Föhn zorgt voor Biergarten-wetter

Roel op 18 november 2009· 11 reacties

Ging ik gisteren uit van 20 graden door föhn langs de noordrand van de Alpen, het werd in werkelijkheid bijna 21 graden in Oberstdorf (20,7C).

Het was daarbij nieteens uitgesproken zonnig, vooral de westelijke helft van de Alpen had te maken met vrij veel sluierbewolking en lokaal zelf wat regen. Dat kon de temperatuursprong echter nauwelijks drukken, andere toppers waren het Zwitserse Engelberg (19 gr.), Salzburg (19 gr.) en de Hohenpeissenberg in Zuid-Duitsland met 19,9C. Laatstgenoemde berg met een hoogte van 986m registreerde hiermee een absoluut dekaderecord (11 nov. - 20nov.) sinds het begin van de metingen in 1879!
Foto: Nanina Kufner

Ook mooie plaatjes
Dat dit voor de sneeuw funest is moge duidelijk zijn, maar het is niet alleen kommer en kwel. Sinds zaterdag levert de föhn ook prachtige plaatjes op vooral vanuit het Duitse Alpenvorland. Een stad als München heeft dankzij de droge lucht een schitterend uitzicht op de Alpen. Deze burger heeft er een aardige video van gemaakt afgelopen zaterdag.

Extremer
Het kan trouwens nog veel extremer met temperatuurstijgingen. De sterkste stijging in korte tijd bedroeg + 27 graden in 2 minuten tijd! Op 22 januari 1943 steeg het kwik in Spearfish, South Dakota van -20 graden om 7.30 uur naar +7 om 7.32 uur. Oorzaak hier was de Chinook, het nog fellere broertje van de föhn in de Rocky Mountains.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Helaas geen gunstige vooruitzichten?

Vanaf zondag koelt het af naar normalere temperaturen, mogelijk valt er dan ook wat sneeuw maar de modellen zijn het hier onderling nog volstrekt over oneens. Morgen hoop ik hierop terug te komen!

We wachten hier met spanning af!

Om eerlijk te zijn kan het mee geen ruk schelen of Munchen de Alpen kan zien… sneeuw wil ik! :D

LOL

Dat wil ik ook. Want eind van de maand Tignes. En het wordt daar maar groener en groener.
Nog een week geduld. En laten we hopen dat dan een mooi laagje valt in de alpen.

Kan het zijn dat ik een heel hoopvol wit sterretje zie verschijnen bij het weerbericht van maandag? Nu maar hopen dat het klopt!

Ja kan kloppen… ik zie op andere plekken ook wat gunstigere voorspellingen (nog niet extreem geweldig) voor over 3 tot 6 dagen.

Vanaf volgende week zou het weer veranderen. Nu is de vraag of de trend verder zal doorzetten. Roel zal morgen wel meer informatie geven hierover.
Volgens de gfs kaarten zou het eind van de maand goed los kunnen gaan. Maa in het verleden is gebleken dat we daar niet mogen op blindstaren. Komt het dan ben ik supercontent zoals iedereen hier. Zoniet ja dan moeten we wachten en alle beetjes helpen ook. Want onder de 2000meter is op vele plaatsen de basislaag al verdwenen. Dus moeten we terug van nul beginnen.

Ik maak me toch wel langzaam aan wat zorgen.
We hebben 19 december gepland om een weekendje te gaan skieën in Brandnertal. Komt dat nog wel goed??
Zie alleen maar groene weides!!

Komt allemaal inorde vanaf het weekend wordt het langzaam kouder. Er zal dan wat lichte sneeuw vallen. Geen grote hoeveelheden. 10-25cm. Dan terug een stijging van de temperatuur en dan vanf 29nov. afkoeling met regelmatig sneeuw. Sneeuwgrens zakt naar 1200m.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie