Alpenweerpraat: zachte week

Roel op 13 november 2009· 9 reacties

We gaan een zeer zachte en soms ook vochtige week tegemoet. Anti-winters eigenlijk, en dat is voor de skigebieden die dit weekend open zijn toch een domper.

Zo is Kitzbühel (Resterhöhe) nog steeds open in het weekend, net als Schladming en sinds dit weekend ook Obergurgl. Val Thorens opent morgen zijn deuren (zie webcam hiernaast), een week eerder dan gepland. De opening is niet alleen voor het weekend maar structureel, het gebied blijft open t/m 9 mei 2010!

Warmte-aanvoer
Wat het voor de skigebieden vooral vervelend maakt is dat de temperaturen zowel overdag als 's nachts uit hun slof schieten. De komende dagen wordt het in Oostenrijk en Zwitserland overdag lokaal 20 graden terwijl het kwik in de nacht met moeite beneden het vriespunt komt.

Oorzaak van het zachte weer is een uitzakkende lagedrukzone boven de Atlantische oceaan die de wind boven Europa in de zuidwesthoek brengt, zie de verwachtingskaart van vandaag. Daarmee wordt zeer zachte lucht vanuit Spanje en Noord-Afrika aangevoerd. Voordat de warmste lucht de Alpen bereikt passeren er eerst enkele fronten. Vandaag trekt een zwak warmtefrontje over en morgen een koufront. De neerslag die hiermee samenhangt komt eerst tot op grote hoogte als regen omlaag, maar kan morgen boven 1800m tijdelijk overgaan in sneeuw. De meeste neerslag verwacht ik morgen voor de Franse en Zwitserse Alpen, in de nacht naar zondag kan het ook in Oostenrijk gaan regenen.

Vanaf maandag komt de warmte-aanvoer opnieuw op gang. De hogedruk breidt zich vanuit het zuiden verder over de Alpen uit waardoor het grotendeels droog zal blijven. Ook komt de zon overal goed tevoorschijn bij een nulgradengrens tussen 2500 en 3000m.

Hoop
Een lichtpuntje laten de modellen rond volgende week vrijdag zien wanneer een oceaandepressie een deuk probeert te slaan in de hogedrukzone. Dat zou de wind terug in de west tot noordwesthoek kunnen brengen met afkoeling en ook een toenemende sneeuwkans. Of dit van lange duur is lijkt me twijfelachtig, maar we houden het de gaten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Ik lees elke keer met veel intresse je weerberichten!

Nu had ik toch een vraag voor je! Hoe komt het dat deze franse website: http://www.skiinfo.fr/bulletin-meteo/LesMenuires-EFRMENUIRES…

Het toch allemaal wat positiever ziet qua temperaturen voor bijvoorbeel Les Menuires?

MvG,

Ruud

er zijn zó veel websites die het weer voorspellen… als je goed zoekt is er altijd wel eentje die laat zien wat jij wil zien. hopen dat het snel gaat vriezen. Als ik de webcams moet geloven ligt er in la plagne nog verrekte weinig

Hoi Ruud, deze Franse website maakt verwachtingen rechtstreeks gegenereerd door computerberekeningen. Enige nuance is middels zonnetjes en wolken daarin niet te maken. Deze verwachtingen kun je daarom niet te letterlijk lezen. Ik maak zelf ook gebruik van dit soort modellen maar maak zelf een interpretatie en neem niks rechtstreeks over. Dat is het verschil.

ik krijg het 2e plaatje niet geopend. blijft hangen op de een of andere manier. anderen ook last van?

Spijtig genoeg zal het warme weer nog aanhouden tot eind van de maand. Ik begin toch een beetje te panikeren. Want momenteel is in de verste verte geen koude inval te bekennen. Verschillende computermodellen liggen op dezelfde lijn voor dit weer. Laten we hopen dat ze mis zijn anders zie ik decmeber stom in.
Heb 3weken geboekt in december en dit zou zeer spijtig zijn.

Dank voor de melding, als het goed is lukt het nu wel.

yep! bedankt!

Het ziet er voorlopig maar somber uit als je het mij vraagt. Eind december zit ik in Mayrhofen. Hopelijk doet de winter in december alsnog dik zijn best.

hopelijk doet de herfst in december ook goed zijn best gezien de winter pas 21 december officieel van start gaat ;)

berichten zien er nu positiever uit… je weet t niet

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie