stukken goedkoper minder gestress bij de liften. Behalve als je in de vakantie naar Gross Arber in Bayeren gaat daar wacht je lang vgoor de liften en ze zijn er erg ongeduldig. Kortom Frankrijk heeft ons hart een beetje gestolen…goede sneeuw on Frans aardige mensen en zeker zo gezellig.

Begin april twee dagen wezen skieen in Dévoluy (Haute Alpes) op een uur rijden van de woonplaats van een oom en tante van mijn vriendin (Drome vallei). Niet al te groot, maar toch een aardige verscheidenheid aan pistes. En uiteraard stukken goedkoper dan de grotere gebieden.

Nu we wat beter kunnen skien gaan we naar de wat grotere gebieden omdat we het ook leuk vinden om tochten te maken. Maar de eerste twee jaar zijn we naar kleinere gebieden geweest.
Onder andere het al eerder genoemde Aussois in Frankrijk.
Aussois is een al eeuwenlang bestaand dorp dat niet speciaal is gebouwd voor de wintersport. Aan de rand van het dorp aan de voet van de pistes staat een bescheiden aantal nieuwere appartementencomplexen. Het betreft kleinschalige laagbouw in chaletstijl en is zoals de meeste Franse nieuwbouw van de laatste jaren wat ruimer en gezelliger van opzet dan men voorheen deed. Het is daarvandaan ongeveer 50 tot 100 meter lopen naar de pistes.
Wij waren er in de kerstvakantie maar er was nagenoeg geen wachttijd bij de liften.
De voet van de pistes ligt op 1500 meter dus redelijk sneeuwzeker en eventueel goed kunstmatig te besneeuwen in geval van een slechte winter. Het hoogste punt is 2750 meter en het gebied heeft 55 kilometer aan pistes. Van de voet naar de top heb je geen sleepliften nodig. De meeste afdalingen zijn voor de goede skiers en snowboarders niet moeilijk. Voor ons beginners waren sommige gedeelten pittig maar te doen.
Voor de echte cracks is er een, van horen zeggen, vrij lastige zwarte afdaling ?Les Balmes? die toen (begin januari in de slechte winter van 2007) nog niet open was. Niet dat we van plan waren deze te doen.
Ook is er de mogelijkheid om met je skipas tegen een kleine meerprijs een dag te gaan skien of snowboarden in het gebied van Val Thorens. Dan moet je naar Orelle, ongeveer 17 kilometer rijden van Aussois. Daar word je met een gondel de berg overgesmeten. Je komt meteen op de Cime de Caron. Dat was wel even schrikken voor ons.
Omdat Aussois een relatief klein skigebied heeft, is het allemaal wat betaalbaarder. De eetgelegenheden zijn gezellig en smakelijk. De medewerkers van het skigebied en de uitbaters van horeca en winkels vond ik vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Het gebied leek mij ook erg geschikt voor kinderen. Alle pistes tot het dal komen op een groot sneeuwplein uit, dus als je elkaar kwijtraakt kun je makkelijk daar afspreken.
De Franse en de internationale skischool zijn beiden aanwezig.
Aussois staat helaas nog niet in de database. Ik zou het leuk vinden als deze erbij kwam te staan zodat ik Aussois in mijn profiel onder ?bezochte bestemmingen? toevoegen. Mijn profiel voelt nu zo incompleet.

On topic: Ik heb leren skieën in Saas Grund, tegenover het veel grotere en bekendere Saas Fee. Prachtige lange afdalingen, hoog gelegen en veel langer zon dan de overburen. Saas Almagell is zo mogelijk nog kleiner, heeft vooral langzame liftjes maar is in januari vrijwel uitgestorven. Daar kun je dus heerlijk een dagje naar toe als je Saas Fee wilt ontvluchten of Saas Grund te klein vind. Na in de zomer er al eens te zijn geweest ook twee jaar terug in de winter. Nog steeds erg gezellig, al heeft Saas Grund wel wat van zijn charme verloren door de bouw van een snelle maar lelijke gondellift.

Ik ben in behoorlijk wat gebieden geweest, van heel groot tot klein. En over het algemeen vind ik de grotere gebieden voor een week wel leuker, omdat je dan niet de hele tijd dezelfde pistes hoeft te nemen.
Maar een low-budget optie die erg relaxt is, is de Ski Maurienne Sans Frontiere skipas. (http://www.maurienne-tourisme.com/forfait-ski-maurienne-sans…) Kost dit jaar wederom maar 85 euro en je kan dan 5 dagen lang iedere dag een ander gebied in de Maurienne valei bezoeken. De zesde dag krijg je nog korting bij 1 van die 20 gebieden. Met deze skipas heb ik zeker een paar van de lekkerste poederdagen ooit beleeft (Val Cenis, La Toussuire, Aussois, allemaal geniaal met een halve meter verse sneeuw). De eerste dag gewoon aan de locals vragen waar de meeste sneeuw gevallen is en daar naartoe gaan.
Zo ben ik bijvoorbeeld een keer in Les Karellis terecht gekomen, dat volgens mij maar 45km pistes heeft. Maar wat een topsneeuw! En niemand anders te bekennen.
En als de sneeuw in de Maurienne-vallei een keertje tegenvalt, kun je met deze skipas altijd nog van Orelle naar Val Thorens, waar praktisch altijd sneeuw ligt.

Reeds 2 maal in Val Thorens geweest, en daar zien ze mij nooit meer… wat een fabriek !
Dit jaar naar Solden, een pak kleiner, hopelijk minder druk…
En volgend jaar zwitserland proberen. De speculaties dat het daar duur is , is allang vervlogen tijd.

Ik heb toen ik klein was leren skiën in Schruns, Montafontal, en nog altijd erg leuke herinneringen aan over gehouden.
Zelfs ondanks dat er (destijds) geen NL sprekende skileraren waren en het een klein gebied is.
Met handen en voeten duidelijk maken en nadoen van de leraar heb ik leren skien.
Ik wil er altijd nog eens naar terug na jaren in super grote gebieden geweest te zijn.

ik ben zelf een groot liefhebber van de mega-gebieden in Frankrijk, maar ben ook wel eens in Nauders geweest nabij het drielandenpunt Oostenrijk, Italië en Zwitserland. De skipas geeft toegang tot drie kleine gebiedjes van ca. 50, 30 en 20 km. Bij het dorp ligt een gebied van 50 km. daar is het heel druk. Wie even met de bus de Italiaanse grens oversteekt naar Schöneben komt in een gebied van ca. 30 km, waar de meest waanzinnige brede blauwe pistes liggen. De superdeluxe 6-zitters geven je het gevoel dat je in Saas bent, terwijl het er erg rustig was! er lag nl. geen dorp in de buurt. Een prima ervaring.

Járen lang naar See geweest in het Paznauntal, en daar leren skien. Klein gebied, zo’n 30km aan piste. Perfect om te lesen, hoewel de 1 persoonsstoeltjeslift wel een hel was. Daar zat je gewoon 20minuten in.

Gelukkig lag Ischgl om de hoek, zodat er toen ook al uitstapjes werden gemaakt naar dit grote gebied. Inmiddels al meer grote gebieden aangedaan: Les 3Vallees, het hele Zillertal en Serfaus-Fiss-Ladis.

Mijn voorkeur gaat nu vooral uit naar grote gebieden, heerlijk om lange tochten te maken, elke keer nieuwe afdalingen. Met name Les 3Vallees was daarom heerlijk. Kortom: kleine gebieden, goed om te beginnen, en leuk om nog eens een dagje je naar toe te gaan!

Ook een aanrader: Arcalis in Andorra! Als je Andorra binnen komt bij Pas de la Casa wil je liefst omkeren doordat er bijna geen boom meer te bekennen is in het skigebied, maar hoe verder je Andorra binne komt hoe mooier het wordt. Arinsal was vroeger ook klein, maar tegenwoordig samengetrokken met Pal. Een leuk skigebied en nog steeds goed betaalbaar, maar als je echt de pistes voor jezelf wilt hebben is Arcalis het hoogtepunt! Beide kanten van de berg kun je skien, brede pistes, genoeg uitdaginge pistes als je gevorderd bent en last but not least, wij zaten half februari in ons t-shirtje te bakken in de zon!

Klopt, het is goedkoop en prima voor een paar dagen. Leuke (off)pistes inderdaad. Maar Valfrejus is erg bekend bij de Nederlandse en Duitse touroperators omdat ze dus wel erg veel reclame maken. Er wordt dus ook enorm veel off-piste geskied, geen stuk zonder spoor meer te vinden… Maar ik heb me daar prima vermaakt. Ik zoek altijd kleine gebieden op. Dit jaar wordt het Valmorel, vorig jaar was het Prapoutel. Die laatste is erg leuk boarden trouwens, absoluut niet druk.

Schruns, Montafon, geniaal. Heb hier ook leren skien, daarna snowboarden. Schruns ligt in/vlakbij het Silvretta gebied dat groter is. Skipas is geldig voor alle gebieden in het dal, dus keuze te over.

Solden minder druk? dream on!
Solden is nou niet bepaald een leuk onbekend skigebiedje.

je hebt wel meer kans in kleinere ski gebieden op minder comfortabele liften,als boarder een 15 tal min aan een anker hangen ,wordt dan soms wel heel ongemakkelijk.

Daar zou nu een aardig pakje kunnen gaan vallen toch?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie