Alpenweerpraat: Zacht in Europa, vrieskou in Azië

Roel op 16 november 2009· 4 reacties

De Alpen beleven niet de allerleukste periode voor de winterliefhebber. Het is zeer zacht en de sneeuw verdwijnt zienderogen tot op grotere hoogte. Terwijl het einde hiervan nog niet in zicht is kijken we even naar de andere kant van de aardbol.

Kou in China
Nadat de VS in oktober al met serieuze kou te maken kreeg is het nu de beurt aan Azië. Daar worden zeer lage temperaturen gemeten én er valt volop sneeuw. Zelfs in het zuiden komt het kwik overdag nauwelijks boven het vriespunt uit. 's Nachts vriest het lokaal meer dan 20 graden, Peking zit rond -10. Oorzaak is een depressie ten noorden van Japan die aan de westflank vrieskou naar het zuiden laat afzakken tot diep in China. Met smart wachten we op het moment dat ook Europa wordt overspoeld door kou vanaf de Pool.

Aanhoudend zacht
Helaas ziet het daar nog niet naar uit. Het te zachte weer duurt voort door een lagedrukgebied op de oceaan en een langgerekt hoog boven Zuidoost-Europa dat warme lucht over Europa laat uitstromen. Soortgelijke situaties uit het verleden leren dat deze luchtdrukverdeling zeer lastig wordt verdreven. Integendeel, eigenlijk houdt hij zichzelf in stand door de constante aanvoer van warme lucht die het hoog boven Oost-Europa voedt. Voorlopig dus nog geen kentering. Het levert wat trieste beelden op van smeltende sneeuw zoals hier in Damüls (O).

Morgen zou het lokaal 20 graden kunnen worden in Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Kijk hier voor de hoogst gemeten temperaturen in november in Zwitserland sinds 1981. Laten we hopen dat het deze week niet zo ver komt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

ach… Het is nog maar November. Wie weet krijgen we vanaf half december een verschrikkelijke sneeuwdump

Zo is het, niets is zo ondoorgrondelijk als het weer. Zegt dit eigenlijk iets over het vervolg van de winter?

Nee over de komende winter zegt dit niks, al blijven sommigen volharden in het maken van seizoensvoorspellingen. Leuk leesvoer maar hecht er alsjeblieft niet teveel waarde aan.

Gisteren in het Rhonedal 20 graden. Het leek wel lente.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie